Monday, September 9, 2024
Home » Ψήνονται λύσεις για επαγγελματικές άδειες οδηγών

Ψήνονται λύσεις για επαγγελματικές άδειες οδηγών

0 comments

Έτοιμο να παρουσιάσει προτάσεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προκειμένου να διευκολυνθεί η απόκτηση επαγγελματικής άδειας οδηγού εμφανίζεται το Υπουργείο Μεταφορών, σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα πολλά κενά που παρουσιάζονται σήμερα στην αγορά.

Αυτό τουλάχιστον φέρεται να υποσχέθηκε ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης σε προχθεσινή συνάντηση που είχε με την ηγεσία της ΟΕΒ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η σοβαρή έλλειψη επαγγελματιών οδηγών, που ταλαιπωρεί δεκάδες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΟΕΒ, η έλλειψη επαγγελματιών οδηγών είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά από αυτήν των νοσηλευτών στην αγορά και επείγει η αντιμετώπιση του προβλήματος, για το οποίο υπήρξε εδώ και καιρό σχετική αλληλογραφία της ομοσπονδίας με το αρμόδιο υπουργείο. Οι ίδιες εκτιμήσεις της ΟΕΒ ανεβάζουν τις ανάγκες της αγοράς την τρέχουσα περίοδο σε 1.500 επαγγελματίες οδηγούς.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε και την περασμένη Δευτέρα η συνάντηση στο Υπουργείο Μεταφορών, με τον κ. Βαφεάδη να αναγνωρίζει το πρόβλημα και να ενημερώνει πως θα παρουσιαστούν προτάσεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο για αντιμετώπισή του, εξετάζοντας και ρυθμίσεις που έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το πρόβλημα της έλλειψης οδηγών είναι πανευρωπαϊκό.

Μία από τις σκέψεις που γίνονται είναι οι εξετάσεις που διεξάγονται για απόκτηση επαγγελματικής άδειας να γίνονται περισσότερες φορές τον χρόνο. Σήμερα γίνονται μόνο δύο φορές τον χρόνο και μόνο στα ελληνικά και τα τουρκικά. Ως αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζει η ΟΕΒ -μέσα από σχετική επιστολή που απέστειλε ο γ.δ. της Ομοσπονδίας Μιχάλης Αντωνίου- η όλη διαδικασία μπορεί να φτάσει και τα δύο χρόνια.

Για αντιμετώπιση της καθυστέρησης που παρατηρείται, η ΟΕΒ πρότεινε να πραγματοποιείται εξέταση για απόκτηση επαγγελματικής άδειας κάθε μήνα, αλλά και πέραν από την ελληνική γλώσσα να γίνεται και στην αγγλική, προκειμένου να αξιοποιηθεί και προσωπικό από τρίτες χώρες για κάλυψη των σοβαρών ελλείψεων που παρουσιάζονται στην αγορά αφού σήμερα η κάλυψη κενών από τρίτες χώρες είναι σχεδόν αδύνατη λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών και των άλλων κριτηρίων που απαιτούνται.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του «Φ», για διεξαγωγή των εξετάσεων και στην αγγλική θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση. Εξάλλου, δεν αποκλείεται κι άλλες εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν τον Σεπτέμβριο από το Υπουργείο Μεταφορών να χρειαστούν επίσης επεξεργασία πριν τεθούν σε ισχύ.

Το πρόβλημα της έλλειψης επαγγελματιών οδηγών επηρεάζει αρνητικά πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα αυτές που διατηρούν μεγάλο στόλο οχημάτων. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με την ΟΕΒ, είναι οι επιχειρήσεις που οι δραστηριότητές τους είναι η μεταφορά επιβατών, όπως τα λεωφορεία, αυτές που δραστηριοποιούνται με τη μεταφορά προϊόντων (logistics), αλλά και επιχειρήσεις που έχουν μεγάλους στόλους οχημάτων για μεταφορά δικών τους προϊόντων (πχ σκυρόδεμα, ασφαλτικά, καύσιμα, αλεύρι κλπ).

Όπως αναφέρθηκε, οι κενές θέσεις σε επαγγελματίες οδηγούς βάσει εκτιμήσεων της ΟΕΒ ανέρχονται γύρω σε 1.500. Εξ αυτών, οι 300 αφορούν λεωφορεία που εκτελούν αστικά και υπεραστικά δρομολόγια, άλλες 300 αφορούν θέσεις σε τουριστικά λεωφορεία και υπόλοιπες 900 άλλους κλάδους της οικονομίας που οι δραστηριότητες τους απαιτούν τη μεταφορά προϊόντων.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More