Υπεγράφη χθες η συμφωνία για την πραγματοποίηση του μεγάλου επενδυτικού έργου «Φοίβη» στη Δυτική Μακεδονία, με το οποίο γίνεται και το πρώτο μεγάλο βήμα για τη στροφή της Περιφέρειας στην πράσινη ενέργεια. Το έργο, το οποίο αποτελείται από συνολικά 950.000 φωτοβολταϊκά πάνελ που θα εγκατασταθούν σε τρεις διαφορετικές υποπεριοχές του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (Πτολεμαΐδα), συνολικής έκτασης 10.000 στρεμμάτων, θα χρηματοδοτηθεί από τη Eurobank, την Τράπεζα Πειραιώς και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).
Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 368 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί με μακροπρόθεσμα δάνεια συνολικού ύψους 294,4 εκατ. ευρώ που θα αντληθούν από τα δανειακά κεφάλαια των δύο τραπεζών (110,4 εκατ. ευρώ), αλλά και από το ΤΑΑ (184 εκατ. ευρώ). Το υπόλοιπο ποσό (73,6 εκατ. ευρώ) θα καλυφθεί από τη θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Φοίβη Ενεργειακή Μονοπρόσωπη ΑΕ, η οποία δημιουργήθηκε για το συγκεκριμένο έργο.
Η «Φοίβη»
Το έργο έχει ονομαστική ισχύ 550 MWp και με την ολοκλήρωσή του θα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Ευρώπη. Η παραγωγή του σταθμού αναμένεται να φτάνει την 1 ΤWh, ενέργεια που αντιστοιχεί στις ανάγκες ηλεκτροδότησης περίπου 200.000 νοικοκυριών και θα καλύπτει σχεδόν το 2,5% της ετήσιας εγχώριας παραγωγής ενέργειας. Σημειώνεται πως το 2022 η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είχε παραγωγή 485.968 MWh το 2022. Δηλαδή, η «Φοίβη» θα παράγει διπλάσια ενέργεια από αυτήν που παρήχθη συνολικά από όλους τους ενεργειακούς σταθμούς της εταιρείας το 2022. Εξάλλου, το έργο αναμένεται να εξοικονομεί την εκπομπή 550 kt διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, είπε πως το έργο «είναι μια από τις περιπτώσεις που το κοινωνικό αποτύπωμα συναντά την επιχειρηματική πρωτοβουλία και το θετικό οικονομικό αποτέλεσμα έχει και κοινωνικό πρόσημο» και ευχαρίστησε την Πολιτεία και τις τράπεζες για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία τους.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Eurobank, Κωνσταντίνος Βασιλείου, δήλωσε για την υπογραφή της συμφωνίας πως «πρόκειται για ένα έργο μείζονος σημασίας που αναπτύσσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και θα συμβάλει καθοριστικά στην απολιγνιτοποίηση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας και, κατ’ επέκταση, στον εθνικό στόχο της ενεργειακής αυτονομίας χωρίς ανθρακικό αποτύπωμα».
«Η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου είναι σύμφωνη με τη μακροχρόνια στρατηγική και δέσμευση της Τράπεζας Πειραιώς να υποστηρίζει αειφόρες επενδύσεις, μεγάλης κλίμακας έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που συμβάλλουν καθοριστικά στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο πλαίσιο και των εθνικών ενεργειακών στόχων» είπε από τη μεριά του ο Executive General Manager, Chief Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, Θεόδωρος Τζούρος.