Το τραπεζικό σύστημα εισέρχεται στο 2025 με μεγαλύτερες προσδοκίες για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας – νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καλύτερη εξυπηρέτηση τωνπελατών κυρίως μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, πιο ευνοϊκή τιμολόγηση προϊόντων για δανειολήπτες και καταθέτες και μεγαλύτερο ανταγωνισμό.
Το 2024 αποτέλεσε ορόσημο γιατοκυπριακό τραπεζικό σύστημα, καθώς μετά από δεκατρία χρόνια, οι μέτοχοι είδαν και πάλι μερίσματα, οι τράπεζες κατέγραψαν σημαντικά κέρδη και συνεχίστηκε η μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Να σημειωθεί ότι μόνο η Τράπεζα Κύπρου επέστρεψε κέρδη στους μετόχους της και τονίζει ότι στόχος για φέτος είναι η διανομή μερίσματος στο 50% των κερδών.
Στην περίπτωση της Ελληνικής λόγω ότι τρέχει η εξέλιξη της εξαγοράς της από την Eurobank Cyprus δεν δόθηκε μέρισμα στους μετόχους της και αναμένονται οι εξελίξεις που θα διαμορφώσουν τον νέο τραπεζικό χάρτη.
Οι τράπεζες, έχοντας πετύχει τους ενδιάμεσους ή και τους τελικούς στόχους για τα MREL (Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων), δηλαδή τα «μαξιλάρια ασφαλείας» που ζητά ο επόπτης, έχοντας υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έρχονται πιο κοντά στον στόχο για διανομή μερίσματος στο 50% των κερδών τους (συνδυαστικά με επαναγορά μετοχών).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα καταγράφει τον τρίτο υψηλότερο δείκτη απόδοσηςιδίων κεφαλαίων σε επίπεδο ΕΕ σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority) με περίοδο αναφοράς το τρίτο τρίμηνο 2024).
H απόδοση των ιδίων κεφαλαίων στην Κύπρο ανέρχεται στο 21,3% από 22,1% το δεύτερο τρίμηνο και 25,2% το τρίτο τρίμηνο του 2023.
Στην Κύπρο ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2024 μειώθηκε στο 2,2%, από 2,6% τέλος Σεπτεμβρίου 2023 ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 1,9%, από 1,8% την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότιο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Πατσαλίδης είχε αναφέρει πρόσφατα ότι η εποπτική Αρχή αξιολογεί τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών υπό το πρίσμα των αυξανόμενων μακροοικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής αυξημένων κεφαλαίων.
Σημείωσε ότι το θέμα των κεφαλαιακών απαιτήσεων είναι κάτι που συζητείται εδώ και καιρό και βρίσκονται κοντά στη λήψη αποφάσεων που πρέπει να αναμένονται με τον νέο χρόνο και διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή η κυπριακές τράπεζες έχουν την πιο ψηλή ρευστότητα στην Ευρώπη αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει είτε από εξωτερικούς, είτε από εσωτερικούς κινδύνους.
Πρόκληση τα stress test
Για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, φέτος είναι χρονιά stress test (άσκηση ακραίων καταστάσεων), το οποίο θα ξεκινήσει στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου, μετά τη δημοσίευση των μακροοικονομικών σεναρίων και αφού θα έχουν δημοσιευθεί ταμακροοικονομικά σενάρια και τα αποτελέσματα, βάσει χρονοδιαγράμματος, θα δημοσιευθούν στις αρχές Αυγούστου 2025.
Η πρώτη υποβολή των αποτελεσμάτων στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα γίνει στο τέλος Απριλίου του 2025, η δεύτερη υποβολή στις αρχές Ιουνίου και η τελική υποβολή στις αρχές Ιουλίου 2025, ώστε ένα μήνα μετά να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα.
Ο στόχος του τεστ ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ είναι να αξιολογήσει την ανθεκτικότητα των τραπεζών της ΕΕ σε ένα κοινό σύνολο δυσμενών οικονομικών εξελίξεων, να εντοπίσει πιθανούς κινδύνους, να ενημερώσει τις εποπτικές αποφάσεις και να αυξήσει την πειθαρχία της αγοράς.
Η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ, που θα «τρέξει» με στοιχεία 31/12/2024, διενεργείται σε δείγμα τραπεζών που καλύπτουν, σε γενικές γραμμές, το 75% του τραπεζικού τομέα στη ζώνη του ευρώ, κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ εκτός ζώνης του ευρώ και τη Νορβηγία, όπως εκφράζεται σε όρους συνολικών ενοποιημένων περιουσιακών στοιχείων ως του τέλους 2023.
Για να συμπεριληφθούν στο δείγμα, οι τράπεζες πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον30 δισ. ευρώ. Παρά το ελάχιστο όριο, οι αρμόδιες αρχές θα μπορούσαν, κατά την κρίση τους, να ζητήσουν να συμπεριλάβουν επιπλέον ιδρύματα στη δικαιοδοσία τους.
Πηγή: philenews.com