Friday, September 20, 2024
Home » Χαμηλές πτήσεις και τεχνικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Χαμηλές πτήσεις και τεχνικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

0 comments

Υστερα από κέρδη 5,33% φέτος και νέα υψηλά 10ετίας, το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την είσοδο του «Ελ. Βενιζέλος» στην εγχώρια αγορά μετοχών οδήγησε σε αναζήτηση ρευστότητας από ορισμένα θεσμικά και μη χαρτοφυλάκια, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο της Αθήνας να σημειώσει χθες χαμηλές πτήσεις κλείνοντας με ήπια πτώση (-0,67%). Ορισμένοι traders θα αναζητήσουν ρευστότητα για τη δημόσια εγγραφή, με αποτέλεσμα η βραχυπρόθεσμη τάση στην εγχώρια αγορά να εξαρτηθεί από την ένταση και την έκταση των κινήσεών τους, εκτίμησαν χρηματιστηριακά γραφεία.

Από την άλλη πλευρά, ισχυρό ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον από 100 και πλέον fund managers από κορυφαία «επενδυτικά σπίτια» που είχαν one-on-one συναντήσεις με εισηγμένες και μη εταιρείες, καθώς και με έλληνες αξιωματούχους, στο χθεσινό επενδυτικό συνέδριο (JP Morgan Greece Investment Forum) που διοργάνωσαν η JP Morgan με την ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, να πραγματοποιείται διαδικτυακά. Οι τράπεζες και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται από τους τομείς της ενέργειας των υποδομών και των κατασκευών τράβηξαν το ενδιαφέρον ισχυρών fund managers.

Υπεραπόδοση

Η γενική αίσθηση είναι πως τα διεθνή κεφάλαια θεωρούν ότι το story της Ελλάδας βρίσκεται σε ισχύ, καθώς η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να αναμένεται πως φέτος θα κυμανθεί στην περιοχή του 2,5% σε σχέση με 0,5% στην ευρωζώνη. Ο πολιτικός ορίζοντας είναι καθαρός, ενώ η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η αυξημένη δραστηριότητα σε δημόσιες προσφορές (IPOs) και διάθεση μετοχών στους επενδυτές (placements) στηρίζουν το επενδυτικό κλίμα. Παράλληλα η κερδοφορία του 2023 θα κυμανθεί ή και θα ξεπεράσει για το σύνολο των εισηγμένων το ρεκόρ όλων των εποχών του 2022, στηρίζοντας τις ελκυστικές αποτιμήσεις την ώρα που το Χρηματιστήριο της Αθήνας βρίσκεται σε πορεία αναβάθμισης από αναπτυσσόμενη σε ανεπτυγμένη αγορά, με τα πρώτα βήματα (είσοδος σε λίστα «υπό παρακολούθηση») να αναμένονται μέσα στη χρονιά (η αναβάθμιση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2025).

Scope Ratings

Σήμερα το βράδυ θα δημοσιοποιηθεί η πρώτη βαθμολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Scope Ratings. Δεν αναμένεται κάποια σημαντική μεταβολή, ενώ τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα στις 15 Μαρτίου, καθώς η αναμενόμενη αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας από τη Moody’s θα οδηγήσει σε καθαρές εισροές 20 δισ. ευρώ στα ελληνικά ομόλογα.

Να σημειωθεί ότι η JP Morgan, η οποία παρατηρεί πως συνεχίζονται οι εισροές κεφαλαίων παθητικής διαχείρισης στους ελληνικούς τίτλους, απόρροια της ένταξής τους από την αρχή του έτους σε δείκτες αναφοράς επενδυτικής διαβάθμισης, συνεχίζει να συστήνει ανοδικές (long) θέσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα, αναμένοντας μάλιστα τις επόμενες ημέρες πως ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην πρώτη για φέτος έξοδο στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε χθες στα 105,05 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν 39 μετοχές, 71 πτωτικά και 19 παρέμειναν σταθερές.

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More