Μέχρι το 2030 η ευρωπαϊκή ναυτιλία θα έχει πρόσβαση σε εναλλακτικά καύσιμα που θα καλύπτουν το 40% των αναγκών της, σύμφωνα τουλάχιστον με τον στόχο του νέου Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου μέτρων για την ενίσχυση του οικοσυστήματος παραγωγής τεχνολογιών ενέργειας μηδενικών καθαρών εκπομπών της Ευρώπης. Ο Κανονισμός εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Ευρωκοινοβούλιο και αναγνωρίζει στην πράξη ότι η «πράσινη» μετάβαση της ναυτιλίας αλλά και συνολικά της ΕΕ είναι άρρηκτα συνδεμένη με την ύπαρξη εναλλακτικών καυσίμων, δικαιώνοντας τις προσπάθειες του ευρωπαϊκού εφοπλισμού και της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών να «πείσουν» τους ευρωπαίους νομοθέτες ότι η ναυτιλία «δεν παράγει καύσιμα» και αυτό είναι δουλειά των παραγωγών καυσίμων.
Οι στόχοι του κανονισμού μεταφράζονται σε έναν ποσοτικοποιημένο συνολικό πρωταρχικό δείκτη αναφοράς που αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι έως το 2030 το αργότερο η παραγωγική ικανότητα στην ΕΕ για τον τομέα των στρατηγικών τεχνολογιών μηδενικών καθαρών εκπομπών θα προσεγγίζει ή θα καλύπτει τουλάχιστον το 40% των ετήσιων αναγκών της Ενωσης σε όλους τους τομείς και στη ναυτιλία, σημειώνει ο Κανονισμός.
Τι περιλαμβάνεται
Στις τεχνολογίες αυτές περιλαμβάνονται οι ηλιακές φωτοβολταϊκές και ηλιοθερμικές τεχνολογίες, οι τεχνολογίες χερσαίων και υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι τεχνολογίες συσσωρευτών/αποθήκευσης, οι αντλίες θερμότητας και οι τεχνολογίες γεωθερμικής ενέργειας, οι ηλεκτρολυτικές κυψέλες και οι κυψέλες καυσίμου, το βιώσιμο βιοαέριο/βιομεθάνιο, οι τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και οι τεχνολογίες δικτύου.
Σύμφωνα με τον ορισμό του κανονισμού «Βιώσιμα εναλλακτικά καύσιμα» για τη ναυτιλία, είναι τα καύσιμα που καλύπτονται από την πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη χρήση ανανεώσιμων καυσίμων και καυσίμων χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών στις θαλάσσιες μεταφορές [COM(2021) 562 final].
Η ένταξη των ναυτιλιακών καυσίμων στον Κανονισμό είναι ένα σημαντικό βήμα για την ευρωπαϊκή ναυτιλία, γι’ αυτό και οι ευρωπαίοι πλοιοκτήτες χαιρετίζουν τη συμπερίληψη των προηγμένων βιοκαυσίμων και των e-καυσίμων στον κατάλογο των καθαρών μηδενικών τεχνολογιών που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του νόμου για τη βιομηχανία καθαρών μηδενικών εκπομπών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η European Community Shipowners’ Associations (ECSA).
Η ΕΕΕ και η πρόεδρός της Μελίνα Τραυλού έχουν επανειλημμένως επισημάνει σε δημόσιες παρεμβάσεις ότι η ναυτιλία χρειάζεται εναλλακτικά καύσιμα χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών, που να είναι ασφαλή για τους ναυτικούς, τα πλοία και το περιβάλλον, διαθέσιμα παντού και οικονομικά ανταγωνιστικά.
Οι ευρωπαίοι πλοιοκτήτες σταθερά ζητούν να δοθεί εντολή στους ευρωπαίους προμηθευτές καυσίμων να αναβαθμίσουν και να διαθέσουν στην αγορά καθαρά, οικονομικά προσιτά και ασφαλή καύσιμα. «Χαιρετίζουμε την αναφορά για την παραγωγή καθαρών καυσίμων, όπως τα προηγμένα βιοκαύσιμα και τα ηλεκτρονικά καύσιμα, σε ποσοστό 40% των αναγκών, ως ένα σκαλοπάτι προς τη διεθνή περαιτέρω ανάπτυξη των εναλλακτικών βιώσιμων καυσίμων για τη ναυτιλία. Θα συνεργαστούμε στενά με την Επιτροπή για να διασφαλίσουμε ότι το σημείο αναφοράς 40% θα μετατραπεί σε άμεση δράση» δήλωσε ο Σωτήρης Ράπτης, γενικός γραμματέας της ECSA.
Ηταν αναγκαίο
Ο νέος Κανονισμός κρίθηκε αναγκαίος προκειμένου η ΕΕ να μετατραπεί από καθαρός εισαγωγέας τεχνολογιών ενέργειας μηδενικών καθαρών εκπομπών σε σημαντικό παραγωγό στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού που αναπτύσσεται γύρω από αυτόν τον τομέα. Οι τεχνολογίες ενέργειας μηδενικών καθαρών εκπομπών βρίσκονται στο επίκεντρο ισχυρών γεωστρατηγικών συμφερόντων και στον πυρήνα του παγκόσμιου αγώνα δρόμου για την τεχνολογία, επισημαίνει η αιτιολογική έκθεση του νέου Κανονισμού. Αλλες περιφέρειες του πλανήτη πραγματοποιούν μεγάλες επενδύσεις και εφαρμόζουν μέτρα στήριξης για την καινοτομία και την ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων τους, προσθέτει.