Με 1.000… «τρέχουν» οι νέες μηνιαίες ρυθμίσεις οφειλών στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Τον Ιανουάριο καταγράφηκε νέο ιστορικό υψηλό στην εκκίνηση νέων αιτήσεων με περισσότερες από 5.000 αιτήσεις, ενώ τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δείχνουν τα εξής:
n Τον μήνα Ιανουάριο του 2024 πραγματοποιήθηκαν 5.031 εκκινήσεις νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα και 1.075 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε ιδιαίτερα υψηλό σύνολο αρχικών οφειλών 425 εκατ. ευρώ.
n Συνολικά, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2024 έχουν πραγματοποιηθεί 13.101 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 4,8 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
n Σε σταθερά επίσης υψηλό επίπεδο διατηρείται και το ποσοστό εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς.
Βελτιώσεις
Οι ρυθμίσεις οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού αναμένεται να «τρέξουν» περισσότερο μετά τις βελτιώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που προβλέπουν μεγαλύτερα «κουρέματα» οφειλών και σταθερό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις. Με τις νέες ρυθμίσεις βελτιώθηκε ο αλγόριθμος του εξωδικαστικού μηχανισμού. Συγκεκριμένα, καταργήθηκε η παράμετρος του αλγόριθμου που προβλέπει ελάχιστο ποσό ανάκτησης από το ποσό του δανείου που δεν φέρει εμπράγματη εξασφάλιση. Με την κατάργηση αυτή, το «κούρεμα» δανείου που έχει εμπράγματες εξασφαλίσεις μπορεί να αυξηθεί επιπλέον έως και κατά 28%.
Το επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς Δημόσιο, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων έχει οριστεί σε 3%, σταθερό για 3 έτη, απαλλάσσοντας έτσι τους οφειλέτες από το βάρος των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ που μεταφέρονται άμεσα στα κυμαινόμενα επιτόκια. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο για τα χρέη προς τους χρηματοπιστωτικούς φορείς ήταν έως τώρα Euribor συν 2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές και συν 3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές. Για τις ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και φορείς κοινωνικής ασφάλισης είχε ήδη καθοριστεί σε 3% σταθερό. Επίσης έχει δοθεί η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και φορείς κοινωνικής ασφάλισης από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει.