Monday, September 16, 2024
Home » Ψηφιακός έλεγχος για την εμπορία και διακίνηση μελιού

Ψηφιακός έλεγχος για την εμπορία και διακίνηση μελιού

0 comments

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν χθες μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα στην πλατεία Συντάγματος σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, διαμαρτυρόμενοι κυρίως για τις ελληνοποιήσεις και την αύξηση στο κόστος παραγωγής. Οι διαδηλωτές έστησαν συμβολικά τις κυψέλες τους μπροστά από στη Βουλή ζητώντας λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει μελισσοκομία στην Ελλάδα ενώ η Συντονιστική Επιτροπή Μελισσοκόμων είχε τρίωρη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη.

Στη διάρκεια συνάντησης συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα των ελληνοποιήσεων και οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥΠΑΑΤ αλλά και όσες δρομολογεί, με στόχο την προστασία του ελληνικού μελιού.

Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού, η οποία είναι σε πλήρη διασύνδεση με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και τα στοιχεία που δηλώνονται σε αυτό, ενώ θα παρέχεται η τεχνική δυνατότητα, για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έχει δρομολογηθεί με την προσαρμογή του κανονιστικού πλαισίου αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο αφορά την εμπορία και τη διακίνηση μελιού.

Παράλληλα το υπουργείο εισάγει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, νομοσχέδιο για την ενίσχυση του κυρωτικού πλαισίου που αφορά την προστασία των ελληνικών προϊόντων, ανάμεσα τους και το μέλι, από ελληνοποιήσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις επισημάνθηκε ότι η μελισσοκομία θα ενταχθεί και στο νέο πρόγραμμα βιολογικής παραγωγής, η προκήρυξη του οποίου θα εκδοθεί έως το τέλος του έτους.

Μάλιστα ο Αυγενάκης ζήτησε από τους παραγωγούς να προχωρήσουν στη σύσταση Διεπαγγελματικής μελιού, στην οποία θα μετέχει όλη η αλυσίδα, από τους παραγωγούς και τους μεταποιητές έως τους εξαγωγείς.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More