Thursday, January 9, 2025
Home » 30.000 κοινόκτητες οικοδομές σε όλη την Κύπρο – Τα προβλήματα επηρεάζουν τον μισό πληθυσμό

30.000 κοινόκτητες οικοδομές σε όλη την Κύπρο – Τα προβλήματα επηρεάζουν τον μισό πληθυσμό

0 comments

Πέριξ των 30.000 κοινόκτητων οικοδομών που αντιστοιχούν σε 200.000 οικιστικές μονάδες, εκτιμάται ότι υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε χαιρετισμό του στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τις κοινόκτητες οικοδομές που πραγματοποιήθηκε σταΚεντρικά Γραφεία της ΟΕΒ, ανέφερε ότι το εν λόγω ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, επηρεάζει περίπου τον μισό πληθυσμό της Κύπρου.

Ο υπουργός παραθέτοντας στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ανέφερε πως εκτιμάται ότι στην Κύπρο υπάρχουν 30,000 κοινόκτητες οικοδομές, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 200,000 οικιστικές μονάδες. Πρόσθεσε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία για την εγγραφή, τη διαχείριση και τα άλλα ζητήματα που αφορούν τις κοινόκτητες οικοδομές, δεν εφαρμόζεται σε ικανοποιητικό βαθμό, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται διαρκείς προστριβές και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους ιδιοκτήτες, γεγονός που επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία των κοινόκτητων οικοδομών.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, «η ανυπαρξία, σε εκατοντάδες περιπτώσεις, διαχειριστικής επιτροπής ή και η ελλιπής λειτουργία τους δημιουργούν κενά κατά την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας. Μεταξύ άλλων, δεν καθορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών των μονάδων, ούτε και διασφαλίζεται η αποτελεσματική εφαρμογή της διαχείρισης, δεδομένου ότι αρκετοί ιδιοκτήτες των μονάδων μιας κοινόκτητης οικοδομής διαφεύγουν των υποχρεώσεών τους που αφορούν στην επιδιόρθωση και τη συντήρηση των οικοδομών. Απόρροια αυτών είναι εκατοντάδες κτήρια να παραμένουν ασυντήρητα ή μερικώς και ανεπαρκώς συντηρημένα, δημιουργώντας προβλήματα επικινδυνότητας και ακαταλληλότητας των υποδομών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ιδιοκτητών, των ενοικιαστών τους ή για τη δημόσια ασφάλεια».

«Αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη, πρωτίστως, να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών και να επιτευχθεί η συντήρηση των κτηρίων, προωθήσαμε νομοσχέδιο, με το οποίο τροποποιείται το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο με τη μεταφορά της αρμοδιότητας για τις κοινόκτητες οικοδομές στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, ως οι αρμόδιες οικοδομικές Αρχές, καθώς και την εισαγωγή ασφαλιστικών δικλείδων για τον ρόλο των διαχειριστικών επιτροπών. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο συζητείται αυτή την περίοδο ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών», πρόσθεσε.

Σκοπός του νομοσχεδίου, όπως εξήγησε, είναι να ενδυναμωθούν οι διαχειριστικές επιτροπές αναβαθμίζοντας τον ρόλο και την ευθύνη τους, ώστε να επιλυθούν τα σοβαρά θέματα που προκαλούσε η περιορισμένη λειτουργία τους. «Ανάμεσα σε άλλα, μέσα από το νομοσχέδιο, παρέχεται η εξουσία στις διαχειριστικές επιτροπές να προβαίνουν στις απαραίτητες δαπάνες για τη συντήρηση και την εύρυθμη λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων στις κοινόκτητες οικοδομές. Περαιτέρω, ενισχύονται οι εξουσίες της διαχειριστικής επιτροπής, με πρόνοιες που σχετίζονται με την έκδοση βεβαίωσης μη οφειλής κοινοχρήστων για τη μεταβίβαση μονάδας και εισάγονται πιο αποτελεσματικοί τρόποι για την εξασφάλιση των οφειλών από τους ιδιοκτήτες των μονάδων».

Επιπρόσθετα, συνέχισε, το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Υπηρεσίας Εγγραφής Κοινόκτητων Οικοδομών και Εποπτείας Διαχειριστικών Επιτροπών στους ΕΟΑ. Στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας εμπίπτουν η εγγραφή των κοινόκτητων οικοδομών και η υποχρεωτική εγγραφή των διαχειριστικών επιτροπών για την τήρηση μητρώων, ενώ καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλιση των κοινόκτητων οικοδομών και ενισχύεται η εποπτεία για την υποχρεωτική ασφάλιση τόσο των μονάδων μεμονωμένα όσο και της κοινόκτητης οικοδομής. Την ίδια ώρα, μέσω της Υπηρεσίας, θεσπίζονται Πρότυπα Εσωτερικών Κανονισμών για τη ρύθμιση της διαχείρισης των κοινόκτητων οικοδομών.

Άρρηκτα συνδεδεμένη, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι και η πρόνοια για τον σαφή καθορισμό των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών, σε μια προσπάθεια περιορισμού των διαπροσωπικών διαφορών και, κατ’ επέκταση, του ενδεχόμενου μια οικοδομή να αφεθεί να μετατραπεί σε ακατάλληλη, με κίνδυνο για την ασφάλεια των ενοίκων της. Με τη ρύθμιση αυτή, όπως είπε, τερματίζονται ταυτόχρονα και τα περιστατικά οικειοποίησης κοινόχρηστων χώρων χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών, που εκτός της ταλαιπωρίας που προκαλείται για τους ίδιους τους διαμένοντες κοινόκτητης οικοδομής, προκαλούνται σοβαρά εμπόδια για υπηρεσίες όπως η Πυροσβεστική σε περιπτώσεις όπου προκύπτει ανάγκη παρέμβασής τους.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στην κτηματική πραγματικότητα, αλλά και τη ραγδαία ανάπτυξη στον τομέα των ακινήτων που παρατηρείται στην Κύπρο, με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, επιχειρούμε να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της διαχείρισης των κοινόκτητων οικοδομών», σημείωσε ο κ. Ιωάννου.

«Εκτιμούμε ότι η τροποποίηση της νομοθεσίας θα μπορέσει να επιλύσει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα, τα οποία παρατηρούνται στις κοινόκτητες οικοδομές. Αποτελεί, εξάλλου, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες κοινόκτητων οικοδομών να απολαμβάνουν καλύτερης ποιότητας ζωής σε οικοδομές λειτουργικές και σωστά συντηρημένες», κατέληξε ο Υπουργός.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00