Με την στήριξη της Deloitte Κύπρου, έχει εξελιχθεί σε έναν επιταχυντή (accelerator), που παρέχει σε καινοτόμους επιχειρηματίες την υποστήριξη, την έμπνευση και τη δυνατότητα για την ανάπτυξή τους.
Η Ανθή Χατζήκυριακου, Διευθύντρια, Strategy & Transactions τηςDeloitte Κύπρου, μιλά για την εκτενή ιστορία υποστήριξης του ακμάζοντος οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Ποιο σκεπτικό και ποια ανάγκη επέβαλαν τη δημιουργία του ARIS;
Η Deloitte έχει μια εκτενή ιστορία υποστήριξης του ακμάζοντος οικο- συστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη για υποστήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, το ARIS | A Really Inspiring Story ιδρύθηκε σε συνεργασία με τη Deloitte Κύπρου μέσα από το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, το οποίο σχεδίασε και επιμελείται την εφαρμογή του προγράμματος.
Απώτερος στόχος του ARIS είναι να προσφέρει στις καινοτόμες επιχειρήσεις την υποστήριξη και την καθοδήγηση που χρειάζονται για να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους στην αγορά.
Πώς έχει εξελιχθεί το ΑRIS από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, λαμβάνοντας υπό- ψη και την πρόσφατη ανακοίνωση για την αλλαγή της στρατηγικής;
Από την ίδρυσή του, το 2018, το ARIS έχει εξελιχθεί σε έναν επιταχυντή (accelerator) που παρέχει σε καινοτόμους επιχειρηματίες την υποστήριξη, την έμπνευση και τη δυνατότητα που χρειάζονται για να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους, να ενισχύσουν τον αντίκτυπό τους και να δημιουργήσουν τα δικά τους success stories.
Με αποδεδειγμένη αφοσίωση και νέους στρατηγικούς στόχους, το ARIS πλέον επικεντρώνεται στην ανάδειξη και υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups), καθώς και ταχέως αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων (scale-ups) παγκοσμίως. Αυτό αναδεικνύει τη δέσμευσή μας να ενδυναμώνουμε καινοτόμες και ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις και να καλλιεργούμε την καινοτομία σε όλο τον κόσμο, μέσω του παγκόσμιου δικτύου της Deloitte.
Η υιοθέτηση της νέας στρατηγικής, καθώς και η συνεργασία με την XM ως κύριο χορηγό του ARIS, από τον Οκτώβριο του 2023, αποτελούν καθοριστικά ορόσημα στην πορεία του ARIS και συμβάλλουν στη δημιουργία της κοινότητας που απαιτείται για μια ισχυρή και δυναμική κουλτούρα καινοτομίας, όπου οι εταιρείες μπορούν να ευημερούν.
Τι προσφέρει στις επιχειρήσεις το ARIS και υπό ποιες προϋποθέσεις εντάσσονται σε αυτό;
Το πρόγραμμα επιτάχυνσης του ARIS έχει σχεδιαστεί ειδικά για να ενδυναμώσει καινοτόμες επιχειρήσεις να επιταχύνουν τη στρατηγική τους για την αγορά, μέσα από μια περίοδο εντατικής υποστηρικτικής διάρκειας 26 εβδομάδων. Προσαρμοσμένο στις ανάγκες τόσο των start-ups όσο και των scale-ups, το πρόγραμμα στοχεύει να παρέχει στους επιχειρηματίες έναν πρακτικό οδηγό για να βελτιστοποιήσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, να δοκιμάσουν και να εμπορευματοποιήσουν αποτελεσματικά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.
Οι καινοτόμες επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα λαμβάνουν καθοδή-γηση από καταρτισμένους επαγγελματίες της Deloitte και εκτός για να μετατρέψουν τις λύσεις τους σε ακμάζουσες επιχειρήσεις και απολαμβάνουν επίσης τη μεταφορά γνώσης και επαφή με διάφορους φορείς, ενώ αποτελούν μέρος μιας ζωντανής κοινότητας καινοτομίας.
Το ARIS απευθύνεται σε start-ups και scale-ups με καινοτόμες λύσεις, εφόσον αυτές:
◗ Έχουν ισχυρή δυνατότητα ανάπτυξης στην παγκόσμια αγορά
◗ Αναπτύσσουν καινοτόμα προϊόντα/ υπηρεσίες βασισμένα στην τεχνολογία
◗ Έχουν ένα Ελάχιστο Βιώσιμο Προϊόν (Minimum Viable Product -MVP) έτοιμο να κυκλοφορήσει στην αγορά (όσον αφορά τις start-ups)
◗ Διαθέτουν τις ικανότητες που απαιτούνται για να διατηρήσουν ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο
Ποια είναι η διαδικασία ένταξης των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων στο πρόγραμμα;
Επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα καλούνται να συμπληρώσουν διαδικτυακά, μέσω της σελίδας του ARIS, τη σχετική αίτηση. Η αίτηση πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες που αφορούν όλες τις πτυχές του επιχειρηματικού μοντέλου και πλάνου της επιχείρησης.
Προϋπόθεση αποτελεί η επισύναψη της επιχειρηματικής παρουσίασης (pitch deck), καθώς και των χρηματοοικονομικών προβλέψεων για τα επόμενα 3-5 χρόνια. Ο νέος κύκλος αιτήσεων έχει ήδη ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα μας, με προθεσμία υποβολής 15 Ιανουαρίου 2025.
Βλέπετε να γίνεται σωστή δουλειά στην Κύπρο για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας; Είναι ένας τομέας που πιστεύετε μπορεί να αξιοποιηθεί και να προσφέρει στη χώρα;
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε σημαντικές προσπάθειες και αρκετές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στην Κύπρο. Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση αυτού του τομέα, μέσα από τα ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα χρηματοδότησης ερευνητικών έργων και καινοτόμων επιχειρήσεων.
Επιπλέον, η συμμετοχή κυπριακών φορέων σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Horizon, έχει ενισχύσει την πρόσβαση σε πόρους και τεχνογνωσία. Η συμμετοχή μεγάλων οργανισμών, όπως η Deloitte, σε αυτά τα προγράμματα συμβάλλει σημαντικά και καθιστά δυνατή την μετατροπή της καινοτόμου έρευνας σε επιχειρήσεις με μέλλον.
Η έρευνα και η καινοτομία είναι τομείς με τεράστιες δυνατότητες για την Κύπρο, καθώς μπορούν να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας σε διεθνές επίπεδο.
Η επένδυση σε αυτούς τους τομείς μπορεί να οδηγήσει σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις που θα αντιμετωπίσουν καίριες προκλήσεις και θα έχουν σημαντικό κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο.
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να μεταφερθεί μια καινοτόμα ιδέα στην πράξη και την πραγματική οικονομία; Πόσες καλές ιδέες χάνονται στην πορεία και τι χρειάζεται να γίνει για να αυξηθεί το ποσοστό επιτυχίας αυτών των προσπαθειών;
Στην Κύπρο, η νεοφυής επιχειρηματικότητα έχει αναπτύξει σημαντική δυναμική τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η επιβίωση αυτών των επιχειρήσεων αποτελεί σημαντική πρόκληση. Τα ποσοστά επιβίωσης των νεοφυών επιχειρήσεων μειώνονται δραματικά όταν αντιμετωπίζουν ζητήματα όπως η σταθερότητα των εσόδων, η εξέλιξη της αγοράς και η ανάγκη αναπροσαρμογής στρατηγικής, καθιστώντας την κατάλληλη καθοδήγηση σε αυτό το στάδιο εξαιρετικά σημαντική.
Η μεταφορά μιας καινοτόμου ιδέας στην πράξη και η μετατροπή της σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες και υποστήριξη από διάφορους φορείς, τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από το δημόσιο τομέα. Επίσης, πέραν από τα προγράμματα που υλοποιούνται ήδη σε εθνικό επίπεδο, είναι αναγκαία η ανάπτυξη ενός ισχυρού δικτύου επενδυτικών και ιδιωτικών κεφαλαίων για χρηματοδότηση καινοτόμων λύσεων στα αρχικά στάδια.
Με την κατάλληλη υποστήριξη και τις σωστές υποδομές, μπορούμε να αυξήσου- με το ποσοστό επιτυχίας και να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες της καινοτομίας τα οφέλη που προκύπτουν για την οικονομία και την κοινωνία.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Λεωφ. Μακαρίου Γ’ 213, Μάξιμος Πλάζα, Μπλοκ 1, 3ος Όροφος, 3030 Λεμεσός
TEL. 25 868634
Email: [email protected]
Πηγή: philenews.com