Tuesday, December 24, 2024
Home » Χατζηγιάννης: Ζητούσε συμβιβασμό με τους Κινέζους και τώρα που έγινε… θέλει να τον ξηλώσει

Χατζηγιάννης: Ζητούσε συμβιβασμό με τους Κινέζους και τώρα που έγινε… θέλει να τον ξηλώσει

0 comments

Την πλήρη αποδέσμευση – αποξένωση του από τις επίσημες θέσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού φαίνεται να επέλεξε ο βουλευτής Αμμοχώστου και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Μετά την προσωπική μάχη που έδωσε για αποτροπή της διακρατικής συμφωνίας Κύπρου – Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση με Κρήτη, σε πλήρη διάσταση με την επίσημη θέση του ΔΗΣΥ και σε πλήρη αρμονία με τοπικά ιδιωτικά συμφέροντα, ο κ. Χατζηγιάννης πρωτοστατεί σήμερα, με προσωπική επιλογή, στην υπονόμευση ή και ακύρωση της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η ΕΤΥΦΑ (Κυπριακή Δημοκρατία) και η κινεζική εταιρεία CPP για παράδοση του πλοίου Προμηθέας στην κυπριακή κρατική εταιρεία.

Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι ο κ. Χατζηγιάννης εμφανίζεται έντονα εκνευρισμένος με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ΕΤΥΦΑ και CPP για απεγκλωβισμό του πλοίου και με επιστολή του στον υπουργό Ενέργειας εγείρει σωρεία ερωτημάτων για αυτή την απόφαση και σε γενικές γραμμές τον προειδοποιεί με ελέγχους και έρευνες από ανεξάρτητους και άλλους κυβερνητικούς θεσμούς. Ο Φιλελεύθερος δεν κατέχει την επιστολή, η οποία όμως βρίσκεται στα χέρια διαφόρων αξιωματούχων (και κάποιων ενδιαφερόμενων του ιδιωτικού τομέα), ωστόσο έλαβε διαβεβαιώσεις για την ουσία της παρέμβασης του κ. Χατζηγιάννη. Η οποία έχει το νόημα της αμφισβήτησης της νομιμότητας του συμβιβασμού που έγινε για την παράδοση του Προμηθέα στην ΕΤΥΦΑ. Έναν συμβιβασμό που, όπως εξηγούμε κατωτέρω, τον είχε ο ίδιος ζητήσει επίμονα τον περασμένο Ιούνιο και όχι μόνο.

Η συμφωνία για το πλοίο

Όπως ενημέρωσε, την Τρίτη, την Επιτροπή Ενέργειας ο υπουργός Γιώργος Παπαναστασίου, η ΕΤΥΦΑ, σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση, κατέληξε σε συμβιβασμό με τη CPP, ώστε το FSRU Προμηθέας να απεγκλωβιστεί από τη Σαγκάη και εντός διμήνου να πλεύσει προς την Κύπρο ή σε λιμενικές εγκαταστάσεις άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Αυτή τη συμφωνία αποδέχθηκε το Διαιτητικό Δικαστήριο στο Λονδίνο και στην ουσία αποτελεί πλέον δική του εντολή προς τα δύο μέρη: Η CPP έχει υποχρέωση να παραδώσει το πλοίο εντός 60 ημερών.

Ο υπουργός εξήγησε στους βουλευτές ότι η ΕΤΥΦΑ δεν θα πληρώσει πρόσθετα χρήματα για τον απεγκλωβισμό του Προμηθέα. Είπε, όμως, ότι έγινε μια διευθέτηση σε σχέση με την εγγυητική που είχε καταθέσει η CPP για την αποπεράτωση και παράδοση του πλοίου. Οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν πως η συμφωνία προβλέπει ότι η ΕΤΥΦΑ δεν θα ρευστοποιήσει την εγγυητική που αφορά το πλοίο, νοουμένου ότι αυτό θα της παραδοθεί επίσημα και οριστικά.

Πριν την επισημοποίηση της συμφωνίας, ιδιώτες τεχνικοί επιθεώρησαν το πλοίο στη Σαγκάη και κατέθεσαν έκθεση ότι βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Ωστόσο, η τελική πιστοποίησή του ως πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου θα γίνει όταν αυτή συνδεθεί με τερματικό φυσικού αερίου, με κόστος που υπολογίζεται κάτω από τα 10 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αναλάβει η ΕΤΥΦΑ.

Οι ίδιες -ανεπίσημες- πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό που θα αποδεσμευτεί από τις εγγυητικές και θα επιστρέψει στη CPP (είναι λεφτά που η ίδια δέσμευσε έναντι της ολοκλήρωσης του πλοίου), κυμαίνεται από 30 έως 40 εκατ. Το υπόλοιπο ποσό των εγγυητικών (περίπου 30-35 εκατ.) θα παραμείνει δεσμευμένο προς όφελος της ΕΤΥΦΑ, για τα υπόλοιπα ημιτελή έργα στο τερματικό.

Για τη μετατροπή του πλοίου-μεταφορέα LNG Galea στο FSRU Προμηθέας, η ΕΤΥΦΑ πλήρωσε μέχρι στιγμής σχεδόν 190 εκατ. Ο απεγκλωβισμός του πλοίου από τις οικονομικές διαφορές ΕΤΥΦΑ-CPP, στην ουσία διασώζει από άλλες επιπλοκές μια τεράστια επένδυση του κράτους και θέτει τις βάσεις για να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει επιτέλους στο Βασιλικό το τερματικό φυσικού αερίου, για φθηνότερη και περισσότερο καθαρή ηλεκτροπαραγωγή.

Δηλαδή, ό,τι ακριβώς ζητούσε επιμόνως ο Κυριάκος Χατζηγιάννης το τελευταίο διάστημα, κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι απέτυχε να έλθει σε κάποιο συμβιβασμό με τους Κινέζους, ώστε να παραλάβει το πλοίο και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του τερματικού.

Η συνέντευξη Χατζηγιάννη

Τον περασμένο Ιούνιο, ο κ. Χατζηγιάννης είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στον «Πολίτη» τα εξής: «Η ευθύνη της παρούσας Κυβέρνησης είναι να λάβει αμέσως αποφάσεις σχετικά με την κατάσταση που διαιωνίζεται (σ.σ. για το τερματικό). Προέκυψε μία οικονομική διαφορά, για τη διαχείριση της οποίας (σ.σ. η Κυβέρνηση) οχυρώθηκε γύρω από την τήρηση των συμβατικών όρων. Σε αντίθεση με την προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία επέλεξε την παραχώρηση πρόσθετων 20 (σ.σ. 25) εκατομμυρίων, προκειμένου το έργο να προχωρήσει – και όντως ο βαθμός υλοποίησης από 6%, τότε, βρίσκεται σήμερα στο 70% περίπου.

Η παρούσα Κυβέρνηση» είχε πει ο κ. Χατζηγιάννης, «βλέποντας τις απαιτήσεις της αναδόχου εταιρείας να αυξάνονται, επέλεξε τον δρόμο της σύγκρουσης και όχι της διερεύνησης εάν αιτιολογείται ή όχι η οποιαδήποτε αύξηση (σ.σ. στα λεφτά που θα δοθούν στη CPP). Δεν είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να ικανοποιούμε τυφλά τις πρόσθετες απαιτήσεις πέραν των αιτιολογημένων. Εάν με τα συμφωνημένα ποσά δεν βγαίνει το έργο, ΟΦΕΙΛΕΙ (σ.σ. τα κεφαλαία δικά μας) η Κυβέρνηση να ελέγξει αμέσως, με διεθνείς εμπειρογνώμονες, κατά πόσον οι πρόσθετες (οικονομικές) απαιτήσεις δικαιολογούνται ή όχι».

Στην ίδια συνέντευξη (στην Κατερίνα Ηλιάδη – Πολίτης), ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε στην ερώτηση «τι να κάνουμε;» με τα εξής: «Η Κύπρος βρίσκεται υπό εκβιασμό και το πλοίο -για το οποίο έχουν γίνει σχεδόν όλες οι πληρωμές και είναι σχεδόν έτοιμη η νηολόγησή του με το προσωρινό πιστοποιητικό- βρίσκεται υπό “ομηρία”. Δεδομένου ότι το FSRU αποτελεί το 70% περίπου του συνολικού έργου, υπάρχουν δύο ορατές επιλογές: Είτε ένας πικρός συμβιβασμός, με υποχρέωση καταβολής δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, είτε ο άτακτος τερματισμός του έργου με εμπλοκή δικαστηρίων με ανοικτή κατάληξη (σ.σ. με κινεζικές απαιτήσεις περίπου 200 εκατ. ευρώ). Ο τερματισμός του έργου θα οδηγούσε την Κύπρο σε ενεργειακό αδιέξοδο. Σε αυτή την περίπτωση, η έλευση ΦΑ στην Κύπρο δεν θα είναι πλέον ρεαλιστική επιλογή και η αγορά του ηλεκτρισμού θα παραμείνει κλειστή και όχι ανταγωνιστική. (…) Φρονώ ότι ο τερματισμός της ομηρίας και η έλευση του πλοίου FSRU θα πρέπει να είναι η στρατηγική διαχείρισης της Κυβέρνησης για έξοδο από το αδιέξοδο. Και αυτό θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Επειδή, με βάση τη σύμβαση -εάν περάσει η κυριότητα και αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία κατοχή του πλοίου- υπάρχει το ενδεχόμενο να προχωρήσει με άλλες εναλλακτικές η ολοκλήρωση του έργου. Τα οφέλη από την ολοκλήρωση του έργου θα είναι οι χαμηλότερες τιμές πρώτης ύλης ως προς τα συμβατικά καύσιμα, οι μειωμένες εκπομπές ρύπων και το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς. Το κόστος από το ναυάγιο της συμφωνίας δεν θα είναι οι τεράστιες απαιτήσεις σε χρήματα μέσω των δικαστηρίων (σ.σ. διαιτησίας)».

Και για να είναι απόλυτα κατανοητός ότι ευνοούσε (Ιούνιο 2024) τον συμβιβασμό της Κυβέρνησης με την κινεζική εταιρεία, ώστε πληρώνοντας μερικά εκατομμύρια παραπάνω να πάρουμε το πλοίο και να προχωρήσουμε με το τερματικό και την έλευση φυσικού αερίου, ο κ. Χατζηγιάννης είπε και το εξής σε εκείνη τη συνέντευξη: «Οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να συνεχίζονται επ’ αόριστον. Ο χρόνος, οι καθυστερήσεις, τα έξοδα από διαδικασίες και οι χρεώσεις των διαφόρων συμβούλων ενδεχομένως να είναι πολλαπλάσιες των (σ.σ. πρόσθετων) απαιτήσεων τής ανάδοχου εταιρείας. Ακόμη και οι διαιτησίες, έστω κι εάν είναι εργαλεία που προσφέρονται από τη σύμβαση, μπορεί να είναι επιζήμιες επιλογές στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων. Η επικέντρωση στη δικαίωση με βάση τους όρους της σύμβασης αλλά και σε ατέρμονες διαδικασίες, ευνοεί τους συμβούλους που χρεώνουν εκατομμύρια στο κράτος. Αποτελεί ευθυνοφοβία της Κυβέρνησης (σ.σ. ο μη συμβιβασμός)».

Και τώρα… προειδοποιεί

Αφού είπε όλα όσα αναφέρονται ανωτέρω, για να πείσει για την ανάγκη οικονομικού συμβιβασμού με την κινεζική εταιρεία, ώστε το πλοίο να πάψει να είναι υπό ομηρία και να ολοκληρωθεί το τερματικό και να λειτουργήσει ο ιδιωτικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στο Βασιλικό και να τερματιστεί… το μονοπώλιο, ο κ. Χατζηγιάννης σήμερα που ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε χωρίς πρόσθετο κόστος για το κράτος, εγείρει πολλαπλά ερωτήματα για τη νομιμότητα αυτού του συμβιβασμού. Και ζητά όπως πληροφορείται ο «Φ«, την εμπλοκή της Νομικής Υπηρεσίας, της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων (παρότι δεν υπάρχει ενεργή σύμβαση πλέον με τη CPP), της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και της Εισαγγελίας της ΕΕ.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00