Sunday, December 22, 2024
Home » H Πορτογαλία δεν ανήκει πια στουs… PIGS

H Πορτογαλία δεν ανήκει πια στουs… PIGS

0 comments

Οι PIGS έγιναν… IGS. Οπως αναφέρουν τα ΜΜΕ στη χώρα της Ιβηρικής, η Πορτογαλία γίνεται ανεξάρτητη από τους PIGS. Αυτό χάρη στη μείωση του χρέους της που με βάση τον Fitch είναι απαράμιλλη. Οι ειδικοί της οικονομίας τονίζουν ότι η Λισαβόνα πέτυχε δημοσιονομικό πλεόνασμα που ξεπερνά όλες τις προβλέψεις. Μάλιστα, όλοι οι οίκοι αξιολόγησης βαθμολογούν το χρέος της Πορτογαλίας με «Α», επισημαίνει η «Publico». «Η Πορτογαλία ήταν μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που ένιωσαν πιο έντονα την οικονομική κρίση του 2007. Η ταλαιπωρημένη πορτογαλική οικονομία, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, υπέστη το αρχικό πλήγμα (2007-2009) και ένα δεύτερο πλήγμα, ακόμη πιο σκληρό, κατά τη διάρκεια της κρίσης του κρατικού χρέους (2010-2013) που παραλίγο να τη διαλύσει. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, τα αγγλοσαξονικά μέσα ενημέρωσης έβγαλαν έναν υποτιμητικό όρο για να αναφερθούν σε αυτές τις χώρες με σοβαρά προβλήματα στη χρηματοδότησή τους στις αγορές: PIGS (Portugal, Italy, Greece, Spain). Αν και ο όρος αυτός δεν ακούγεται σχεδόν καθόλου σήμερα, καθώς αυτές οι χώρες έχουν καταφέρει να σταθεροποιήσουν το χρέος τους και να χρηματοδοτηθούν στις αγορές, χωρίς αμφιβολία η ιστορία της Πορτογαλίας αξίζει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τη θεαματική της ανάκαμψη. Η πορτογαλική οικονομία έχει αποστασιοποιηθεί από τους PIGS σε πολλούς βασικούς δείκτες που προβλέπουν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για τον «φτωχό γείτονα» της Ισπανίας στην ευρωπαϊκή όχθη του Ατλαντικού», επισημαίνει η «Ζορνάλ ντο Νοτίσιας».

Διαφοροποίηση. Γιατί η πορτογαλική οικονομία δεν μπορεί να συμπεριληφθεί πια στους PIGS; Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες διαφοροποίησης: η Πορτογαλία είναι σήμερα η μόνη από τις τέσσερις χώρες του Νότου που παρουσιάζει δημοσιονομικό πλεόνασμα. Είναι η μόνη οικονομία που έχει δημόσιο χρέος κάτω του 100% του ΑΕΠ και, τέλος, το χρέος της αξιολογείται από όλους τους οίκους αξιολόγησης ως επενδυτικού βαθμού «Α» (μία από τις υψηλότερες αξιολογήσεις).

Επιπλέον, η πορτογαλική οικονομία παρουσιάζει έντονη ανάπτυξη και χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από τις υπόλοιπες χώρες της Νότιας Ευρώπης. Το 2023, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3%, αφού παρουσίασε άνοδο 6,8% το 2022, η υψηλότερη ανάπτυξη από το 1987. Από την άλλη, το ποσοστό ανεργίας είναι στο 6,6%, επίπεδο χαμηλότερο από αυτά της Ελλάδας, της Ισπανίας, ακόμη και της Ιταλίας.

Δείκτες. Με αυτούς τους δείκτες φαίνεται παράλογο να παραμένουν οι Πορτογάλοι στο ίδιο «σακί» με τις υπόλοιπες χώρες της Νότιας Ευρώπης, τουλάχιστον όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους. Ηδη ο Standard & Poor’s (S&P) έδωσε «A-», διατηρώντας τη θετική προοπτική, δίνοντας στη χώρα βαθμό «Α» από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, κάτι που δεν είχε συμβεί εδώ και 13 χρόνια. Πριν από περίπου τρία χρόνια, το πορτογαλικό δημόσιο χρέος ήταν κοντά στο 140% του ΑΕΠ. Σήμερα, αυτή η αναλογία είναι κάτω από το 100% και πέφτει διαρκώς. Για παράδειγμα, στην Ισπανία ξεπερνά το 109%.

«Το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε, για να πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023, σε σύγκριση με περισσότερο από 135% στο τέλος του 2020», τόνισαν από τον Fitch.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας έκανε αναθεώρηση του χρέους σε 99,1% για το 2023, με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι προβλέψεις για το τρέχον έτος, από το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών, κάνουν λόγο για δείκτη χρέους προς ΑΕΠ στο 95,1%. Ο Fitch επιβεβαιώνει την επίδοση – ρεκόρ της πορτογαλικής δημοσιονομικής πειθαρχίας, που οδήγησε και στην «αριστεία».

Ανάκαμψη. Η χώρα των Λουζιτανών είναι από τις λίγες στην Ευρώπη που καταγράφουν δημοσιονομικά πλεονάσματα, δηλαδή κερδίζει περισσότερα από όσα ξοδεύει.

Οι κύριοι μοχλοί της ανάκαμψης μετά την πανδημία ήταν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 11,5% και 11,8%, αντίστοιχα, από το 2019. Συνολικά, φαίνεται λογικό η Πορτογαλία να πληρώνει λιγότερους τόκους για να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές. Το πορτογαλικό χρέος προσφέρει τη χαμηλότερη απόδοση μεταξύ των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Το 10ετές πορτογαλικό ομόλογο προσφέρει 3,05%, έναντι 3,22% το ισπανικό, 3,45% το ελληνικό και 3,7% το ιταλικό. Αυτά λένε οι οικονομολόγοι. Οι πορτογάλοι πολίτες πάντως εξακολουθούν να λένε ότι η κρίση για τα πορτοφόλια τους γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Οπου ευδοκιμούν οι αριθμοί…

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00