Sunday, September 8, 2024
Home » Χρυσή Βίζα με επενδύσεις σε εγχώρια funds αντί για ακίνητα

Χρυσή Βίζα με επενδύσεις σε εγχώρια funds αντί για ακίνητα

0 comments

Στην Πορτογαλία δεν χορηγείται πλέον Χρυσή Βίζα μέσω αγοράς ακινήτων, αλλά μόνο με επενδύσεις σε ένα από τα εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια (funds) που επιλέγει αυτό το διάστημα, ειδικά για τον σκοπό αυτόν, η κυβέρνηση της χώρας. Η Λισαβόνα άλλαξε τους κανόνες κάνοντάς τους πιο αυστηρούς, λόγω μεγάλων πιέσεων από πολίτες της χώρας που είδαν τις τιμές για αγορές – και στη συνέχεια για ενοικίαση – να φτάνουν στα ύψη λόγω των συνεχών αγορών από ξένους.

Το πρόγραμμα χορήγησης Χρυσής Βίζας της Πορτογαλίας έχει αποφέρει στη χώρα από το 2012 που πρωτοπαρουσιάστηκε περίπου 7,2 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, το 90% περίπου αφορούσε αγορές ακινήτων, με τους περισσότερους ενδιαφερόμενους ξένους να προέρχονται από Κίνα, ΗΠΑ και Βραζιλία. Η ζήτηση ήταν τέτοια που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάστηκε να παρέμβει για να μπει φρένο σε τέτοια προγράμματα, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για απειλές που αφορούν τη μαζική είσοδο τέτοιων ξένων στην ασφάλεια των χωρών.

Νέο μοντέλο

Πλέον η Λισαβόνα αλλάζει μοντέλο και για να πάρει κανείς Χρυσή Βίζα στη χώρα θα πρέπει να επενδύει τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε κάποιο ή κάποια από 40 περίπου ειδικά επενδυτικά κεφάλαια (funds) τα οποία ήδη υπάρχουν ή δημιουργούνται ειδικά για τον σκοπό αυτόν. Μπορεί επισήμως η πλήρης λίστα με τα funds να μην έχει ανακοινωθεί ακόμη, αλλά θεωρείται ότι θα αφορούν μεγάλο εύρος επενδύσεων, από τη γεωργία μέχρι την έρευνα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Πρόκειται για εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για άλλες χώρες της Ευρώπης που διατηρούν ή διατηρούσαν προγράμματα Χρυσής Βίζας. Ορισμένες χώρες τα κατήργησαν ή εξετάζουν να τα καταργήσουν ή να τα αλλάξουν λόγω πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και από τις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργήσει στις εγχώριες αγορές –κυρίως μέσω μεγάλων αυξήσεων σε τιμές ακινήτων. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση έχει διπλασιάσει στις ακριβές περιοχές (περιοχές της Αθήνας, κάποια κοσμοπολίτικα νησιά κ.λπ.) το ελάχιστο ποσό επένδυσης σε ακίνητα για τη χορήγηση Χρυσής Βίζας. Το ποσό αυτό πλέον διαμορφώνεται στις 500.000 ευρώ από 250.000 ευρώ που ήταν πριν.

Στην Πορτογαλία οι επενδύσεις σε τέτοια funds της χώρας αποτελούσαν ήδη από το 2015 επιλογή για τη Χρυσή Βίζα. Οι περισσότεροι ξένοι όμως προτιμούσαν να αγοράζουν κατοικίες.

Ως παράδειγμα τέτοιων νέων επενδύσεων για χορήγηση Χρυσής Βίζας στην Πορτογαλία, το Reuters προβάλλει βιώσιμες αγροτικές επενδύσεις σε funds όπως το Pela Terra, το οποίο αποσκοπεί στην επαναχρησιμοποίηση και εκμετάλλευση 2.500 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης στην επαρχία Alentejo.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More