Friday, November 8, 2024
Home » Coffee Island: Μπαίνει σε Ινδία και Γαλλία

Coffee Island: Μπαίνει σε Ινδία και Γαλλία

0 comments

Σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του δικτύου των καταστημάτων franchise με σκοπό την επανατοποθέτησή τους στην αγορά, κάτι που σημαίνει ότι είτε ξεκινάει νέες συνεργασίες, είτε μετακινεί καταστήματα, προκειμένου να καταστούν αποδοτικότερα, προχωράει η Coffee Island.

Αυτό ανέφερεο διευθύνων σύμβουλος τηςαλυσίδας καφέ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τα πεπραγμένα της επιχείρησης, για να προσθέσει ότι από τα 430 σημεία του δικτύου θα επηρεαστούν έως και 40 καταστήματα. “Για το 2024 στόχος είναι να γίνει εξορθολογισμός του δικτύου και να διορθωθούν κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συνεργασιών που πλέον υπερβαίνουν τα δέκα έτη. Είχαμε τοποθετηθεί σε αγορές και οι αγορές καθώς και οι ισορροπίες άλλαξαν. Στόχος είναι να επανατοποθετήσουμε σημεία σε κάποιες αγορές και να διορθώσουμε κομμάτια στο δίκτυό μας”, ανέφερε ο κύριος Κωνσταντινόπουλος.

Σημειώνεται ότι η Σαπλάι Γιούνικ, η εταιρεία στην οποία υπάγονται τα Coffee Island, είχε κύκλο εργασιών περί τα 37 εκατομμύρια ευρώ το 2023 και φέτος θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της. Ο ίδιος τόνισε ότι σκοπός της επιχείρησης δεν είναι να φτάσει τα 600 καταστήματα από 430 που διαθέτει σήμερα, αλλά να ενισχύσει την ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων της.

Είσοδος στην Ινδία και συνεργασία με το Alex Group – Στόχος η ανάπτυξη στο εξωτερικό

Την ίδια στιγμή η Coffee Island θα λειτουργήσει το πρώτο της κατάστημα στην Ινδία, αποτελώντας την μοναδική έως τώρα αλυσίδας καφεστίασης που εισέρχεται στη συγκεκριμένη αγορά, καθώς έχει υπογράψει συμφωνία με τον Ινδό επιχειρηματία, Pratyush Kumar Sureka, ιδρυτή του ομίλου Alex Group. Ο όμιλος εταιρειών Alex ξεκίνησε την πορεία του το 2009 με επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια, δημιουργώντας τότε τον μεγαλύτερο τότε σταθμό ηλιακής ενέργειας της Ινδίας. To πρώτο από μία σειρά καταστημάτων που πρόκειται να δημιουργηθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών, θα βρίσκεται στο Νέο Δελχί και η λειτουργία του τοποθετείται χρονικά εντός του Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της σημασίας που δίνει η αλυσίδα στη διεθνή της επέκταση, δημιούργησε παραγωγική εγκατάσταση στην Αίγυπτο, όπου ήδη διατηρεί τέσσερα καταστήματα, με σκοπό την τροφοδοσία τους και προοπτική να μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια όσο θα αναπτύσσεται το δίκτυο της Coffee Island στη συγκεκριμένη αγορά. Θυμίζουμε ότι η Coffee Island έχει συστήσει κοινοπραξία στην Αίγυπτο με συμμετοχή σε αυτήν κατά 30%.

Στο πλαίσιο της επέκτασής της στο εξωτερικό η Coffee Island έχει ήδη υπογράψει συμφωνία master franchise και θα ξεκινήσει τη δραστηριοποίησή της στη Γαλλία το 2025. Επί του παρόντος έχει παρουσία σε 11 χώρες του εξωτερικού.

Αυξήσεις πάνω από 60% στην πρώτη ύλη – Ανατιμήσεις 0,20 λεπτά ανά ρόφημα από την Coffee Island

Ο κύριος Κωνσταντινόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πιέσεις που δέχεται ο κλάδος του καφέ, λόγω της σημαντικής αύξησης στην τιμή της πρώτης ύλης παγκοσμίως.

“Ο κλάδος έχει υποστεί τρομακτικές αλλαγές με αύξηση στην τιμή της πρώτης ύλης που σε γενικές γραμμές ξεπερνάει το 60%. Προσπαθούμε πάντα με τον τρόπο με τον οποίο συναλλασσόμαστε με τους παραγωγούς, να πετυχαίνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια ως προς τις τιμές, μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων που διατηρούμε. Για πρώτη φορά στα 15 χρόνια που είμαι στην εταιρεία, βλέπουμε ότι σχέσεις δεκαετιών δοκιμάζονται. Έχουμε απογοητευτεί από συνεργάτες που δεν τήρησαν τις συμφωνίες τους αλλά και από συνεταιρισμούς που έχουν λειτουργήσει έντονα κερδοσκοπικά. Έχουμε προβληματιστεί πάρα πολύ. Ο κλάδος αυτή τη στιγμή βάλλεται σε τεράστιο βαθμό. Προσπαθούμε πάντα να δημιουργούμε ένα μεγάλο οχυρό ανάμεσα στο τι συμβαίνει στην πραγματικότητα και στα καταστήματά μας, καθότι είναι επαγγελματική και ηθική υποχρέωσή μας να περνάμε όσο το δυνατόν μικρότερες ανατιμήσεις στους συνεργάτες μας και κατ’ επέκταση στους καταναλωτές. Βασικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει κανείς στην Ελλάδα είναι ότι ο καφές στην εστίαση έχει πολύ χαμηλή τιμή σε σχέση με χώρες του εξωτερικού, την οποία παρ’ όλ’ αυτά ο καταναλωτής στη χώρα μας δεν μπορεί να τα πληρώσει”, σημείωσε ο Κ. Κωνσταντινόπουλος.

Πρόσθεσε ότι η Coffee Island για να αντιμετωπίσει τις έντονα αυξημένες τιμές στην πρώτη ύλη, προέβη σε ανατιμήσεις κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 20 λεπτά ανά ρόφημα συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και ειδικού φόρου. Στη χονδρική οι αυξήσεις έχουν γίνει σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10%, όπως ανέφερε.

Επιπλέον αυξήσεις στον καφέ λόγω των περιβαλλοντικών προτύπων και πιστοποιήσεων

Επισήμανε τέλος ότι ο κλάδος έχει την ίδια στιγμή να αντιμετωπίσει ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα. “Αυτό ονομάζεται EUDR, όπου για να εισαγάγει κάποιος καφέ, πρέπει να αποδείξει ότι τα δέντρα από τα οποία προέρχεται η πρώτη ύλη δεν έχουν συμβάλλει στην αποψίλωση δασών και ότι οι ποσότητες που εισάγει συνοδεύονται από τα ανάλογα πιστοποιητικά. Η Ε.Ε δεν έχει καμία συναίσθηση της πραγματικότητας σε αυτές τις χώρες. Δεν ξέρω εάν οι επιτελείς της έχουν ταξιδέψει σε μία φυτεία καφέ για να καταλάβουν τι συμβαίνει. Όταν τίθενται τόσο αυστηρά πρότυπα, το μόνο που συμβαίνει είναι να μένουν εκτός εμπορίου όλοι οι μικροκαλλιεργητές. Εάν συνεχίσει να ισχύει αυτό, δεν θα μπορέσουμε σε καμία περίπτωση να κάνουμε direct pay σε μικρούς παραγωγούς και θα αναγκαστούμε να απευθυνθούμε σε μεγάλους εμπόρους, με ό,τι συνεπάγεται σε επίπεδο κόστους για τον κλάδο. Σε αυτή την περίπτωση η επιπλέον αύξηση στην τιμή του καφέ μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 0,50 ευρώ ανά ρόφημα”, εξήγησε ο κύριος Κωνσταντινόπουλος.

Θυμίζουμε ότι στις 29 Ιουνίου 2023, τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός για τα προϊόντα που δεν προέρχονται από περιοχές όπου έχει γίνει αποψίλωση των δασών. Ο κύριος λόγος της αποψίλωσης των δασών είναι η επέκταση της γεωργικής γης που συνδέεται με την εκτροφή βοοειδών, την υλοτομία, την παραγωγή κακάο, σόγιας, φοινικέλαιου, καφέ, καουτσούκ και ορισμένων από τα παράγωγά τους προϊόντα, όπως δέρμα, σοκολάτα, ελαστικά, ή έπιπλα.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, κάθε επιχειρηματίας ή έμπορος που διαθέτει αυτά τα προϊόντα στην αγορά της ΕΕ ή εξάγει από αυτήν, πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι τα προϊόντα δεν προέρχονται από πρόσφατα αποψιλωμένα εδάφη ή ότι δεν έχουν συμβάλει στην υποβάθμιση των δασών.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More