Monday, September 9, 2024
Home » Φρέναραν οι παραγγελίες δεξαμενόπλοιων

Φρέναραν οι παραγγελίες δεξαμενόπλοιων

0 comments

Το «φτωχό» βιβλίο παραγγελιών δεξαμενόπλοιων είναι καλός οιωνός για την πορεία των ναύλων για τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με τους αναλυτές. Ο τομέας των δεξαμενόπλοιων έχει έναν από τους χαμηλότερους υφιστάμενους δείκτες στόλου προς βιβλίο νέων παραγγελιών και ένα ελάχιστο πρόγραμμα παραδόσεων νεότευκτων. Σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers η αύξηση του στόλου των δεξαμενόπλοιων θα είναι μόλις 0,02% το 2024, 1,7% το επόμενο έτος και 1,8% το 2026.

Μια άλλη ναυλομεσιτική εταιρεία, η Intermodal, βλέπει τη χωρητικότητα του στόλου των δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού πετρελαίου να αυξάνεται συγκρατημένα κατά 0,6% το 2024 και 1,1% το 2025, με τα τμήματα aframax και suezmax να ηγούνται αυτής της επέκτασης. Η χωρητικότητα του στόλου των δεξαμενόπλοιων μεταφοράς προϊόντων προβλέπεται από την Intermodal να αυξηθεί κατά 1,8% το 2024 και σημαντικά κατά 4,3% το 2025, με τα τμήματα LR2s και MRs να έχουν την ταχύτερη ανάπτυξη.

Προσφορά

Οσον αφορά τη δυναμική της προσφοράς, η Intermodal βλέπει ότι η αγορά δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού πετρελαίου θα περιοριστεί τόσο το 2024 όσο και το 2025, γεγονός που αποδίδεται στην αργή αύξηση του στόλου και στην αύξηση των αποστάσεων πλεύσης. Αντίθετα, στην αγορά δεξαμενόπλοιων μεταφοράς η Intermodal προβλέπει ότι η αύξηση του στόλου ξεπερνά τη ζήτηση το 2025 με αποτέλεσμα να πιεσθεί η αγορά.

Η βρετανική εταιρεία συμβούλων Drewry αναφέρθηκε επίσης στα «ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία» στον τομέα των δεξαμενόπλοιων σε νέα έκθεσή της, σημειώνοντας ότι οι τιμές των μεταχειρισμένων και των νεότευκτων πλοίων βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών.

Οι προοπτικές για τα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου παραμένουν «λαμπρές», υποστήριξε η Drewry, καθώς η μειωμένη προσφορά και η ισχυρή ζήτηση θα ευνοήσουν τους πλοιοκτήτες τουλάχιστον μέχρι το 2026.

Στο μεταξύ οι αγοραπωλησίες στην αγορά δεξαμενόπλοιων έχουν κοπάσει λίγο με 118 πωλήσεις να έχουν καταγραφεί από την αρχή του έτους, σχεδόν 40% λιγότερες σε σύγκριση με τη δραστηριότητα του πρώτου τριμήνου του 2023. Τα δεξαμενόπλοια τύπου MR2, τα Aframax/LR2 και τα VLCC κυριαρχούν στις συμφωνίες αγοραπωλησιών μέχρι στιγμής φέτος, με 36, 19 και 15 πωλήσεις αντίστοιχα (που αποτελούν σχεδόν το 31%, 16% και 13% αντίστοιχα από τις συνολικές πωλήσεις δεξαμενόπλοιων). Η σημαντικότερη μείωση των πωλήσεων παρατηρήθηκε στον τομέα των Panamax/LR1, καθώς από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2024 καταγράφηκαν μόλις 7 πωλήσεις, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 άλλαξαν χέρια 29 πλοία. Είναι ενδιαφέρον ότι, παρά τη συνολική επιβράδυνση, οι πωλήσεις δεξαμενόπλοιων ηλικίας 6-10 ετών αυξήθηκαν. Στην πραγματικότητα, καταγράφεται ένα άλμα 25% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, με 20 πωλήσεις να έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής φέτος, αναφέρει ο ναυλομεσιτικός οίκος Xclusiv.

Πωλητές οι Ελληνες

Οι έλληνες πλοιοκτήτες φέτος πρωταγωνιστούν ως πωλητές παρά ως αγοραστές. Ωστόσο πωλούν παλαιότερα πλοία και αγοράζουν πιο σύγχρονα. Ειδικότερα φέτος έχουν πουλήσει 16 πλοία και έχουν αποκτήσει 14, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στους πωλητές και τη δεύτερη θέση στους αγοραστές. Την ίδια περίοδο πέρυσι, οι Ελληνες είχαν πουλήσει 44 δεξαμενόπλοια και είχαν αγοράσει 23. Το 2024, οι Ελληνες πωλούν πλοία μεγαλύτερης ηλικίας, με τα 10 από τα 16 δεξαμενόπλοια που πωλήθηκαν να είναι άνω των 16 ετών. Ωστόσο, αγοράζουν σχετικά νέα πλοία, με 6 από τις 14 αγορές να έχουν κατασκευαστεί το 2018 ή αργότερα. Οι Ελληνες στοχεύουν σαφώς σε πλοία της κατηγορίας Aframax/LR2 (6 από τις 16 αγορές), ενώ έχουν πουλήσει 4 Suezmax και 3 Panamax (σε σύνολο 16 πωλήσεων).

Τέλος, σύμφωνα με ανάλυση της Veson, ενισχυτικά στους ναύλους θα λειτουργήσουν οι προσδοκίες για τη ζήτηση σε τονοχιλιόμετρα το 2024 και τον επόμενο χρόνο, που παραμένουν ισχυρές. Κατά τη διάρκεια του 2024, η ζήτηση σε τονοχιλιόμετρα θα ενισχυθεί από τον αντίκτυπο των πλοίων που αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, εξέλιξη που θα μπορούσε να αντιστραφεί κατά τα επόμενα δύο έτη.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More