Sunday, October 27, 2024
Home » Χορός εκατομμυρίων σε δρόμους, κτήρια και υποδομές

Χορός εκατομμυρίων σε δρόμους, κτήρια και υποδομές

0 comments

Στα €789.593.000 ανέρχεται ο προϋπολογισμός του υπουργείου Μεταφορών για το έτος 2025, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του υπουργείου του. Ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 19% σε σχέση με το 2024.

Από το σύνολο τουπροϋπολογισμού τα €554 εκατ. αφορούν έργα του ιδίου του υπουργείου ενώ τα υπόλοιπα αφορούν έργα άλλων υπουργείων τα οποία θα υλοποιήσει το υπουργείο Μεταφορών.

Σχετικά με τα έργα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της περιόδου 2022-2026, ο υπουργός ανέφερε ότι ανέρχονται σε €143,88 εκατ.

Τα έσοδα του υπουργείου τα οποία καταλήγουν στο κράτος θα ανέλθουν σε €373,2 εκατ.

Ανάμεσα στα κυριότερα έργα που θα εκτελεστούν περιλαμβάνονται ο αυτοκινητόδρομος Αστρομερίτη-Ευρύχου, δαπάνης €88,6 εκατ., ο αυτοκινητόδρομος Πάφου-Πόλεως ύψους €86,9 εκατ., ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας –Παλαιχωρίου €77,6 εκατ., η βελτίωση του παρακαμπτήριο δρόμου Πελενδρίου προς Ποταμίτισσα €2,91 εκατ. και η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Λεμεσού-Σαϊττά κόστους €31,1 εκατ. Το έτος 2025 για το έργο θα δαπανηθούν τα πρώτα €4 εκατ.

Όσον αφορά τα υπό ανέγερση κτήρια ο υπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό Μουσείο προϋπολογισμού €143,9 εκατ., στο κέντρο φιλοξενίας «Λίμνες», κόστους €101 εκατ. στον πυροσβεστικό σταθμό Αγίας Νάπας €6,9 εκατ., στο Παγκύπριο Κέντρο Αίματος €7,8 εκατ., στη δημιουργία Κέντρου Τύπου (για την προεδρία) €12,9 εκατ. και στην αναβάθμιση του σταδίου Σπύρος Κυπριανού κόστους €14,5 εκατ..

Στα υπό εκτέλεση έργων άλλων υπουργείων, ο κ. Βαφεάδης κατέγραψε τη βελτίωση των λεωφόρων Ιπποκράτους και Αργυρουπόλεως, τον παραλιακό δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας €17,7 εκατ., την περίφραξη του ενεργειακού κέντρου Βασιλικού €3,8 εκατ., τα κεντρικά γραφεία του Τμήματος Κτηματολογίου κόστους €22,3 εκατ. και τη μετατροπή του κτηρίου «ΑΣΤΡΑ» σε οικογενειακό Δικαστήριο κόστους €5 εκατ..

Στα υπό εκτέλεση έργα περιέλαβε επίσης την ενίσχυση της προσβασιμότητας ποδηλατών και πεζών κόστους €2,3 εκατ. και το έργο Digital Twin κόστους €6 εκατ..

Στα κυριότερα έργα, υπό εκτέλεση τα οποία χρηματοδοτούνται από τη γενική διεύθυνση ανάπτυξης περιλαμβάνονται η προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση των νέων στάσεων λεωφορείων και αναβάθμιση των υφιστάμενων κόστους €43,6 εκατ. καθώς και η κατασκευή έργων προστασίας του παραλιακού μετώπου Ορόκλινης €10,3 εκατ..

Όσον αφορά στα έργα τα οποία θα υπογραφούν τους επόμενους δώδεκα μήνες ο υπουργός ανέφερε ότι ανέρχονταισε €175 εκατ. εκ των οποίων τα €114 αφορούν έργα του ιδίου του υπουργείου και έργα €61 εκατ. αφορούν άλλα υπουργεία.

Στα κυριότερα έργα τα οποία αναμένεται να προκηρυχθούν την περίοδο 2024-2025 περιλαμβάνονται ο Περιμετρικός Λευκωσίας (φάση Γ) κόστους €101,2 εκατ., η βελτίωση του δρόμου Φτερικουδίου-Άλωνας-Πολυστύπου-Χανδριών δαπάνης €8 εκατ., το υπουργείο Δικαιοσύνης €29,9 εκατ., μελέτη-κατασκευή τμήματος του δρόμου Δένεια-Ακάκι-Αστρομερίτης €129,7 εκατ., η νέα κλειστή φυλακή €5,1 εκατ. το νέο Δικαστικό Μέγαρο €119 εκατ., ο αυτοκινητόδρομος Λεμεσού-Σαϊττά (φάση Α2 €83,3 εκατ., η δημιουργία ελικοδρομίου στην κοινότητα Λινούς €5,36 εκατ. και η βελτίωση του δρόμου Κάτω Μύλου-Ποταμίτισσας-Δυμών-Κυπερούντας (φάση Α) κόστους €7,74 εκατ..

Τα έργα τα οποία αναμένεται να προκηρυχθούν περί το τέλος του 2024/αρχές του 2025 ανέρχονταν σε €696 εκατ. Από αυτά, τα €391,5 αφορούν έργα του ιδίου του υπουργείου και τα €304,5 αφορούν έργα άλλων υπουργείων.

Στα κυριότερα έργα τα οποία βρίσκονται στη διαδικασία προσφορών, ο υπουργός περιέλαβε στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) συνολικού προϋπολογισμού €28,8 εκατ..

Ως προς τα έσοδα από το λιμάνι Λεμεσού, ο υπουργός ανέφερε ότι μέχρι σήμερα ανήλθαν σε €417 εκατ. με αυξητική τάση.

Σχετικά με τα σχέδια βιώσιμης κινητικότητας ανέφερε ότι για τη Λευκωσία θα διατεθούν €6,72 εκατ. την περίοδο 2024-2025.

Στα έργα τα οποία βρίσκονται στη διαδικασία προσφορών περιλαμβάνονται η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας κόστους €10,4 εκατ., η βελτίωση της λεωφόρου Αμμοχώστου €10,4 εκατ., ο Περιμετρικός Αυτοκινητόδρομος €42,6 εκατ., η υλοποίηση έργων του Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας Λάρνακας (λεωφορειολωρίδες και ποδηλατόδρομοι) €22,3 εκατ. και λιμενικές και χερσαίες εγκαταστάσεις για εξυπηρέτηση των υδατοκαλλιεργητών στο Πεντάκωμο κόστους €40,4 εκατ..

Για τις δημόσιες μεταφορές θα διατεθούν €87,7 εκατ.

Αυτές είναι οι προτεραιότητες του Αλέξη Βαφεάδη

Με βάση όσα ανέπτυξε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών ο κ. Βαφεάδης, οι κύριες προτεραιότητες του Υπουργείου επικεντρώνονται στα ακόλουθα:

1. Αναβάθμιση οδικού δικτύου:

> Κατασκευή και αναβάθμιση κεντρικών αυτοκινητόδρομων όπως ο αυτοκινητόδρομος Αστρομερίτη-Ευρύχου και ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας-Παλαιχωρίου.

> Ολοκλήρωση μεγάλων έργων, όπως ο περιμετρικός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας, με στόχο τη βελτίωση της κυκλοφορίας και της οδικής ασφάλειας.

> Έργα βελτίωσης και επέκτασης του υφιστάμενου δικτύου για τη διευκόλυνση της μετακίνησης και της προσβασιμότητας σε όλη την Κύπρο.

2. Βελτίωση οδικής ασφάλειας:

> Επέκταση και αναβάθμιση του συστήματος φωτοεπισήμανσης και τροποποιήσεις στη νομοθεσία για τους εκπαιδευτές και τις σχολές οδηγών.

> Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια, με έμφαση στους νέους και τους ευάλωτους χρήστες.

3. Ενίσχυση δημόσιων μεταφορών:

> Δημιουργία και επέκταση των σταθμών Park & Ride στη Λευκωσία και άλλες επαρχίες για τη διευκόλυνση των επιβατών και τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

> Κατασκευή και τοποθέτηση νέων στάσεων λεωφορείων, καθώς και προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων, για την αναβάθμιση της ποιότητας των αστικών και υπεραστικών μεταφορών.

4. Προώθηση βιώσιμης κινητικότητας:

> Εφαρμογή ευφυών συστημάτων μεταφορών για την παρακολούθηση και διαχείριση της κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, μειώνοντας τη συμφόρηση και βελτιώνοντας την ασφάλεια.

> Ανάπτυξη υποδομών για ποδηλατοδρόμους για τη βελτίωση της πρόσβασης και της χρήσης εναλλακτικών μέσων μεταφοράς.

5. Υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων:

> Συνεχίζεται η κατασκευή του νέου Κυπριακού Μουσείου στη Λευκωσία, που θα αποτελέσει πολιτιστικό κόσμημα για τη χώρα.

> Αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων στο Πεντάκωμο για την εξυπηρέτηση των υδατοκαλλιεργητών, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

> Κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Σαϊττά, που θα βελτιώσει τη συνδεσιμότητα και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Οι τρεις στρατηγικές του υπουργείου Μεταφορών

Ο υπουργός Μεταφορών κ. Αλέξης Βαφεάδης κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προϋπολογισμού του υπουργείου του για το έτος 2025 ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, παρουσίασε τις ακόλουθες τρεις στρατηγικές επιδιώξεις του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, για την τριετία 2025-2027:

1. Δημιουργία σύγχρονου και ασφαλούς οδικού δικτύου και μεταφορών και προώθηση βιώσιμης κινητικότητας.

2. Σύγχρονες, ασφαλείς και βιώσιμες αερομεταφορές και βελτίωση της συνδεσιμότητας της Κύπρου με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτες χώρες.

3. Προσφορά σύγχρονων και ποιοτικών ταχυδρομικών και ηλεκτρομηχανολογικών υπηρεσιών και διασφάλιση της ασφάλειας του πολίτη.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More