Tuesday, September 17, 2024
Home » Φωτοβολταϊκα για όλους: Οι προϋποθέσεις και οι δικαιούχοι του σχεδίου – «Δεν καλύπτει μεγάλο φάσμα δικαιούχων»

Φωτοβολταϊκα για όλους: Οι προϋποθέσεις και οι δικαιούχοι του σχεδίου – «Δεν καλύπτει μεγάλο φάσμα δικαιούχων»

0 comments

Φωτοβολταϊκα για όλους: Οι προϋποθέσεις και οι δικαιούχοι του σχεδίου – «Δεν καλύπτει μεγάλο φάσμα δικαιούχων»

Στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να εγκριθεί το σχέδιο «φωτοβολταϊκά για όλους» με στόχο να οδηγηθεί ακολούθως στην βουλή για ψήφιση. Με τις φωνές ότι το σχέδιο δεν καλύπτει μεγάλο φάσμα δικαιούχων να εντείνονται.

Προϋποθέση του σχεδίου είναι η ετήσια κατανάλωση του υποστατικού να μην υπερβαίνει τις 6 χιλιάδες κιλοβατώρες, δηλαδή οι ανάγκες του υποστατικού να καλύπτονται από ένα σύστημα με ισχύ 4,16 κιλοβατώρων το μέγιστο. Επίσης δικαιούχοι είναι όσοι υπέβαλαν άδεια οικοδομική και πολεοδομική πριν την 1 Ιανουαρίου του 2017, αφού σύμφωνα με την νομοθεσία οι νέες κατοικίες αναγκάζονται να τοποθετούν φωτοβολταίκά συστήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υεμένη: Εντολή Χούθι σε Αμερικανούς και Βρετανούς – «Φύγετε από…

Πρώτο πρόβλημα των Τ/κ η οικονομία, 3ο το Κυπριακό

Στο κελί για πέντε χρόνια ο 46χρονος διακινητής των 109…

Οι προϋποθέσεις του Σχεδίου

  • Ετήσια κατανάλωση εώς 6.000 kWh
  • Σύστημα ισχύος μέχρι 4,16 kWh
  • Υποβολή οικοδομικής και πολεοδομικής άδειας πριν την 1/1/2017

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Ενέργειας επιχειρεί να διορθώσει και να στελεχώσει με τα κατάλληλα άτομα, την ψηφιακή πλατφόρμα που θα μπορούν οι καταναλωτές να δηλώσουν ενδιαφέρον με σκοπό να λειτουργήσει εντός Φεβρουαρίου. Με τις εταιρείες εγκατάστασης ΑΠΕ να θέτουν ανησυχίες ως προς την ανταπόκριση τόσο από το αρμόδιο υπουργείο όσο και από την ΑΗΚ.

Ο Πρόεδρος ΣΕΑΠΕΚ, Φάνης Καραντώνης δήλωσε ότι «η αναστολή των αιτημάτων που έχουμε παρατηρήσει τους τελευταίου τετραμήνου του 2023 λόγω των εξαγγελιών του σχεδίου σε συνάρτηση με το ενδιαφέρον από την αγορά ενδεχομένως να καθυστερήσει και να βραχυκυκλώσει τη διαδικασία, άρα αθροιστικά και ο χρόνος που θα ανταποκριθεί η ΑΗΚ στα δικά της διαδικαστικά αλλά και η καταβολή της χορηγίας στρεσάρει και φορτώνεται στους ώμους του εγκαταστάτη».

Αλλά και για το πότε τελικά θα κατατεθούν τα λεφτά στις εταιρίες εγκατάστασης αφού στους καταναλωτές θα τοποθετηθεί τα συστήματα χωρίς αρχικό κόστος.
Ο κ. Καραντώνης πρόσθεσε ότι «μας ανησυχεί γιατί είναι απροσδιόριστο το χρονοδιάγραμμα και μη δεσμευτικό // για όλους θα κληθεί να ξεκινήσει την διαδικασία να ολοκληρώσει την εγκατάσταση και να λάβει χορηγία μετά από 8 ίσως και 10 ίσως και 12 μήνες».

Με τους εγκαταστάτες να προσθέτουν πως οι ασφαλιστικές δικλίδες που τέθηκαν από το Υπουργείο είναι λογικές αφού το μέσο νοικοκυριό στην Κύπρο, για παράδειγμα μια τετραμελής οικογένεια, καταναλώνει κοντά στις 5 χιλιάδες κιλοβατώρες το χρόνο.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Μεγιστοποιείστε την ευελιξία στην επικοινωνία της επιχείρησής σας, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της, με προγράμματα κινητής μέσα από το ολοκληρωμένο Σχέδιο Business Start


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More