Sunday, October 13, 2024
Home » Χιλιάδες στρέφονται σε αναδιαρθρώσεις για να «βγαίνει» η δόση

Χιλιάδες στρέφονται σε αναδιαρθρώσεις για να «βγαίνει» η δόση

0 comments

Τα ψηλά επιτόκια που γονάτισαν τους δανειολήπτες, καθώς σε πολλές περιπτώσεις αυξήθηκε η μηνιαία δόση που κατέβαλλαν, ανάγκασαν πολλούς από αυτούς να αιτηθούν αναδιάρθρωση των δανείων τους για πάρουν πιο ευνοϊκούς όρους στης σύμβαση δανεισμού, ώστε αυτή να μην καταστεί μη εξυπηρετούμενη.

Μέσω των αναδιαρθρώσεων, πολλοί δανειολήπτες κατάφεραν είτε να κερδίσουν χρόνο για να την εξόφληση του δανείου τους, λαμβάνοντας επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, είτε κατάφεραν να εξασφαλίσουν καλύτερο επιτόκιο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) που προωθήθηκαν στη Βουλή, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο, οι αναδιαρθρώσεις δανείων ανήλθαν σε €937 εκατ., σε σύγκριση σε αναδιαρθρώσεις δανείων €1.03 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2024, δηλαδή, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο.

Βάσει των στοιχείων της ΚΤ, σε σχέση με ύψος των συνολικών δανείων (περιλαμβάνονται μόνο δάνεια τακτής λήξης από πιστωτικά ιδρύματα που παρέχουν χορηγήσεις σε ουσιαστικό βαθμό στην εγχώρια οικονομία) τα οποία ανήλθαν σε €21 δισ., τα αναδιαρθρωμένα δάνεια μέχρι τον Ιούνιο αντιστοιχούσαν σε ποσό 4,4%. Το πρώτο τρίμηνο του έτους τα αναδιαρθρωμένα δάνεια αντιστοιχούσαν στο 5% του συνολικού δανεισμού.
Αναλυτικά οι αναδιαρθρώσεις δανείων το δεύτερο τρίμηνο του 2024 κινήθηκαν ως εξής:

  • Στην Τράπεζα Κύπρου οι αναδιαρθρώσεις δανείων έφτασαν τα €313 εκατ. Από αυτά αναδιαρθρώσεις €180.7 εκατ. αφορούσαν μη χρηματοδοτικές εταιρείες και €131.3 εκατ. αναδιαρθρώσεις νοικοκυριών. Σε σχέση το πρώτο τρίμηνο οι αναδιαρθρώσεις ήταν ύψους €362.1 εκατ.
  • Στην Ελληνική Τράπεζα αναδιαρθρώθηκαν δάνεια ύψους €224.3 εκατ., από τα οποία δάνεια €127.7 εκατ. αφορούν τα νοικοκυριά και €94.8 εκατ. τις μη χρηματοδοτικές εταιρείες. Το πρώτο τρίμηνο οι αναδιαρθρώσεις στην Ελληνική ήταν ύψους €252.2 εκατ.
  • Στην Alpha Bank οι αναδιαρθρώσεις δανείων ήταν ύψους €119.7 εκατ., από τα οποία δάνεια €99.5 εκατ. αφορούν μη χρηματοδοτικές εταιρείες και €20.1 εκατ. νοικοκυριά. Το πρώτο τρίμηνο τα δάνεια που αναδιαρθρώθηκαν ήταν €122.4 εκατ.
  • Στην Eurobank μέχρι τον Ιούνιο αναδιαρθρώθηκαν δάνεια ύψους €107.1 εκατ., από τα οποία €80.9 εκατ. αφορούσαν μη χρηματοδοτικές εταιρίες και €10.5 εκατ. νοικοκυριά. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 είχαν αναδιαρθρωθεί δάνεια €109.4 εκατ.
  • Στη CDB το δεύτερο τρίμηνο του 2024 αναδιαρθρώθηκαν δάνεια ύψους €61.5 εκατ. από τα οποία €47.5 εκατ. αφορούσαν αναδιαρθρώσεις δανείων μη χρηματοδοτικών εταιρειών και €13.5 εκατ. νοικοκυριών. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 αναδιαρθρώτικα δάνεια €63.3 εκατ.
  • Στην Astrobank αναδιαρθρώθηκαν δάνεια ύψους €46.2 εκατ. από τα οποία δάνεια €27.9 εκατ. αφορούσαν μη χρηματοδοτικές εταιρείες και €18.2 εκατ. νοικοκυριά. Μέχρι το Μάρτιο αναδιαρθρώθηκαν δάνεια €53.8 εκατ.
  • Στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης αναδιαρθρώθηκαν δάνεια €44.8 εκατ. τα οποία αφορούσαν νοικοκυριά. Τον περασμένο Μάρτιο οι αναδιαρθρώσεις ήταν €46.8 εκατ.
  • Στην Societe Generale αναδιαρθρώθηκαν δάνεια ύψους €10.8 εκατ. Από αυτα δάνεια €9.5 εκατ. αφορούσαν μη χρηματοδοτικές εταιρείες και €1.2 δάνεια νοικοκυριών. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αναδιαρθρώσεις δανείων ήταν €13.4 εκατ.
  • Στην Εθνική Τράπεζα αναδιαρθρώθηκαν δάνεια ύψους €7.4 εκατ., από τα οποία δάνεια €4.6 εκατ. αφορούσαν εταιρείες και €2.7 εκατ. νοικοκυριά. Το πρώτο τρίμηνο οι αναδιαρθρώσεις ήταν €13.1 εκατ.
  • Στην Ancoria αναδιαρθρώθηκαν δάνεια ύψους €1.8 εκατ., από τα οποία €1.7 εκατ. αφορούσαν επιχειρήσεις και δάνεια €96 χιλ. αφορούσαν νοικοκυριά. Το πρώτο τρίμηνο του 2024΄έγιναν αναδιαρθρώσεις δανείων €1.7 εκατ.
    Σύμφωνα με την ΚΤ, η μείωση στο συνολικό ύψος των αναδιαρθρωμένων δανείων οφείλεται στη μεταφορά τους στην κατηγορία εξυπηρετούμενες μη- αναδιαρθρωμένες χορηγήσεις- σημαντικό μέγεθος των οποίων αφορά χορηγήσεις που αναδιαρθρώθηκαν το 2021 μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής των δόσεων. Επίσης οφείλεται στις αποπληρωμές δανείων που βρίσκονται υπό αναδιάρθρωση, στις διαγραφές δανείων και στη μεταφορά τους στο τμήμα ανάκτησης χρεών λόγω του τερματισμού του προγράμματος αναδιάρθρωσης.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More