Sunday, January 5, 2025
Home » H σημασία της εμπειρίας των εργαζομένων

H σημασία της εμπειρίας των εργαζομένων

0 comments

Η εμπειρία του εργαζόμενου αποτελεί το συνολικό αποτέλεσμα των διαδράσεων κάθε προσώπου με τους ανθρώπους, συστήματα, πολιτικές και χώρο εργασίας ενός εργοδότη.

Στη σύγχρονη ανταγωνιστική αγορά εργασίας, όπου υπάρχει διάχυτη πληροφόρηση στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις συνθήκες που επικρατούν στις επιχειρήσεις, η θετική φήμη του εργοδότη και οι θετικές μαρτυρίες νυν και πρώην εργαζομένων (testimonials) αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ο εργαζόμενος που έχει θετική εμπειρία στο χώρο εργασίας παράγει περισσότερο, τόσο ως μονάδα όσο και στα πλαίσια μιας ομάδας εργαζομένων, ενώ συμμετέχει πιο ενεργά στις διεργασίες της επιχείρησης. Ταυτόχρονα, η θετική εμπειρία συνδέεται με μειωμένες απουσίες από την εργασία και την συνεπακόλουθη απώλεια σε εργατοημέρες και παραγωγικότητα.

Η θετική εμπειρία δεν οφείλεται και δεν επηρεάζεται από μια μόνο παράμετρο, αλλά αποτελεί το άθροισμα των συνεχών επιδράσεων μεταξύ του εργαζόμενου και του οργανισμού. Μεταξύ άλλων, η εμπειρία ενός εργαζόμενου μπορεί να διαμορφωθεί από τις συνθήκες απασχόλησης, την εταιρική κουλτούρα, τις σχέσεις μεταξύ συναδέλφων, τις σχέσεις με τη διεύθυνση, την εξισορρόπηση μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς και τις ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης και ανέλιξης.

Για ένα εργαζόμενο, η καλλιέργεια θετικής εμπειρίας ξεκινά από τι στιγμή που υποβάλλει αίτηση για πρόσληψη. Η ύπαρξη ξεκάθαρης διαδικασίας υποβολής αίτησης προς πρόσληψη, η επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης και η έγκαιρη ενημέρωση για την πορεία εξέτασής της, συνδράμουν θετικά, ενώ η παράβλεψη ή μη ανταπόκριση στο αίτημά του έχουν αρνητική επίδραση. Μετά την πρόσληψη, η ένταξη ενός εργαζόμενου σε μια δομημένη και ολοκληρωμένη διαδικασία αρχικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (onboarding) βοηθά στην εξοικείωσή του με τις αξίες, διαδικασίες και πολιτικές του οργανισμού, και συνεπώς στην αποτελεσματική ένταξη του στο χώρο εργασίας.

Ακολούθως, και τηρουμένων πάντοτε των αναλογιών, η θετική εμπειρία βελτιώνεται μέσα από την εισαγωγή πολιτικών που προάγουν την ελεύθερη υποβολή απόψεων και εισηγήσεων, ενθαρρύνοντας έτσι τη συμμετοχικότητα και δέσμευση (engagement), που στηρίζουν την καλλιέργεια και ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσα από την παροχή ευκαιριών κατάρτισης, που παρέχουν θετική και εποικοδομητική ανατροφοδότηση και που ενθαρρύνουν τη συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη. Πρωτοβουλίες και πολιτικές που συνδράμουν στην εξισορρόπηση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής έχουν επίσης θετικό αντίκτυπο.

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για την καλλιέργεια θετικής εμπειρίας. Κάθε εργαζόμενος έχει τις δικές του αξίες, ανάγκες, δυνατότητες, χαρακτήρα και προτεραιότητες. Μια επιχείρηση δεν μπορεί να δημιουργήσει μια απόλυτα θετική εμπειρία για όλους όσους εργάζονται σε αυτή, αλλά σίγουρα μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές με γενικό θετικό πρόσημο.

Γνωστές κατηγορίες προκλήσεων είναι η έλλειψη ευθυγράμμισης των αξιών της επιχείρησης με τις αξίες του εργαζόμενου, το κακό μάνατζμεντ, η ανεπαρκής υποστήριξη (διοικητική και τεχνολογική), και η έλλειψη ή εφαρμογή μη εποικοδομητικής ανατροφοδότησης.

Η μονοδιάστατη προσήλωση σε μια πτυχή της απασχόλησης είναι αντιπαραγωγική καθώς παραγνωρίζει πως η σχέση εργοδότη-εργοδοτούμενου είναι σύνθετη. Δυστυχώς, αυτό κάποιες φορές γίνεται αντιληπτό από τις επιχειρήσεις μετά από αλλεπάλληλες αποχωρήσεις, συχνά των πιο έμπειρων και παραγωγικών εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) προσφέρει εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες και εκπαιδευτικά προγράμματα με κύριο στόχο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν στρατηγικές που βελτιώνουν την εμπειρία των εργαζομένων τους, παρέχοντας τους τα κατάλληλα εργαλεία και γνώσεις.

* Ανώτερη Λειτουργός, Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού (ΟΕΒ)

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00