Wednesday, January 8, 2025
Home » Eπιχειρηματικότητα και το Επιχειρείν στην Κύπρο

Eπιχειρηματικότητα και το Επιχειρείν στην Κύπρο

0 comments

Σύμφωνα με το λεξικό της νέας Ελληνικής γλώσσας του κύριου Γεώργιου Μπαμπινιώτη, Επιχειρηματικότητα είναι «το σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, την εισαγωγή νέων προϊόντων και τεχνολογιών και την αναζήτηση επιχειρηματικών ευκαιριών».

Με την Επιχειρηματικότητα ο άνθρωπος «Επιχειρεί», προσπαθεί δηλαδή με την ανάληψη κινδύνων και την επένδυση πόρων να δημιουργήσει κάτι καινούριο.Είτε με την ανάπτυξη νέων η τροποποιημένων προϊόντων / υπηρεσιών, είτε με τη δημιουργία νέων αγορών.

Η ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας σε κάθε χώρα αποτελεί σημαντικό πυλώνα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας
καθώς και την οικονομική ανάπτυξη.

Ας μη ξεχνάμε ότι «Πλούτος» σε μια οικονομία, δεν είναι μόνο οι παραγωγικοί πόροι, αλλά είναι και οι ιδέες των ανθρώπων. Σημαντικό μέρος αυτών των ιδεών αποτελούν και οι επιχειρηματικές ιδέες που όταν εφαρμοσθούν και αξιοποιηθούν από την αγορά, συμβάλλουν αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη.

Οι Κύπριοι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό τη σημασία της καινοτομίας ως παράγοντα κερδοφορίας, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Αξιόλογο ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου, το 68,22% των επιχειρήσεων στην Κύπρο, έχουν καινοτομικές δραστηριότητες:[1]

Αναντίρρητα, η επιχειρηματικότητα προωθεί τηντοπική και τηνεθνική οικονομική ανάπτυξη. Θεωρείται ως ο τέταρτος συντελεστής παραγωγής και μέσω της καινοτομίας βοηθά τις μη προνομιούχες ομάδες και ειδικότερα τους νέους και τις νέες να βρουν απασχόληση.

Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής νοοτροπίας στους νέους και στις νέες θα πρέπει να ξεκινάει πρωτίστως από μικρή ηλικία. Αν οι επιχειρηματικές ιδέες καλλιεργηθούν στο σχολείο, η χώρα μας θα δημιουργήσει σταδιακά μια νέα γενιά ατόμων, για τα οποία, η άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν θα αποτελεί την εξαίρεση, αλλά θα είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό.

Οι νέοι και νέες καλό θα ήταν να σπουδάζουν, καθώς η εκπαίδευση έχει σημαντικό ρόλο στην προσωπική ανάπτυξη και στην επαγγελματική εξέλιξη.

Η σύνδεση μεταξύ υψηλότερης εκπαίδευσης και υψηλότερων αποδοχών είναι αξιοσημείωτη και αποτελεί ένα από τα πιο βασικά κίνητρα για την επιδίωξη των νέων να ξεκινήσουν καθώς και να τελειώσουν τις σπουδές τους. Η απόκτηση πτυχίου, μεταπτυχιακού ή ακόμα και διδακτορικού μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες, καλύτερους μισθούς και μεγαλύτερη επαγγελματική ανάπτυξη. Οι εργοδότες συχνά αναζητούν εργαζόμενους με εξειδικευμένη γνώση και ικανότητες και η απόκτηση τίτλων ανώτερης εκπαίδευσης ενισχύει τη θέση των υποψηφίων για θέσεις υψηλότερης ευθύνης και καλύτερης αμοιβής.

Ας δούμε στον πιο κάτω πίνακα τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου αναφορικά με τις μέσες μηνιαίες απολαβές ανά επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματική κατηγορία:[2]

Στην εποχή που ζούμε των ραγδαίων αλλαγών, η επιχειρηματική εκπαίδευση είναι το θεμέλιο για την καλλιέργεια δεξιοτήτων που διασφαλίζουν την προσαρμοστικότητα και την επιτυχία σε ένα απρόβλεπτο μέλλον. Ενώ οι τεχνικές δεξιότητες είναι σημαντικές, αυτό που πραγματικά προετοιμάζει τους νέους και τις νέες για το μέλλον, είναι η ικανότητά τους να μαθαίνουν, να σκέφτονται κριτικά και να προσαρμόζονται.

Η Επιχειρηματικότητα δεν είναι έμφυτη αλλά είναι μια βιωματική μάθηση. Είναι κάτι που μπορεί να μάθει κανείς και να αναπτύξει μέσω εμπειριών, εκπαίδευση και πρακτική.

Οι επιχειρηματίες και οι άνθρωποι που επιθυμούν να εισέλθουν στον τομέα της επιχειρηματικότητας πρέπει να προσπαθούν, να μαθαίνουν, να προσαρμόζονται και θα το δουν και ίδιοι ότι θα γίνονται κάθε μέρα και καλύτεροι. Τυχόν δυσκολίες δεν πρέπει να θεωρούνται ως εμπόδια αλλά να μαθαίνουν από τις αποτυχίες και να εξελίσσονται σε πιο ικανούς ηγέτες και επιχειρηματίες.

Τα άτομα με επιχειρηματική ικανότητα συνήθως διαθέτουν μια σειρά χαρακτηριστικών και δεξιοτήτων που τους επιτρέπουν να αναγνωρίζουν ευκαιρίες τις οποίες μπορούν να αξιοποιούν αποτελεσματικά:

  • Δημιουργικότητα και Καινοτομία: Αναζητούν νέες και καινοτόμες λύσεις, προϊόντα ή υπηρεσίες που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς και να διακριθούν από τον ανταγωνισμό.
  • Αυτοπεποίθηση:Η αυτοπεποίθηση τους βοηθά να πάρουν δύσκολες αποφάσεις και να προχωρήσουν μπροστά. Να πιστεύουν στον εαυτό τους και θα τα καταφέρουν.
  • Ηγετικές Ικανότητες:Είναι ικανοί να ηγούνται της ομάδας τους, να καθοδηγούν με όραμα και να κινητοποιούν τους άλλους προς έναν κοινό στόχο.
  • Ομαδικότητα: Μπορούν να συνεργάζονται και να δημιουργούν ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον.
  • Καθοδήγηση: Παρέχουν σαφείς οδηγίες και κατεύθυνση για την επίτευξη των στόχων της ομάδας.
  • Έμπνευση: Έχουν την ικανότητα να εμπνέουν και να κινητοποιούν τα μέλη της ομάδας, ώστε να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό.
  • Στρατηγική Σκέψη:Έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν στρατηγικά σχέδια. Μπορούν να εντοπίζουν τις τάσεις της αγοράς και να κατανοούν πώς να χρησιμοποιήσουν τις ευκαιρίες προς όφελος τους.
  • Αναλυτική Σκέψη:Είναι σε θέση να κατανοούν τις συνέπειες διαφόρων εναλλακτικών σεναρίων και να προχωρούν με βάση τα σωστά επιχειρηματικά δεδομένα.
  • Κριτική Σκέψη: Μπορούν να αξιολογούν δεδομένα. Η ικανότητα να σκέφτονται κριτικά και να λύνουν προβλήματα είναι θεμελιώδης.
  • Διαχείριση Ρίσκου:Εύρεση στρατηγικών για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αποφυγή τυχόν αρνητικών συνεπειών.
  • Προσαρμοστικότητα: Μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα. Είναι γεγονός ότι αρκετές φορές οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες καταστάσεις και προκλήσεις. Να μπορούν να «μετατρέπουν» τις αδυναμίες και τις απειλές της αγοράς σε ευκαιρίες.
  • Επιμονή και Αντοχή:Δείχνουν αποφασιστικότητα και ανθεκτικότητα μπροστά στις δυσκολίες και στις αποτυχίες, θεωρώντας τις ως ευκαιρίες μάθησης.
  • Προγραμματισμός:Ικανότητα ετοιμασίας πλάνου, παρακολούθησης προόδου και τήρησης προϋπολογισμού.
  • Οργάνωση:Είναι ικανοί να οργανώνουν τον χρόνο τους αποτελεσματικά.Έχουνικανότητα τήρησης χρονοδιαγραμμάτων, θέτοντας προτεραιότητες.
  • Διαχείριση Πόρων:Σωστή κατανομή των πόρων. Βελτιστοποίηση της χρήσης πόρων για τη μεγιστοποίηση του κέρδους.

Γιατί να γίνει κάποιος/οια διευθυντικό και επιχειρηματικό στέλεχος στην Κύπρο; Ας δείτε παρακάτω τις μέσες μηνιαίες απολαβές ανά επαγγελματική κατηγορία, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου:[3]

Τα πιο πάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν από εμένα, την Νίκη Χριστοφή, ως Eμπειρογνώμονας στην Eπιχειρηματικότητα και στην Eπιχειρηματική Aνάπτυξη στον 8οΕθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024. Ο διαγωνισμός αυτός διοργανώνεται από το 2010 ανά διετία από το Κέντρο Παραγωγικότητας (ΚΕΠΑ) και είναι βασισμένος στο πρότυπο του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Euroskills, o οποίος διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Wordskills Εurope (WSE) και αποτελεί τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη που απευθύνεται σε νέους και νέες κάτω των 25 ετών. Οι νέοι και οι νέες διαγωνίζονται σε διάφορες ειδικότητες που σχετίζονται με το αντικείμενό τους. [4]

Ο εν λόγω διαγωνισμός διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θερμές ευχαριστίες στη Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου για την παραχώρηση των Στατιστικών στοιχείων καθώς και στο ΚΕΠΑ για την εξαίρετη διοργάνωση και συνεργασία.

[1]https://library.cystat.gov.cy/NEW/CYPRUS_IN_FIGURES-2023-EL-260224.pdf

[2]https://www.cystat.gov.cy/en/KeyFiguresList?s=42

STRUCTURE OF EARNINGS SURVEY – MONTHLY EARNINGS OF FULL-TIME EMPLOYEES,B6-B6

[3]STRUCTURE OF EARNINGS SURVEY – MONTHLY EARNINGS OF FULL-TIME EMPLOYEES,B2-B2

[4]https://www.skillscyprus.gov.cy/skillscyprus-2024

Νίκη Χριστοφή

Μέλος της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τουΣΕΛΚ

Μέντορας και Εμπειρογνώμονας στην Επιχειρηματικότητα και στην Επιχειρηματική Ανάπτυξη και Φορολογική Σύμβουλος

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00