Στο ασταθές και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν σήμερα οι επιχειρήσεις, συχνά έρχονται αντιμέτωπες με ταυτόχρονες και πολλές φορές συγκρουόμενες προκλήσεις.
Έτσι, αναμένεται από αυτές να διαχειρίζονται αποτελεσματικά το προσωπικό τους το οποίο αποτελεί ολοένα και περισσότερο τον πυρήνα της επιτυχίας τους, να μεριμνούν για την ασφάλεια, τη δέσμευση και την αφοσίωσή του, αλλά παράλληλα καλούνται να αυξήσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, την παραγωγικότητα του οργανισμού καθώς και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των κρίσεων των καιρών, όπως της οικονομικής κρίσης, της κρίσης της πρόσφατης πανδημίας και της κρίσης που προκλήθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι επιπτώσεις της όποια κρίσης, ολοένα και αυξάνονται, ωθώντας συχνά τις επιχειρήσεις σε τροχιά υπο-ανάπτυξης, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη βιωσιμότητα.
Πλέον, οι επιχειρήσεις δύνανται να γίνουν πιο ανθρωποκεντρικές και παράλληλα να διασφαλίζουν την επιβίωση, το κέρδος, την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητά τους τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, με το να μετατραπούν σε ‘data-driven’ οργανισμούς, βασίζοντας την λειτουργία και τις αποφάσεις τους σε δεδομένα/τεκμήρια χρησιμοποιώντας την πρoσέγγιση των «Business Analytics». Ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί σήμερα, αντιλαμβάνονται τη σημασία της λειτουργίας τους στη βάση της φιλοσοφίας αυτής, καθώς υιοθετώντας μια τέτοια νοοτροπία και κουλτούρα μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα το λόγο που επιτυγχάνονται συγκεκριμένα αποτελέσματα, να εξερευνήσουν πιο αποτελεσματικές και επιχειρησιακές διαδικασίες, αλλά ακόμα και να προβλέψουν την πιθανότητα ορισμένων αποτελεσμάτων.
Μέρος των «Business Αnalytics» είναι ο καθορισμός των δεικτών μέτρησης του οργανισμού (ΚΡΙς) και η σύνδεση τους με τις λειτουργίες του κάθε τμήματος. Σημαντικό ρόλο έχουν οι μετρήσεις που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό, τόσο για το ίδιο το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, όσο και για τις μετρήσεις που αφορούν σε όλο το προσωπικό της εταιρείας (People Analytics /HR Analytics). Η σωστή συλλογή δεδομένων σχετικών με το Ανθρώπινο Δυναμικό, όπως οι πληροφορίες για τις αποδόσεις, τις δεξιότητες, τη διαχείριση του ταλέντου, την πρόβλεψη των αναγκών προσωπικού, την παρουσία κα., αλλά και η σωστή ανάλυση και ερμηνεία των δεδομένων αυτών παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το προσωπικό ενός οργανισμού και συνεισφέρει σημαντικά στη λήψη καθοριστικών αποφάσεων, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τις πιθανότητες επιτυχίας.
Με τη σωστή χρήση και ανάλυση των δεδομένων σχετικά με το προσωπικό, οι επιχειρήσεις μπορούν να αναγνωρίσουν τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες των εργαζομένων τους, επιτρέποντας την ανάπτυξη εξατομικευμένων σχεδίων ανάπτυξης και κατάρτισης. Επίσης, μέσω της ανάλυσης δεδομένων επιτυγχάνεται η αναγνώριση και η διαχείριση του ταλέντου εντός της επιχείρησης, προβλέποντας με αυτό τον τρόπο τις ανάγκες για νέους υπαλλήλους και αναπτύσσοντας σχέδια διαδοχής και στρατηγικές ανανέωσης και ανάπτυξης. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως μέσω του «HR Analytics», οι επιχειρήσεις μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις τάσεις της αγοράς, τις ευκαιρίες για βελτίωση, αλλά και τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του ανθρώπινου δυναμικού τους, προσφέροντάς τους πιο εξατομικευμένες εργασιακές εμπειρίες.
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως τα «HR Analytics» αποδεικνύονται ένα ισχυρό εργαλείο για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων και τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, που αξιοποιώντας τα κατάλληλα οι επιχειρήσεις θα κατορθώσουν να συμβαδίσουν με τα νέα δεδομένα της σύγχρονης εποχής και να θέσουν τις βάσεις για ορθότερη λήψη αποφάσεων, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητά τους.
Tην τελευταία δεκαετία, σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, τα «HR Analytics» έχουν μπει για τα καλά στο χώρο των σύγχρονων επιχειρήσεων που θέλουν να ενισχύσουν την αφοσίωση των εργαζομένων τους και να τους παρέχουν κίνητρα για να εργάζονται πιο αποδοτικά και αποτελεσματικά. Στην Κύπρο, αυτή η προσέγγιση δεν έχει ακόμα διαδοθεί σε μεγάλο βαθμό, ειδικότερα στους μικρότερους οργανισμούς, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μη γνωρίζουν τι μπορούν να ανακαλύψουν και να δημιουργήσουν με το θησαυρό πληροφοριών που έχουν στη διάθεσή τους. Συνεπώς, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη καθοδήγησης των επιχειρήσεων να αναπτύξουν αυτή την κουλτούρα λειτουργίας και λήψης αποφάσεων βάσει δεδομένων και τεκμηρίων. Συγκεκριμένα, λειτουργίες της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού όπως Προσέλκυση και Επιλογή προσωπικού, Εκπαίδευση και Ανάπτυξη, Διαχείριση της Απόδοσης, Ανταμοιβή και Αναγνώριση, Ικανοποίηση και Διατήρηση προσωπικού, χρειάζεται να προσανατολιστούν σε αυτή την κατεύθυνση.
Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), ως ο κατ’ εξοχήν αναπτυξιακός οργανισμός των κυπριακών επιχειρήσεων και έχοντας αντιληφθεί το πόσο σημαντική είναι για τις επιχειρήσεις η ενσωμάτωση της νοοτροπίας λειτουργίας και λήψης αποφάσεων βάσει δεδομένων/τεκμηρίων και αναλύσεων χρησιμοποιώντας την προσέγγιση των «People Analytics», προσφέρει μέσω πολυεπιχειρησιακών προγραμμάτων κατάρτισης τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και εργαλεία και παρέχει επιπλέον ενδοεπιχειρησιακή συμβουλευτική καθοδήγηση σε στελέχη Διοίκησης οργανισμών, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ετοιμάσουν και να υλοποιήσουν το σχέδιο δράσης της επιχείρησής τους.
Το ΚΕΒΕ προτρέπει τις κυπριακές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους επιμορφωτικά προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, διότι μέσω της ευφυούς χρήσης και ανάλυσης δεδομένων που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό βελτιστοποιούνται οι στρατηγικές αποφάσεις τους και ενισχύεται η παραγωγικότητα, η λειτουργική αποτελεσματικότητα και η ευημερία τους σε ένα επιχειρηματικό κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικός.
Λειτουργός ΚΕΒΕ
Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, Κοινωνικής Πολιτικής & Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού