Friday, November 22, 2024
Home » Interconnector: Ανταποκρίθηκε η ΡΑΕΚ, είπε όχι η Ελλάδα – Προχωρεί η συμφωνία

Interconnector: Ανταποκρίθηκε η ΡΑΕΚ, είπε όχι η Ελλάδα – Προχωρεί η συμφωνία

0 comments

Άλλο ένα βήμα έγινε χθες για την εξομάλυνση των σχέσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου με τον ΑΔΜΗΕ και για τη διευκόλυνση της προώθησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Ωστόσο, ακόμα και μετά την απόφαση της ΡΑΕΚ, συνεχίζονταν χθες οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας, ώστε να καταστεί δυνατή η υπογραφή ενός πλαισίου συμφωνίας για το έργο.

Το κλίμα ήταν αρκετά καλό και χθες και έγινε καλύτερο μετά την απόφαση της ΡΑΕΚ. Οι προοπτικές να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες -είτε αμέσως, είτε στη βάση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων- θεωρούνταν χθες πολύ καλές.

Το ελληνικό «Όχι»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Ελλάδα, τα οποία εν μέρει επιβεβαιώνονται και από πηγές στην Κύπρο, η ελληνική Κυβέρνηση επέμεινε να μην αποδέχεται το αίτημα της κυπριακής Κυβέρνησης να τροποποιηθεί η συμφωνία διασυνοριακού επιμερισμού του κόστους της διασύνδεσης, ώστε σε περίπτωση που το τελικό κόστος υπερβεί το υπολογιζόμενο 1.94 δισ., οι καταναλωτές στις δύο χώρες να αναλάβουν από 50% το πρόσθετο κόστος και όχι σε ποσοστό 63-37%.

Η απόρριψη του κυπριακού αιτήματος από την ελλαδική πλευρά προφανώς συνδέεται με τις εκτιμήσεις όλων που παρακολουθούν τις εξελίξεις για την ηλεκτρική διασύνδεση (καθώς και άλλες διασυνδέσεις) ότι το τελικό κόστος θα ξεπεράσει αρκετά το 1.94 δισ., όσες περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και αν έδωσαν ο ΑΔΜΗΕ και η Nexans, χωρίς όμως την παραμικρή δέσμευση εκ μέρους τους. Αν οι ανησυχίες της κυπριακής Κυβέρνησης -και της κοινής γνώμης στη συντριπτική της πλειοψηφία- ότι το τελικό κόστος θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο θεωρούνταν υπερβολικές ή αβάσιμες από την ελλαδική πλευρά, πιθανό η στάση της επί του αιτήματος να ήταν διαφορετική.

Η Αθήνα ωστόσο υποστήριξε πως το εν λόγω αίτημα τέθηκε εκπρόθεσμα και αιφνιδιαστικά, χωρίς να υπάρξει διαβούλευση και δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό σε αυτή τη φάση.

Το αίτημα του αντιπροέδρου

Οι ανησυχίες για το ύψος στο οποίο ενδεχομένως να φθάσει το κόστος της ηλεκτρικής διασύνδεσης σε πλήρη ανάπτυξη απασχόλησε σοβαρά και τη ΡΑΕΚ, η οποία χθες πήρε κατά πλειοψηφία (2-1) την απόφαση να εγκρίνει άλλα δύο κίνητρα προς τον ΑΔΜΗΕ (ανάκτηση 25 εκατ. τον χρόνο, μέχρι 125 εντός πενταετίας και premium WACC 8.3% για 17 χρόνια), χωρίς να περιλάβει στην απόφαση πρόνοια για δέσμευση του ΑΔΜΗΕ ότι οι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν επιπλέον (πέραν ενός 5% του αρχικού ποσού), σε περίπτωση που υπάρξει υπέρβαση του προϋλογιζόμενου κόστους.

Την πρόταση να ζητηθεί αυτή η δέσμευση από τον ΑΔΜΗΕ και να περιληφθεί στη νέα ρυθμιστική απόφαση την υπέβαλε ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ Άλκης Φιλίππου, αλλά την απέρριψαν ο πρόεδρος Ανδρέας Πουλλικκάς και το μέλος Άκης Χατζηγεωργίου, επικαλούμενοι γνωμάτευση του εξωτερικού νομικού συμβούλου της Αρχής.

Θα ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων

Σε ό,τι αφορά την τροποποίηση της συμφωνίας διασυνοριακού επιμερισμού κόστους, ώστε να μοιραστούν 50-50 οι καταναλωτές στις δύο χώρες τη ζημιά από ενδεχόμενη διακοπή του έργου ή σε περίπτωση μη λειτουργίας της διασύνδεσης για λόγους ανωτέρας βίας, δημοσιεύματα στην Ελλάδα (energypress.gr) ανέφεραν πως τελικά η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θα περάσει αυτή την απόφαση από τη Βουλή, όπου διατηρεί πλειοψηφία. Ακολούθως, θα αναλάβουν οι δύο ρυθμιστικές Αρχές να την ενσωματώσουν στη συμφωνία CBCA.

Θα παραμείνει ανοικτό το μέγα ζήτημα της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεσμεύτηκε πολιτικά την Πέμπτη, με δημόσια δήλωση, για συμμετοχή του κράτους στην επένδυση, αφού ολοκληρωθεί μία μελέτη δέουσας επιμέλειας. Ούτε την Πέμπτη, ούτε χθες δόθηκαν αρμοδίως περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεν είναι γνωστό αν τελικά η Κυβέρνηση εγκατέλειψε την ιδέα να αναθέσει σε ξένο οίκο την αξιολόγηση της ανάλυσης κόστους – οφέλους που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ και αν θα περιοριστεί σε μελέτη δέουσας επιμέλειας.

Πληροφορίες φέρουν την Κυβέρνηση να «ποντάρει» πολλά στην αξιολόγηση της μελέτης του ΑΔΜΗΕ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB). Αν η αξιολόγηση είναι (αυτή τη φορά) θετική, προφανώς θα αξιοποιηθεί επικοινωνιακά από την Κυβέρνηση. Ιδιαίτερα αν συνοδευτεί με απόφαση της ΕΤΕπ να παραχωρήσει δάνειο στον ΑΔΜΗΕ (προφανώς στον Great Sea Interconnector και τους μετόχους του, που θα εγγυηθούν την αποπληρωμή του…) ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ. Συνολικά ο φορέας υλοποίησης εκτιμάται ότι θα δανειστεί περίπου 1.2 δισ., με τις πληροφορίες να λένε πως το μεγαλύτερο μέρος θα αντληθεί από την Εθνική Τράπεζα.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More