Thursday, September 19, 2024
Home » Φραγμός σε εμπρησμούς και άναμμα φωτιάς με αυστηρές ποινές και καταβολή του κόστους για κατάσβεση

Φραγμός σε εμπρησμούς και άναμμα φωτιάς με αυστηρές ποινές και καταβολή του κόστους για κατάσβεση

0 comments

Η καταστροφική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή Αρακαπά τον Ιούλιο του 2021 αποτέλεσε το έναυσμα για εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα αδικήματα σε σχέση με το άναμμα φωτιάς και εμπρησμό. Μετά από τρία χρόνια, και κατόπιν διαβούλευσης, αποφασίστηκε η αναθεώρηση έξι συνολικά νομοθεσιών. Την περασμένη Δευτέρα εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από κοινή πρόταση των Υπουργείων Γεωργίας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Η Νομική Υπηρεσία, το 2021, επεσήμανε τα ακόλουθα επί του θέματος:

α) Αδικήματα που αφορούν εμπρησμό, άναμμα φωτιάς, πρόκληση πυρκαγιάς και άλλα συναφούς φύσεως αδικήματα βρίσκονται διάσπαρτα σε σειρά νομοθεσιών.

β) Κάποιες από τις υπό αναφορά αξιόποινες συμπεριφορές αλληλοκαλύπτονται ή απαντώνται σε περισσότερα του ενός νομοθετήματα.

γ) Υπάρχει ασυνέπεια αναφορικά με το ύψος των ποινών που προβλέπονται σε σχέση με τη σοβαρότητα της αξιόποινης συμπεριφοράς που ποινικοποιείται σε κάθε αδίκημα.

Στην επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σημειώνεται ότι τα πιο πάνω προκαλούν προβλήματα τόσο στην εφαρμογή των υπό αναφορά νομοθεσιών, όσο και στη στοιχειοθέτηση ποινικών υποθέσεων στα δικαστήρια. Επιπλέον, θέτουν υπό αμφισβήτηση τη σαφήνεια και ασφάλεια δικαίου που θα πρέπει να διακρίνει ιδιαίτερα ποινικής φύσεως νομοθετικές ρυθμίσεις και υπονομεύουν την προληπτική λειτουργία που πρέπει να επιτελούν οι εν λόγω ρυθμίσεις. Περαιτέρω, η εμπλοκή διαφορετικών Υπηρεσιών και Τμημάτων με ευθύνη εφαρμογής των σχετικών νομοθεσιών και οι ποικίλες εξουσίες που το κάθε Τμήμα έχει ως προς την πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών, απαιτεί μία συνολική θεώρηση της νομοθεσίας, έτσι ώστε όμοιες περιστάσεις να τυγχάνουν ομοιόμορφης ρύθμισης και διακριτές περιστάσεις να τυγχάνουν της ανάλογης διαφοροποιημένης ρύθμισης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More