Wednesday, July 31, 2024
Home » Ψηφίστηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες

Ψηφίστηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες

0 comment

Πράσινο φως έδωσαν χθες οι ευρωβουλευτές για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, τους οποίους χαρακτήρισε έναν καλό συμβιβασμό ο αρμόδιος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι.

Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, για τους οποίους τα κράτη-μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία τον περασμένο Δεκέμβριο ύστερα από μήνες αντιπαράθεσης και είχαν συμφωνηθεί προσωρινά μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών-μελών τον Φεβρουάριο, υπερψηφίστηκαν από τους ευρωβουλευτές με 359 ψήφους υπέρ, 166 κατά και 61 αποχές. Ετσι, ύστερα από αρκετά χρόνια χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής, που ξεκίνησε λόγω του COVID, η Ευρώπη θα επιστρέψει σε δημοσιονομικούς περιορισμούς, καθώς η έγκριση των νέων κανόνων ανοίγει τον δρόμο για την υποβολή του πρώτου γύρου των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών διαρθρωτικών σχεδίων των κρατών-μελών από φέτος.

Τι προβλέπεται

Οι κανόνες, που μεταρρυθμίζουν αυτούς που είχαν δημιουργηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990, προβλέπουν ότι οι χώρες με υπερβολικό χρέος θα πρέπει να το μειώνουν κατά μέσο όρο 1% ετησίως εάν το χρέος τους υπερβαίνει το 90% του ΑΕΠ και κατά 0,5% ετησίως κατά μέσο όρο εάν είναι μεταξύ 60% και 90%. Εάν το έλλειμμα μιας χώρας υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ, θα πρέπει να μειώνεται κατά τη διάρκεια περιόδων ανάπτυξης για να φτάσει το 1,5% και να δημιουργεί δημοσιονομικό περιθώριο έναντι δύσκολων συνθηκών.

Κατά το Ευρωκοινοβούλιο, στις διαπραγματεύσεις που έγιναν «οι ευρωβουλευτές ενίσχυσαν σημαντικά τους κανόνες για την προστασία της ικανότητας των κυβερνήσεων να προχωρούν σε επενδύσεις, καθώς θα είναι πλέον πιο δύσκολο για την Επιτροπή να υποβάλει ένα κράτος-μέλος σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εάν συνεχίζονται οι απαραίτητες επενδύσεις και όλες οι εθνικές δαπάνες για τη συγχρηματοδότηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό των δαπανών της κυβέρνησης, δημιουργώντας περισσότερα κίνητρα».

«Αυτό που πετύχαμε δεν είναι τέλειο» είπε ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι μιλώντας στους ευρωβουλευτές. «Είναι ένας καλός συμβιβασμός». Οπως είπε, οι νέοι κανόνες ενισχύουν τα κίνητρα για δημόσιες επενδύσεις στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και στην άμυνα, καθώς και για μεταρρυθμίσεις, χαράσσουν έναν αξιόπιστο δρόμο για την απαιτούμενη μείωση του χρέους, διασφαλίζουν ότι τα κράτη-μέλη θα έχουν την ιδιοκτησία των δημοσιονομικών πολιτικών τους σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο και δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις κοινωνικές πτυχές και τις κλιματικές κρίσεις.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More