Sunday, September 8, 2024
Home » Χτίζεται η συμφωνία για την οικοδομική

Χτίζεται η συμφωνία για την οικοδομική

0 comments

Θετικά απάντησαν οι συντεχνίες οικοδόμων της ΣΕΚ, της ΠΕΟ και της ΔΕΟΚ στη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική πρόταση, την ώρα που θετικά διάκειται και η εργοδοτική πλευρά, ζητώντας όμως μικρή παράταση για τη δική της απάντηση.

Συγκεκριμένα,ηΟμοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) εξέτασε ήδη κεντρικά την πρόταση για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο, η οποία, για σκοπούς πληρέστερης ενημέρωσης των μελών της, παρέπεμψε την πρόταση για εξέταση και από τους επαρχιακούς συνδέσμους της, προτού απαντήσει επισήμως στον Υπουργό Εργασίας.

Έτσι, η ΟΣΕΟΚ, όπως πληροφορείται ο «Φ», ενημέρωσε ήδη τον Γιάννη Παναγιώτου ότι θα τοποθετηθεί νωρίς την Παρασκευή επί του θέματος.

Οι ενδείξεις που υπάρχουν, πάντως, είναι πως και η ΟΣΕΟΚ θα αποδεχτεί τελικά την πρόταση, παρά τις παρατηρήσεις μερίδας μελών της ότι τα δικά τους αιτήματα στο πλαίσιο της συμφωνίας δεν λήφθηκαν όσο θα έπρεπε υπόψη.

Με δεδομένο ωστόσο ότι η πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός Εργασίας δεν επιδέχεται αλλαγών και ότι με αυτήν θα επικρατήσει, έστω με κόστος για τους ίδιους, εργατική ειρήνη έως το 2027, θεωρείται απίθανο η πρόταση να απορριφθεί. Εξάλλου, όπως γράψαμε, η πλειοψηφία -μάλλον- του κεντρικού συμβουλίου της ΟΣΕΟΚ, που δεν αποκλείεται να συνεδριάσει εκ νέου μετά τις επαρχιακές συσκέψεις, διάκειται θετικά στην πρόταση.

Το αίτημα, πάντως, για μικρή παράταση στην τελική τοποθέτηση της ΟΣΕΟΚ επί της μεσολαβητικής πρότασης, όπως πληροφορούμαστε, δεν άρεσε στον Υπουργό Εργασίας χωρίς, όμως να απορρίπτεται.

Εξάλλου, το ενδεχόμενο η πιθανή συμφωνία για ανανέωση της σύμβασης στον κλάδο, που έχει λήξει από τον Μάιο του 2022, να υπογραφόταν σήμερα το πρωί δυσκόλευε και η προγραμματισμένη επίσης για σήμερα συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Εργασίας στις 10:30 το πρωί, με θέμα τη βελτίωση της ανταπόκρισης προς τους πολίτες όσον αφορά την καταβολή παροχών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να αποκλείεται, εφόσον και η ΟΣΕΟΚ αποδεχτεί την πρόταση του Υπουργού Εργασίας, να υπάρξει συνάντηση για υπογραφή της συμφωνίας είτε την Παρασκευή, είτε αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Χωρίς, όμως, να αποκλείεται, σε περίπτωση που η ΟΣΕΟΚ απαντήσει νωρίτερα, να υπάρξουν εξελίξεις ακόμα και σήμερα.

Τα τρία «ναι»

Από πλευράς τους, οι συντεχνίες απάντησαν χθες επίσημα στον υπουργό για την αποδοχή της πρότασης του ως έχει κατατεθεί, εντός των χρονοδιαγραμμάτων που αρχικά τέθηκαν. Ταυτόχρονα, με την ίδια επιστολή τα διοικητικά συμβούλια των οικοδόμων της ΣΕΚ, της ΠΕΟ και της ΔΕΟΚ εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς τον υπουργό για τις προσπάθειες του προς επίλυση της διαφοράς γύρω από το θέμα.

Υπενθυμίζουμε ότι στην πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός Εργασίας προβλέπεται μεταξύ άλλων η παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων στους εργαζομένους του κλάδου, που υπολογίζονται γύρω στις 40 χιλιάδες άτομα, και ανανέωση της σύμβασης από 1/6/2022 μέχρι την 31/12/2027.

Οι πρόνοιες της πρότασης

Επιπρόσθετα, όπως γνωστοποίησε χθες η ΠΕΟ μέσω του «Εργατικού Βήματος», η πρόταση ως προς το σκέλος της βελτίωσης απολαβών και ωφελημάτων προβλέπει τα εξής:

  • Επαναφορά του υπολοίπου των αποκοπών, της 13/06/2013 (€9 εβδομαδιαίως από 01/08/2024).
  • Αύξηση των μισθών κατά 7€ εβδομαδιαίως από την 01/01/2025, κατά 7€ εβδομαδιαίως από την 01/01/2026 και κατά 7€ από την 01/01/2027.
  • Αύξηση του ποσοστού καταβολής επί του μισθού για σκοπούς καταβολής φιλοδωρήματος από το 8% στο 9% από 01/07/2024, από το 9% στο 10% από 01/01/2026 και από 10% σε 11% 01/09/2027.
  • Αύξηση του ποσοστού συνεισφοράς των εργοδοτών στο Ταμείο Προνοίας σε ποσοστό επί του μισθού κατά 0,5%, ώστε να ανέλθει στο 4% από 01/01/2026.
  • Επανακαθορισμό του ποσοστού της συνεισφοράς των εργοδοτουμένων στο Ταμείο Προνοίας σε ποσοστό επί του μισθού για τους νεοεισερχόμενους στη βιομηχανία, όπου το ποσοστό ορίζεται στο 3% και ακολούθως αυξάνεται για υπηρεσία στη βιομηχανία πέρα των δύο ετών στο 4%, για υπηρεσία πέραν των τριών ετών στο 5% και για υπηρεσία πέραν των τεσσάρων ετών, στο 6%.

Επιτροπή και μέτρα για τις αποκλίσεις μισθών

Η ΠΕΟ γνωστοποίησε χθες και τις δράσεις που περιλαμβάνονται στη μεσολαβητική πρόταση του Γιάννη Παναγιώτου για αντιμετώπιση των αποκλίσεων μισθών που παρατηρούνται, συγκρίνοντας τα όσα συμφωνούνται με τη συλλογική σύμβαση και τα όσα τελικά καταβάλλονται στους εργαζομένους.

Για το θέμα η συντεχνία ενημερώνει πως λόγω της διαπιστωμένης απόκλισης μεταξύ των κατώτατων μισθών που καταβάλλονται στους εργαζόμενους της βιομηχανίας και των μισθών που καθορίζονται στη συλλογική σύμβαση του κλάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς επίσης και της περιορισμένης συμμόρφωσης με το Διάταγμα καθορισμού του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προγραμματίζει την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων για τον περιορισμό της απόκλισης και την ενίσχυση της σύγκλισης των μισθών, οι οποίες θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται σύμφωνα με οδικό χάρτη που θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2024 και θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025:

  • Ηλεκτρονική απογραφή όλων των εργαζομένων, σύμφωνα με τις πρόνοιες του σχετικού νομοσχεδίου που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
  • Έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας εργαζομένου στην Οικοδομική Βιομηχανία, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί και προνοείται στη συλλογική σύμβαση, σύμφωνα με τις καλές διεθνείς πρακτικές.
  • Επιβεβαίωση των ωραρίων εργασίας για εργαζόμενους μερικής απασχόλησης με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη και του εργοδοτούμενου.
  • Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου ανταπόκρισης στις προβλεπόμενες συμβατικές υποχρεώσεις και λήψη των προβλεπόμενων μέτρων συμμόρφωσης για την υλοποίηση κυβερνητικών κατασκευαστικών έργων.
  • Εισαγωγή μηχανισμού εκτίμησης αναγκών στελέχωσης για την υλοποίηση αδειοδοτημένων κατασκευαστικών έργων.
  • Προγραμματισμός εκπαίδευσης καθορισμένου αριθμού εργαζομένων στην βιομηχανία για την κάλυψη ικανοποιητικού ποσοστού κατόχων πρότυπων επαγγελματικών προσόντων, μέσα από το κέντρο εκπαίδευσης και πιστοποίησης που αναφέρεται στη συλλογική σύμβαση.
  • Ενίσχυση της συμμετοχής στη συμφωνημένη προεκπαίδευση των εργαζομένων στη βιομηχανία για θέματα ασφάλειας και υγείας για την σταδιακή θεσμοθέτηση που προνοείται στη σχετική συμφωνία.
  • Διενέργεια αυξημένων επιθεωρήσεων για την αντιμετώπιση της παράνομης και αδήλωτης εργασίας, με την αξιοποίηση των ενισχυμένων δυνατοτήτων που παρέχονται μέσα από τα σχετικά νομοσχέδια που έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αναφέρεται επίσης ότι «ο περιορισμός της απόκλισης και η ενίσχυση της σύγκλισης των μισθών σύμφωνα με τις πρόνοιες της Συλλογικής Σύμβασης και της νομοθεσίας θα παρακολουθείται μέσα από την λειτουργία αρμόδιας Επιτροπής, με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων υπό την προεδρία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία θα συνέρχεται επί τούτου ανά περίοδο έξι μηνών και θα αξιολογεί την εξέλιξη των μισθολογικών δεδομένων σύμφωνα με τα στοιχεία των ασφαλιστικών εισφορών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε συνάρτηση με την πρόοδο της υλοποίησης του ανωτέρου σχεδιασμού».

Τέλος, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα επαναξιολογήσει την προοπτική της λήψης νομοθετικών μέτρων για την σύγκλιση των μισθών που καταβάλλονται με τους μισθούς που συμφωνούνται, αναλόγως της προόδου που θα καταγραφεί μέσα από την παρακολούθηση και την αξιολόγηση αυτών των δεδομένων.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More