Για αλλαγή του μοντέλου μεταλυκειακής εκπαίδευσης μιλούν βιομήχανοι και βιοτέχνες και ανέδειξε έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΥ για το ΕΒΕΑ το 2023. Σύμφωνα με αυτήν πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (60%) θεωρούν πως η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα δεν προσφέρει στους αποφοίτους τις γνώσεις εκείνες που απαιτεί η αγορά για την ένταξη στην εργασία και πως αν δεν αλλάξει το μοντέλο μεταλυκειακής εκπαίδευσης της χώρας τότε το πρόβλημα θα μεγεθυνθεί. Ο Κ. Δαμίγος, α’ αντιπρόεδρος του ΒΕΑ, σημειώνει ότι αυτό που απαιτείται είναι η υποστήριξη και επέκταση της τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης μέσω της ενίσχυσης του κύρους και της ελκυστικότητας των τεχνικών επαγγελμάτων.
«Δράσεις προβολής και ευαισθητοποίησης με στόχο η διαδρομή της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης να γίνει μια σημαντική επιλογή στο πλαίσιο του σχολικού και του επαγγελματικού προσανατολισμού των νέων, αλλά και η ανάπτυξη κινήτρων για την προσέλκυση νέων ώστε να περιοριστεί η μονοπώληση από όσους έχουν υψηλά προσόντα είναι επιβεβλημένη». Αναφέρει επίσης ότι η έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού ουσιαστικά περιορίζει περαιτέρω τις δυνατότητες επιβίωσης της ελληνικής βιοτεχνίας.
Αναζήτηση ταλέντων. Ανάλογα είναι και τα ευρήματα της Ετήσιας Διεθνούς Ερευνας Ελλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup για το 2024, που έδειξε ότι η εξέλιξη χρόνο με τον χρόνο του αριθμού των εργοδοτών που δυσκολεύονται κατά την αναζήτηση ταλέντων είναι σταθερά αυξητική, καθώς από 42% το 2014, το ποσοστό εκτοξεύεται στο 61% το 2018, για να ανέβει το 2023 στο 77% και να αναμένεται να φθάσει στο 82% το 2024. Οι κλάδοι στους οποίους αποτυπώνεται μεγαλύτερη έλλειψη στην Ελλάδα είναι οι υπηρεσίες επικοινωνίας και ο κλάδος της βιομηχανίας και των κατασκευών (89%), ο τομέας της Ενέργειας (88%), ο κλάδος των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας (82%).