Saturday, November 23, 2024
Home » Όπου φτωχός… και κρύο σπίτι – Σοβαρό το πρόβλημα και στην Κύπρο – Τι δείχνει η Eurostat

Όπου φτωχός… και κρύο σπίτι – Σοβαρό το πρόβλημα και στην Κύπρο – Τι δείχνει η Eurostat

0 comments

Όσοι έχουν οικονομική άνεση, έχουν και περισσότερες πιθανότητες να ζουν σε κατοικίες με βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση και να απολαμβάνουν σπίτι ή διαμέρισμα που είναι ζεστό τον χειμώνα, σε αντίθεση με εκείνους που ταλαιπωρούνται από συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Αυτό δεν αφορά μόνο τους Κύπριους αλλά γενικότερα τους πολίτες της Ευρώπης και μεβάση τα στοιχεία που αναλύει ο «Φ» είναι εμφανείς οι διαφορές στην ποιότητα ζωής μεταξύ πολιτών στα διάφορα κράτη.

Tα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για το πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες τις «πράσινες» κατοικίες, ανάλογα με τα εισοδήματα που έχουν και δείχνει τον βαθμό στο οποίο οι κατοικίες έχουν υποστεί ανακαινίσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης.

Πώς βελτιώνεται η απόδοση

Αυτό περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που επηρεάζουν τις θερμικές συνθήκες της κατοικίας. Βασικές δραστηριότητες ανακαίνισης που καλύπτονται από αυτόν τον δείκτη είναι: η αναβάθμιση της θερμομόνωσης σε εξωτερικούς τοίχους, στέγες ή δάπεδα, η αντικατάσταση των μονών υαλοπινάκων με διπλά ή τριπλά τζάμια και η εγκατάσταση αποδοτικότερων συστημάτων θέρμανσης.

Εξετάζονται τόσο οι εκτενείς ανακαινίσεις σε όλο το κτήριο, όσο και αυτές που αφορούν μεμονωμένες κατοικίες. Οι ανακαινίσεις μπορούν να αναληφθούν από το ίδιο το νοικοκυριό ή να διευκολυνθούν από εξωτερικούς φορείς, όπως ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα κτήρια ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών ή άλλα κτήρια που δεν έχουν υποστεί ενεργειακή ανακαίνιση για οποιονδήποτε λόγο, θεωρούνται ότι δεν έχει βελτιωθεί η ενεργειακή τους απόδοση.

Σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, στην Εσθονία (47,8%), την Ολλανδία (45,1%) και τη Λιθουανία (32,5%) αναφέρθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών, ενώ στην Κύπρο (5%), τη Μάλτα (6,7%) και την Ιταλία (6,9%) καταγράφηκε το χαμηλότερο.

Το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού και εκείνων που δεν κινδυνεύουν -σε σχέση με την ενεργειακή βελτίωση που κάνουν στις κατοικίες τους- παρατηρήθηκε στην Ελλάδα (28,8%), τη Βουλγαρία (26,3% και την Ισπανία (21,1%).

Αντίθετα, οι χώρες που παρουσίασαν τις μικρότερες ανισότητες είναι: Εσθονία (4,3 %.), Πολωνία (5,9%) και η Αυστρία (6,7% μονάδες.)

Το χάσμα στην Κύπρο, μεταξύ των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού και αυτών που δεν ζουν τέτοιες καταστάσεις, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Eurostat, είναι στο 19,5%, ποσοστό μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της ΕΕ των «27» που είναι στο 17,9%.

Πρόβλημα για όσους δεν έχουν

Το 2023, το 25,5% του πληθυσμού της ΕΕ ηλικίας 16 ετών και άνω ζούσε σε κατοικία στην οποία η ενεργειακή απόδοση βελτιώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Το υψηλότερο ποσοστό βελτιώσεων καταγράφηκε στην Ολλανδία (58,7%), ακολουθούμενη από την Εσθονία (46,7%) και τη Λετονία (36,7%).

Στο χαμηλότερο άκρο, η Μάλτα (8,4%) είχε το χαμηλότερο ποσοστό, ακολουθούμενη από την Ελλάδα (11,9%), την Κύπρο και την Ισπανία (και οι δύο 14,6%) και την Ιταλία (14,7%).

Η Εσθονία είχε το υψηλότερο ποσοστό ενεργειακών βελτιώσεων μεταξύ εκείνων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό (47,8%), ακολουθούμενη από την Ολλανδία (45,1%), τη Λιθουανία (32,5%) και τη Λετονία (32,3%).

Αντίθετα, η Κύπρος (5 %), η Μάλτα (6,7%) και η Ιταλία (6,9%) είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά για αυτήν την ομάδα. Μεταξύ εκείνων που δεν κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, η Ολλανδία είχε το υψηλότερο ποσοστό (61,6%), ενώ η Μάλτα (8,8%) και η Ελλάδα (13,3%) είχαν το χαμηλότερο.

Καλύτερα στις αγροτικές περιοχές

Τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν ότι ζουν σε κατοικίες με βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση (17,8%) σε σύγκριση με εκείνους που δεν διατρέχουν κίνδυνο (27,5%).

Σε γενικές γραμμές, το 2023, οι πόλεις είχαν τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων που ζούσαν σε κατοικίες που δεν ήταν άνετα ζεστές το χειμώνα, με 19,1% των ανθρώπων που επηρεάστηκαν, έναντι 17,6% στις πόλεις και 16,3% στις αγροτικές περιοχές.

Το 2023, οι βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση αναφέρθηκαν περισσότερο στις αγροτικές περιοχές σε ολόκληρη την ΕΕ, με μέσο όρο 29,4%, έναντι 25,4% στις πόλεις και στα προάστια και 22,9% στις πόλεις.

Οι άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά βελτίωσης σε 14 χώρες. Μεταξύ αυτών των χωρών, η Λετονία προηγήθηκε με 40,2% των κατοίκων της υπαίθρου να αναφέρουν βελτιώσεις, ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (38,2%) και τη Γαλλία (36,1%).

Αντίθετα, οι πόλεις και τα προάστια είχαν τα υψηλότερα ποσοστά βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στην Ολλανδία (64,2%) και στην Εσθονία (49,1%). Η Σλοβενία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Μάλτα σημείωσαν επίσης περισσότερες βελτιώσεις στις πόλεις και τα προάστια παρά στις πόλεις ή τις αγροτικές περιοχές. Στην Κύπρο, οι βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση αναφέρθηκαν περισσότερο στις αγροτικές περιοχές, με μέσο όρο 16,4%, έναντι 15,7% στις πόλεις και στα προάστια. Και στην Ελλάδα οι βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση αναφέρθηκαν περισσότερο στις αγροτικές περιοχές 13,8%, έναντι 11,2% στις πόλεις και προάστια και 11% μόνο στην κατηγορία πόλεις.

Οι πόλεις παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στη Σλοβακία (41,5%), τη Βουλγαρία (32,4%) και την Πορτογαλία (30,7%). Η Ιταλία και η Ισπανία (και οι δύο 15,5%) ανέφεραν επίσης υψηλότερα ποσοστά βελτίωσης στις πόλεις σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες.

Τα ευάλωτα νοικοκυριά κρυώνουν – Στο 35% η Κύπρος

Το 2023, το 17,9% του πληθυσμού της ΕΕ ανέφερε ότι ζούσε σε κατοικία που δεν ήταν άνετα ζεστή κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Πορτογαλία, όπου το 38,0% του πληθυσμού αντιμετώπισε αυτό το ζήτημα και ακολουθούν η Ιρλανδία (34,3%), η Ελλάδα (28,5%), η Γαλλία (28,1%) και η Ισπανία (27,3%).

Στην Κύπρο το ποσοστό για το 2023 ανήλθε στο 19,5%.

Το 2023, το 31,2% των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ ανέφεραν ότι ζούσαν σε μια κατοικία που δεν ήταν άνετα ζεστή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σε σύγκριση με το 14,4% των ατόμων που δεν κινδύνευαν. Τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των ατόμων σε κίνδυνο παρατηρήθηκαν στην Πορτογαλία (51,6%), στην Ελλάδα (49,9%), στην Ιρλανδία (44,5%), στην Ισπανία (43,0%) και στη Γαλλία (41,8%).

Στην Κύπρο το ποσοστό ανήλθε στο 35,2%, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο των «27» που ήταν 31,2%.

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, με την Εσθονία (7,5%), την Αυστρία (9,3%) και την Πολωνία (11,2%) να αναφέρουν τα μικρότερα ποσοστά.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η Αυστρία είχε το χαμηλότερο μερίδιο του πληθυσμού που ανέφερε ανεπαρκή ζέστη κατά τη διάρκεια του χειμώνα (3,7%), ακολουθούμενη από την Εσθονία (4,3%), τη Σλοβενία ​​(4,7%), την Ολλανδία (4,8%) και το Βέλγιο (5,8%).

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More