Monday, September 9, 2024
Home » Φρένο στις κινεζικές επενδύσεις στα λιμάνια

Φρένο στις κινεζικές επενδύσεις στα λιμάνια

0 comments

Λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική σημασία των λιμένων για τον ευρωπαϊκό τομέα μεταφορών και την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της, ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Tom Berendsen καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει κατά προτεραιότητα μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική για τους λιμένες που θα διασφαλίζει τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητά τους και θα αποτρέπει οποιαδήποτε εξάρτηση από ξένες δυνάμεις στον τομέα αυτόν.

Οι επενδύσεις σε λιμένες από ξένους κρατικούς φορείς απολυταρχικών καθεστώτων, όπως η Κίνα, υπήρξαν σημαντικές κατά την τελευταία εικοσαετία, σημειώνει η έκθεση και προσθέτει ότι η ξένη επιρροή σε ευρωπαϊκές κρίσιμες υποδομές είναι προβληματική, καθώς μπορεί να υπονομεύσει την ασφάλεια, την οικονομική ανεξαρτησία και την ανθεκτικότητα των επιμέρους κρατών-μελών και της Ενωσης στο σύνολό της. Για αυτόν τον λόγο, ο εισηγητής προτείνει μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τους λιμένες από την οποία θα εξαρτηθούν η μελλοντική οικονομική ισχύς της ΕΕ και η στρατηγική ανεξαρτησία.

Υπερπροσφορά πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

Στα 6.782 ανέρχονται τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων του παγκόσμιου στόλου τον Ιανουάριο, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 28,528 εκατ. teu, σύμφωνα με το τελευταίο report της Alphaliner, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,09% όταν η παγκόσμια διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων μειώθηκε κατά 0,3%. Η αυξημένη προσφερόμενη χωρητικότητα είναι εμφανής και θα αυξάνεται στο μέλλον καθώς το συνολικό βιβλίο παραγγελιών ανέρχεται σε 7,099 εκατ. teu και αποτελεί το 25,2% του υφιστάμενου στόλου. Το 2024 υπολογίζεται ότι θα «πέσει» στο νερό περίπου το 9% του συνολικού βιβλίου παραγγελιών.

Η MSC αύξησε τον στόλο της το 2023 κατά 22%, ενώ η δεύτερη σε μέγεθος ναυτιλιακή εταιρεία, η Maersk, τον μείωσε κατά 2,5% και η τρίτη, η CMA CGM Group, αύξησε τον στόλο της κατά 5,5%. Η COSCO που ακολουθεί κατά 6,5% και η πέμπτη, η Hapag-Lloyd, κατά 10,2%.

Αlpha Gas: παραλαβή του «Energy Endurance»

Την παραλαβή του LNG carrier «Energy Endurance» ανακοίνωσε χθες η Alpha Gas στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το νεότευκτο πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου κατασκευάστηκε στα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία Hyundai Samho HI (HSHI) και είναι το δεύτερο XDF LNG carrier που θα ενταχθεί στον στόλο της Alpha Gas, από μια σειρά τριών πλοίων που θα παραδοθούν στην εταιρεία από την HSHI εντός του 2023-2024.

Με μεταφορική ικανότητα 174.000 κ.μ. LNG, το «Energy Endurance» διαθέτει μηχανές XDF και όλες τις τελευταίες τεχνολογίες με στόχο τη βέλτιστη ενεργειακή του απόδοση. Mε την προσθήκη του «Energy Endurance» ο στόλος της Alpha Gas αριθμεί επτά πλοία.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More