Άλλη μια προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθούν περαιτέρω συγκλίσεις για στοχευμένη ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης στην πρόωρη συνταξιοδότηση εξήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, ενημερώνοντας γενικότερα για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας.
Την ίδια ώρα ο Υπουργός Εργασίας κατέστησε σαφές πως εάν δεν υπάρξουν στον κοινωνικό διάλογο προϋποθέσεις για όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συγκλίσεις και για μια κοινά αποδεκτή ρύθμιση από τους κοινωνικούς εταίρους για το πέναλτι του 12% που θα διευκόλυνε και τη Βουλή να την εγκρίνει, τότε δεν θα υπάρξει νομοσχέδιο για το θέμα. Όχι τουλάχιστον πριν τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση για την οποία ως γνωστόν εξελίξεις αναμένεται περί τα τέλη του 2025 οπόταν και εκτιμάται ότι θα κατατεθούν τα σχετικά νομοθετήματα ενώπιον της Βουλής.
Για το θέμα ο κ. Παναγιώτου προχώρησε σε μια σύντομη αναδρομή, αναφέροντας πως ως η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, με την ανάληψη των καθηκόντων της προχώρησε σε αναλογιστική μελέτη στη βάση της οποίας διαμορφώθηκε πρόταση προς τους κοινωνικούς εταίρους η οποία μετά από επισημάνσεις επικαιροποιήθηκε και επανακατατέθηκε. Είπε πως με την πρόταση συμφωνούν οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ και ΔΕΟΚ όπως και οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ ενώ διαφωνούν οι ΣΕΚ και η ΠΕΟ.
Πρόθεσή μας, είπε, είναι η προσπάθεια για συνέχιση της συζήτησης με την προοπτική κατάληξης σε μια κοινά αποδεκτή πρόταση, εξέλιξη που θα διευκολύνει πολύ και την κοινοβουλευτική συζήτηση, λαμβάνοντας υπόψη ότι επιφυλάξεις και διαφωνίες εκφράζονται στην παρούσα φάση από τις δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
«Ωστόσο εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό θα χρειαστεί να επικεντρωθούμε στη μεγάλη προσπάθεια που θα καταβληθεί για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και για αυτό το ζήτημα να επανέλθουμε αναλόγως», ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας.
Πηγή: philenews.com