Η ανάγκη κατάρτισης επιχειρηματικού σχεδίου για χειμερινό τουρισμό και αντιμετώπισης των πιέσεων που δέχεται η ξενοδοχειακή βιομηχανία και οι τιμές ενοικίων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τονίστηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου του ΣΤΕΚ.
Για αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος της εποχικότητας η αντιπρόεδρος του ΣΤΕΚ Δήμητρα Καραντώκη ανέφερε χαρακτηριστικά πως πρώτα πρέπει να υπάρξει η παραδοχή ότι δεν έχουμε προϊόν για χειμερινό τουρισμό και ακολούθως να αναπτυχθεί ένα business plan από την κυβέρνηση σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους στη τουριστική βιομηχανία.
Σε διαφορετική περίπτωση κάθε χρόνο θα λέμε τα ίδια πράγματα, ανέφερε. Συνεχίζοντας η κ. Καραντώκη ανέφερε πως αυτό που ζητούμε από το κράτος είναι να υπάρξει μια διευρυμένη σύσκεψη η οποία να έχει και συνέχεια, για κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου το οποίο να αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό, πρόσθεσε, προϋποθέτει συνεργασία της κυβέρνησης με τον ιδιωτικό τομέα. Η ίδια είπε πως ο ΣΤΕΚ έχει διάφορες εισηγήσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος εποχικότητας με την γ.δ. του Συνδέσμου Χρυσαίμιλη Ψηλογένη να αναφέρει πως το σχέδιο κατάρτισης εργαζομένων για τη χειμερινή περίοδοτο οποίο εξήγγειλε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίαςήταν εισήγηση του ΣΤΕΚ. Ωστόσο όπως αναφέρθηκε χρειάζεται να δοθούν κίνητρα και προς άλλες επιχειρήσεις- και αερογραμμές- προκειμένου να αναπτυχθεί ο χειμερινός τουρισμός, αλλά πρώτα από όλα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός. Όπως επίσης αναφέρθηκε ανάγκη για στρατηγικό σχεδιασμό υπάρχει και όσον αφορά τον τουρισμό γενικότερα με το ΣΤΕΚ να προτείνει μεταξύ άλλων διεξαγωγή μελετών για τις αγορές στόχους. Με απώτερο στόχο, όπως άφησε να εννοηθεί η ηγεσία του ΣΤΕΚ, να προσελκύσει η χώρα ποιοτικό τουρισμό που θα προσφέρει και περισσότερα έσοδα στην οικονομία. Σε σχέση με το τελευταίο ο σύμβουλος του ΣΤΕΚ και πρώην πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου παρέθεσε σειρά στοιχείων που δείχνουν μια διαχρονική πτωτική τάση στη δαπάνη των επισκεπτών. Μεταξύ άλλων ο κ. Λοΐζου ανέφερε πως ενώ το 2001 η ημερήσια δαπάνη των τουριστών ήταν 73 ευρώ – περιλαμβανομένης και της δαπάνης για διαμονή – το 2023 η δαπάνη ήταν 90 ευρώ ενώ εάν βάλουμε υπόψη μόνο τον πληθωρισμό θα έπρεπε να ήταν 109 ευρώ.
Καταλύματα εκτός μητρώου
Ο ΣΤΕΚ αναφέρθηκε εκ νέου σήμερα και στο πρόβλημα όπως το χαρακτήρισε η γ.δ. του Συνδέσμου της βραχυχρόνιας μίσθωσης υποστατικών, επαναλαμβάνοντας επίσης σειρά εισηγήσεων για αντιμετώπιση του αφού όπως ειπώθηκε προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό στα ξενοδοχεία αλλά και προβλήματα στην κοινωνία γενικότερα. Σύμφωνα με την κ. Ψηλογένη βάσει στοιχείων που εξασφάλισε ο ΣΤΕΚ ενώ τον περασμένο Ιούνιο διαφημίζονταν σε διάφορες πλατφόρμες γύρω στα 15 χιλ. υποστατικά για βραχυχρόνια μίσθωση στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού είναι εγγεγραμμένα μόλις 7.200.
Για την κοινωνική διάσταση του ζητήματος η αντιπρόεδρος του ΣΤΕΚ ανέφερε πως τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξάνουν μεταξύ άλλων το κόστος των ενοικίων και αφαιρούν από την αγορά καταλύματα και κατ’ επέκταση εντείνουν το πρόβλημα στέγασης. Επιπρόσθετα, είπε, αλλάζει ο τοπικός χαρακτήρας των κέντρων των πόλεων σημειώνοντας πωςήδη αρκετές πόλεις του εξωτερικού έχουν καταργήσει ή έχουν βάλει όρια στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Ενόψει των πιο πάνω ο ΣΤΕΚ εισηγείται για το θέμα η εκμίσθωση ακινήτου να επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το οποίο να μην ξεπερνά τις 90 μέρες ετησίως, να απαγορεύεται εντελώς στα κέντρα των πόλεων αλλά και να καταστεί υποχρεωτική η καταβολή τέλους διανυκτέρευσης. Ζητά επίσης προκειμένου να επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση διαμερίσματος να χρειάζεται να προηγηθεί έγκριση από τη διαχειριστική επιτροπή του κτηρίου.