Saturday, November 23, 2024
Home » Ώρα να μετρήσετε την ψηφιακή ωριμότητα της επιχείρησης σας

Ώρα να μετρήσετε την ψηφιακή ωριμότητα της επιχείρησης σας

0 comments

Ένα νέο εργαλείο που βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αυτοαξιολογούν την ψηφιακή τους ωριμότητα παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το διαθέτει δωρεάν σε 32 γλώσσες. Η εφαρμογή αξιολόγησης της ψηφιακής ωριμότητας θα βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εντοπίσουν τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες τους στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού των δραστηριοτήτων τους.

Η αξιολόγηση μπορεί να γίνει με βάση έξι κριτήρια: ψηφιακή στρατηγική της επιχείρησης, ψηφιακή ετοιμότητα, βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων, διαχείριση των δεδομένων, αυτοματοποίηση και τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), πράσινος ψηφιακός μετασχηματισμός.

Χάρη σε αυτές τις πληροφορίες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να σχεδιάζουν αποτελεσματικότερα την ψηφιακή ανάπτυξη τους και να λαμβάνουν εξατομικευμένες συμβουλές από τον τοπικό ευρωπαϊκό κόμβο ψηφιακής καινοτομίας.

Επιπλέον, άλλοι φορείς, όπως το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιχειρήσεων (Enterprise Europe Network), μπορούν να επωφεληθούν από το εργαλείο αξιολόγησης της ψηφιακής ωριμότητας για να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπό την εποπτεία τους να ψηφιοποιηθούν και να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη.

Αποτελούμενο από 228 κόμβους, το δίκτυο ευρωπαϊκών κόμβων ψηφιακής καινοτομίας αποσκοπεί στην ανάπτυξη ψηφιακών ικανοτήτων για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του δημόσιου τομέα. Οι 151 κόμβοι χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» της Επιτροπής και 77 στηρίζονται από εθνικούς ή περιφερειακούς πόρους.

Το εργαλείο αξιολόγησης της ψηφιακής ωριμότητας θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της ψηφιακής δεκαετίας για υιοθέτηση της ΤΝ, του υπολογιστικού νέφους και/ή των μαζικών δεδομένων από τις ευρωπαϊκές εταιρείες σε ποσοστό τουλάχιστον 75%. Το δίκτυο ευρωπαϊκών κόμβων ψηφιακής καινοτομίας, μαζί με την υπηρεσία ΤΝ, που επί του παρόντος στελεχώνεται, θα δημιουργήσουν υπηρεσία μίας στάσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες που αναζητούν λύσεις ΤΝ και ψηφιακού μετασχηματισμού.

Bασικά ερωτήματα

Όσοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται μπορούν να επισκεφθούν το link https://european-digital-innovation-hubs.ec.europa.eu/el/open-dma και να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες για την αξιολόγηση της ψηφιακής ωριμότητας της επιχείρησης τους.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο link «η εταιρεία σας βρίσκεται σε διαδικασία ψηφιοποίησης; Θέλετε να μάθετε τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία σας όσον αφορά την ψηφιακή ωριμότητα; Εάν έχετε ήδη πραγματοποιήσει το Digital Speed Test (link), αυτό το εργαλείο Open DMAT μπορεί να σας δώσει επιπλέον σχόλια για να ενισχύσετε την ψηφιακή μεταμόρφωση».

Τα τρία πρώτα βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο ενδιαφερόμενος είναι: «σε ποια χώρα βρίσκεται η επιχειρηματική μονάδα», «σε ποιον τομέα επικεντρώνεται κυρίως η επιχειρηματική δραστηριότητα και «ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολεί».

Στη δεύτερη ενότητα, οι ερωτήσεις έχουν ως στόχο να αποτυπώσουν τη συνολική κατάσταση της στρατηγικής ψηφιοποίησης στην επιχείρηση από επιχειρηματική σκοπιά. Ζητούνται πληροφορίες σχετικά με τις επενδύσεις της επιχείρησης στην ψηφιοποίηση ανά επιχειρηματικό τομέα (είτε έχουν πραγματοποιηθεί, είτε έχουν προγραμματιστεί), καθώς και σχετικά με την ετοιμότητα της εταιρείας να ξεκινήσει ένα ψηφιακό ταξίδι για το οποίο ενδέχεται να απαιτηθούν οργανωτικές και οικονομικές προσπάθειες που δεν έχουν ακόμη προβλεφθεί.

Στο επόμενο στάδιο θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας να απαντήσει σε ερωτήματα όπως «έχουν εντοπιστεί οι χρηματοδοτικοί πόροι (ίδιοι πόροι, δάνεια, επιδοτήσεις) για τη διασφάλιση της ψηφιοποίησης για τουλάχιστον ένα έτος;», «έχουν πραγματοποιηθεί προσλήψεις / ανατεθεί υπεργολαβίες σε ειδικούς ΤΠΕ (ή έχουν προσδιοριστεί οι ανάγκες πρόσληψης/υπεργολαβίας;)», «τα σχετικά τμήματα της επιχείρησης και το προσωπικό τους είναι έτοιμα να υποστηρίξουν τα σχέδια ψηφιοποίησης;», «η ικανοποίηση των πελατών και των συνεργατών από τις διαδικτυακές υπηρεσίες/αλληλεπιδράσεις παρακολουθείται τακτικά (σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δραστηριότητες ηλεκτρονικού εμπορίου, ανταλλαγές μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.λπ.;) και αν «εξετάζονται οι κίνδυνοι της ψηφιοποίησης (π.χ. μη προγραμματισμένες επιπτώσεις σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς;)».

Στην επόμενη ενότητα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σε ποιες από τις ακόλουθες ψηφιακές τεχνολογίες και λύσεις χρησιμοποιούνται ήδη από την επιχείρηση και να γίνει επιλογή για το τι ισχύει. Μερικά από τα σημεία που πρέπει να απαντηθούν είναι «υποδομές συνδεσιμότητας [διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας (οπτικές ίνες), υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, εξ αποστάσεως πρόσβαση σε συστήματα γραφείου]», «ιστότοπος της επιχείρησης», «διαδικτυακά έντυπα και ιστολόγια/φόρουμ για επικοινωνία με τους πελάτες», «ηλεκτρονικές πωλήσεις (από επιχειρήσεις σε πελάτες και μεταξύ επιχειρήσεων)», «προώθηση ηλεκτρονικής εμπορίας (διαδικτυακές διαφημίσεις, μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις επιχειρήσεις κ.λπ.)», «εργαλεία εξ αποστάσεως επιχειρηματικής συνεργασίας (π.χ. πλατφόρμα τηλεργασίας, βιντεοδιάσκεψη, εικονική μάθηση, ειδικά για τις επιχειρήσεις)», «ενδοδίκτυο (Intranet)».

Η επόμενη ενότητα έχει σχέση με ερωτήματα που αφορούν, ποιες από τις ακόλουθες προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες και λύσεις χρησιμοποιούνται ήδη από την επιχείρηση; «βαθμολογήστε όλες τις επιλογές που ισχύουν χρησιμοποιώντας κλίμακα 0-5 (0 = δεν χρησιμοποιείται, 1 = μπορεί να χρησιμοποιηθεί, 2 = δημιουργία προτύπου, 3 = δοκιμή, 4 = εφαρμογή, 5 = λειτουργεί)».

Συν και πλην στις κυπριακές επιδόσεις

Στην έκθεση της κάθε χώρας (2024), η επίδοση της Κύπρου ως προς τους στόχους της ψηφιακής δεκαετίας έχει τα συν έχει και τα πλην της. Οι ειδικοί στην ΤΠΕ (Τεχνολογία Πληροφορίας και Επικοινωνιών) αποτελούν το 5,4% του κυπριακού πληθυσμού στην απασχόληση, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (4,8%).

Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη ετήσια αύξηση 17,4%, πολύ υψηλότερη από τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της ΕΕ 4,3%.

Μια αδυναμία που χρειάζεται βελτίωση είναι ότι, το 2023, λιγότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Κύπρου (49,5%) είχε τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων, το οποίο είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ του 55,6%.

Επιπλέον, παραμένει ψηφιακό χάσμα μεταξύ των ηλικιακών ομάδων: αν και το 71,8% των νέων (16-24 ετών) έχει τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων, στην ηλικιακή ομάδα 25-54 είναι μόνο 59,6% και 18,4% στην ηλικιακή ομάδα 55 ετών. Η ηλικιακή ομάδα 74 ετών έχει τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων.

Ο οδικός χάρτης της Κύπρου καταδεικνύει ότι η χώρα σχεδιάζει κάποια προσπάθεια για να επιτύχει τους στόχους της ψηφιακής δεκαετίας. Θέτει στόχους για 12 από τους 14 βασικούς δείκτες απόδοσης και, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι στόχοι ευθυγραμμίζονται με τις φιλοδοξίες της ΕΕ για το 2030.

Για να επιτύχει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό, η Κύπρος σχεδιάζει να διαθέσει συνολικό προϋπολογισμό (εξαιρουμένων των ιδιωτικών επενδύσεων) που υπολογίζεται σε 247 εκατομμύρια ευρώ (0,8% ΑΕΠ).

Αναδεικνύονται ανησυχίες για τα ψηφιακά δικαιώματα

Το ειδικό ευρωβαρόμετρο «ψηφιακή δεκαετία 2024» παρέχει μια εικόνα για την αντίληψη των ψηφιακών δικαιωμάτων.

Υποδεικνύει μεταξύ άλλων ότι μόνο το 43% των ερωτηθέντων στην Κύπρο πιστεύει ότι η ΕΕ προστατεύει αποτελεσματικά τα ψηφιακά τους δικαιώματα, που συνιστά μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2023.

Οι ανησυχίες είναι αξιοσημείωτες, με το 54% να ανησυχεί για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο (+15 μονάδες σε σύγκριση με το 2023) και το 47% ανησυχεί για τον έλεγχο των προσωπικών δεδομένων (+12 βαθμοί).

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης των ψηφιακών δικαιωμάτων σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, το 58% εκτιμά την πρόσβαση σε διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες και την ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι στο διαδικτυακό περιβάλλον.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More