Αν ο Σαουδάραβας μετανάστης που έπεσε με το αυτοκίνητό του στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου την Παρασκευή ήταν τζιχαντιστής, η ιστορία του θα είχε ως εξής: Η αστυνομία καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα, καθώς αγνόησε τις προειδοποιήσεις για τον ύποπτο που, μετά από 20 χρόνια στηΓερμανία, είχε ριζοσπαστικοποιηθεί μέσω διαδικτύου από ισλαμιστές ιδεολόγους. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός 9χρονου αγοριού, είναι νεκροί.
Αλλά δεν συνέβη ακριβώς αυτό. Ο Ταλέμπ Α. φέρεται να είναι ένας 50χρονος γιατρός, αντι-ισλαμιστής ακτιβιστής και άθεος που έφυγε από τη Σαουδική Αραβία αφού κατηγορήθηκε για αποστασία, ένα έγκλημα που τιμωρείται με θάνατο. Ενώ βρισκόταν στη Γερμανία, ριζοσπαστικοποιήθηκε πράγματι – στα chat rooms της ακροδεξιάς. Στράφηκε εναντίον της χώρας υποδοχής του επειδή θεωρούσε ότι είχε μια πολύ ήπια προσέγγιση στο μεταναστευτικό. Την κατηγόρησε ότι προσπαθεί να εξισλαμίσει την Ευρώπη.
Ο Ταλέμπ Α. ήταν υπερδραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διατηρούσε έναν ιστότοπο αφιερωμένο στο να βοηθήσει άλλους μουσουλμάνους που “παραστράτησαν” -κυρίως γυναίκες- να φύγουν από τις χώρες τους. Φαίνεται ότι ήταν οπαδός της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), του γερμανικού πολιτικού κόμματος που κατέχει πλέον τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις εν όψει των πρόωρων εκλογών του Φεβρουαρίου. Το κόμμα έχει απορρίψει ακόμη και η ηγέτιδα γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, λόγω του στενού του φλερτ με τον νεοναζισμό. Στις αναρτήσεις του στο διαδίκτυο, ο Ταλέμπ Α. υπερασπιζόταν επίσης τις δηλώσεις του Ίλον Μασκ, του Αμερικανού συνωμοσιολόγου Άλεξ Τζόουνς και του Βρετανού ακροδεξιού ακτιβιστή Τόμι Ρόμπινσον.
Το προφίλ του στο Χ, που χρησιμοποίησε ο Ταλέμπ Α. για να προωθήσει τις απόψεις του, είναι μια “μαύρη τρύπα” γεμάτη με αναδημοσιεύσεις μισαλλοδοξίας κατά των Μουσουλμάνων. Ένας από τους αγαπημένους του λογαριασμούς ήταν το @RadioGenoa, ένας λογαριασμός παραπληροφόρησης με αμφίβολη προέλευση και πάνω από 1 εκατομμύριο ακολούθους. Την Κυριακή, το Radio Genoa ανάρτησε ένα πιξελιασμένο βίντεο της σύλληψης του Ταλέμπ Α. με το σχόλιο: “Ο ισλαμιστής τρομοκράτης στη Γερμανία φωνάζει στο 4ο δευτερόλεπτο ‘Αλλάχου Άκμπαρ.’ Υπάρχει κανείς που να έχει αμφιβολίες;”.
Αυτή η ανάρτηση ήταν μία από τις πολλές που ακολούθησαν και προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι η ταυτότητα του Ταλέμπ Α. ως διωκόμενου άθεου ήταν ένα περίτεχνο τέχνασμα για να κρύψει την πραγματική του ταυτότητα, αυτή του αφοσιωμένου τζιχαντιστή και σεξουαλικού παραβάτη. Μια μη παραποιημένη εκδοχή του ίδιου βίντεο δείχνει τον Ταλέμπ Α. να απαντά “alles klar”, δηλαδή “κατανοητό”, στον αστυνομικό που του φωνάζει να μείνει στο έδαφος. Δεν λέει ποτέ τις λέξεις “Αλλάχου Άκμπαρ” – “Ο Θεός είναι μεγάλος” στα αραβικά.
Πρόκειται σαφώς για έναν ψυχολογικά διαταραγμένο άνθρωπο. Το αποδεικνύουν άλλωστε οι παρανοϊκές του εξάρσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πόσο μάλλον οι πράξεις του. Η γερμανική αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν πράγματι να δώσουν πολλές εξηγήσεις σχετικά με την αποτυχία τους να εντοπίσουν την απειλή. Ωστόσο, οι πραγματικοί εχθροί είναι το μίσος, η βία και τα κακόβουλα ψέματα που τα υποδαυλίζουν. Το είδος του ιδεολογικού “τούνελ” που διασχίζουν οι διαταραγμένοι, ψυχωτικοί ή ευεπηρέαστοι άνδρες (σχεδόν πάντα είναι άνδρες) και στρέφονται στην τρομοκρατία είναι δευτερεύον θέμα.
Η AfD δεν μπορεί, όπως ισχυρίστηκε ο Μασκ λίγες ώρες πριν από την επίθεση, να σώσει τη Γερμανία. Το κόμμα αποτελεί μέρος της δίνης των ψεμάτων και της υποκίνησης που συνέβαλε σε αυτή την τραγωδία. Και, ειλικρινά, θα περίμενε κανείς ότι ένας δισεκατομμυριούχος που μεγάλωσε στη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ θα σκεφτόταν πολύ καλά πριν υποστηρίξει ένα ακροδεξιό κόμμα για τη διακυβέρνηση της χώρας, πόσω μάλλον της Γερμανίας. Ήταν, άλλωστε, ο βασικός ισχυρισμός του Αδόλφου Χίτλερ και του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος που ίδρυσε, ότι μόνο αυτοί μπορούσαν να σώσουν τη Γερμανία. Ο Χένρι Φορντ, ένας Αμερικανός βιομήχανος της εποχής – του ίδιου βεληνεκούς με τον Μασκ – συμφώνησε με ενθουσιασμό, κερδίζοντας την ευγνωμοσύνη του Χίτλερ και αμαυρώνοντας για πάντα τη φήμη του.
Η μετανάστευση είναι ένα μεγάλο και πραγματικό πρόβλημα για την Ευρώπη συνολικά, όπως και για τις ΗΠΑ. Οι κυβερνήσεις απέτυχαν παταγωδώς να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες πολλών ψηφοφόρων για τις ραγδαίες αλλαγές που έχει προκαλέσει στις χώρες τους. Αυτό, με τη σειρά του δημιούργησε μια ευκαιρία που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν ρατσιστές όπως ο Ρόμπινσον (ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη φυλακή για περιφρόνηση του δικαστηρίου αφού συνέχισε να διαδίδει αποδεδειγμένα ψέματα για έναν Σύρο έφηβο), κόμματα όπως η AfD και πολιτικούς τυχοδιώκτες όπως ο ηγέτης του Reform UK Νάιτζελ Φάρατζ.
Όμως, όπως αποδεικνύει η επιτυχημένη εκστρατεία του Φάρατζ για το Brexit, αυτές οι αποτυχίες του ανεπτυγμένου κόσμου δεν διορθώνονται εύκολα. Το Brexit “κέρδισε” με τον ψευδή ισχυρισμό ότι θα εξοικονομούσε χρήματα και θα έλυνε το μεταναστευτικό. Απέτυχε, όπως αναμενόταν, θεαματικά, και στα δύο ζητήματα. Η καθαρή μετανάστευση αυξάνεται κατακόρυφα, εν μέρει γιατί η κυβέρνηση εκδίδει βίζες εργασίας σε μετανάστες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους της ΕΕ που έδιωξε με το Brexit.
Ο Φάρατζ, ο Ρόμπινσον και ο Μασκ έπαιξαν ο καθένας τον δικό του ρόλο στην υποδαύλιση των ταραχών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το καλοκαίρι, που προκλήθηκαν από ψευδείς ισχυρισμούς ότι μια επίθεση με μαχαίρι σε ένα μάθημα χορού με θέμα τα τραγούδια της Τέιλορ Σουίφτ, όπου σκοτώθηκαν τρία κορίτσια, είχε πραγματοποιηθεί από έναν μουσουλμάνο μετανάστη. Ο Φάρατζ ζητούσε να μάθει “αν μας αποκρύπτεται η αλήθεια”, όταν οι αρχές απέκλεισαν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης. Είχαν δίκιο. Η προσπάθειά του να προκαλέσει αμφιβολίες ήταν εμπρηστική. Ο Ρόμπινσον διάδωσε το ψέμα για την ταυτότητα του υπόπτου. Ο Μασκ έκανε retweet τις αναρτήσεις του Ρόμπισνον στο Χ (Twitter), τον λογαριασμό του οποίου -είχε προηγουμένως κλείσει για υποκίνηση μίσους- επανέφερε μετά την αγορά της εταιρείας.
Αυτά δεν είναι λάθη. Είναι συνειδητά κατασκευασμένα [σσ. ψέματα] και υπαινιγμοί, που προωθούνται με το πρόσχημα της ελευθερίας του λόγου για να διαδώσουν ένα αφήγημα μέσω της χειραγώγησης, με στόχο να εξυπηρετήσουν πολίτικες σκοπιμότητες.
Η περίπτωση του Ταλέμπ Α. θα πρέπει να γίνει αντιληπτή ως μια στιγμή που μας διδάσκει κάτι. Σπάνια έχει γίνει τόσο σαφές ότι τα αφηγήματα περί τρομοκρατίας, μεταναστών και τα αίτια μαζικών δολοφονιών είναι πολύ περίπλοκα για να ενταχθούν εύκολα σε οποιοδήποτε πολίτικο αφήγημα. Ο εξτρεμισμός και η βία έχουν πολλά κίνητρα και υποκινητές. Από το 2022, οι γερμανικές αρχές εκτιμούσαν ότι οι εξτρεμιστές στη χώρα χωρίζονταν σε 38.800 δεξιούς, 36.500 αριστερούς και 27.480 ισλαμιστές.
Είναι γεγονός ότι οι τζιχαντιστές είναι αυτοί που έχουν διαπράξει τις περισσότερες δολοφονίες από αυτούς τους εξτρεμιστές. Την ίδια στιγμή, οι μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρώπης καταρρέουν, με την Ουγγαρία και την Αυστρία να απορρίπτουν ανοιχτά τους κανόνες και άλλες χώρες να είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν. Είναι επίσης αλήθεια ότι η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας πρέπει να διερευνήσουν το γεγονός ότι αγνόησαν τις πολλαπλές προειδοποιήσεις της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τον Ταλέμπ Α., δεδομένων όλων των ενοχοποιητικών στοιχείων που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο. Η επισήμανση ότι η Σαουδική Αραβία είναι ένας αναξιόπιστος μάρτυρας όταν πρόκειται να προβάλει ισχυρισμούς εναντίον των αντιφρονούντων της δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογία.
Μεταξύ όλων αυτών των πολύ πραγματικών ζητημάτων, ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι το AfD, ο Μασκ, ο Φάρατζ και η αυξανόμενη βιομηχανία διαδικτυακών “κατασκευαστών” που ισχυρίζονται ότι αποκαλύπτουν την “αλήθεια”, ενώ διαδίδουν παραπληροφόρηση, δεν αποτελούν μέρος της λύσης. Αποτελούν μεγάλος μέρος του προβλήματος.
Απόδοση – Επιμέλεια: Λυδία Ρουμποπούλου
BloombergOpinion
Πηγή: philenews.com