Monday, September 16, 2024
Home » Φορτωμένο το δίκτυο με παράνομα φωτοβολταϊκά και συστήματα χωρίς άδειες

Φορτωμένο το δίκτυο με παράνομα φωτοβολταϊκά και συστήματα χωρίς άδειες

0 comments

Φορτωμένο το δίκτυο με παράνομα φωτοβολταϊκά και συστήματα χωρίς άδειες

Του ΜΙΧΑΛΗ ΛΟΥΚΑ – Εφημερίδα Αλήθεια

Ιδιοκτήτες υποστατικών που βρίσκονται στο πελατολόγιο της ΑΗΚ, ως επί το πλείστον της εμπορικής και της βιομηχανικής διατίμησης, βάσει πληροφοριών, φέρονται να έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα για ιδία κατανάλωση, τα οποία λειτουργούν και είναι ενωμένα με το ηλεκτρικό δίκτυο, εντελώς παράνομα χωρίς καμία απολύτως έγκριση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τζόκερ: Ιδού οι τυχεροί αριθμοί

Σχόλιο Σωτήρη Παρούτη: Κάποιοι εφ΄ όρου ζωής με πολλαπλές συντάξεις…

Τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας: Δεν έχουμε περιθώριο να ζημιώσουμε το ψευδοκράτος…

Άγνωστος ο αριθμός

Ο αριθμός τους δεν μπορεί να υπολογιστεί. Βάσει πληροφοριών όμως, αλλά και κρίνοντας από τα όσα αναφέρει η Αρχή Ηλεκτρισμού σε πρόσφατη (22/3) επιστολή της για το θέμα προς τα εμπλεκόμενα μέρη, το φαινόμενο πρέπει να έχει ήδη λάβει μεγάλες διαστάσεις. Η δε τεχνική αδυναμία εντοπισμού των όσων παρανομούν, για παράδειγμα, αμέσως με το που ξεκινήσουν να κλέβουν το δίκτυο, καθιστά το πρόβλημα ανεξέλεγκτο.

Αύξηση εις γνώση τους

Το οποίο, σημειώστε, έχει και δεύτερη πτυχή καθώς απαγορεύεται η μη αδειοδοτημένη επέκταση της ισχύος ενός ήδη εγκατεστημένου φωτοβολταϊκού συστήματος που λειτουργεί νομότυπα. Τί γίνεται στην πραγματικότητα; Ένας -επίσης άγνωστος- αριθμός ιδιοκτητών υποστατικών, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι κατοικίες, γνωρίζει πολύ καλά πως μετά που έλαβε έγκριση από την ΑΗΚ για το φωτοβολταϊκό του σύστημα, αυξήθηκαν εις γνώση τους τα φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή του.

«Όλοι το κάνουν»

Αρκετοί καταναλωτές αναφέρουν πως επιζητούν την καλύτερη δυνατή απόδοση της επένδυσής τους ενώ επιχειρηματολογούν πως δεν τους έχει ενημερώσει κανείς επίσημα πως απαγορεύεται ένα μικρό περιθώριο υψηλότερης ισχύος του φωβτοβολταϊκού τους συστήματος. Κάποιοι μάλιστα επικαλούνται εγκαταστάτες οι οποίοι τους λένε πως «όλοι το κάνουν». Έχουν για παράδειγμα έγκριση για 4 κιλοβατώρες και την αυξάνουν αυθαίρετα στις 5 κιλοβατώρες.

Κερδίζουν σε βάρος άλλων

Στον ηλεκτρισμό ωστόσο, όπου τα πάντα συνδέονται μεταξύ τους μέσα από πολύπλοκες εξισώσεις, καμία μη ελεγχόμενη ενέργεια δεν θεωρείται μεμονωμένη. Όλες έχουν συνέπειες. Στην προκειμένη περίπτωση, εάν σε μια περιοχή, οι παράνομες κιλοβατώρες αγγίζουν ιδιαίτερα υψηλούς αριθμούς, αλλοιώνουν τους υπολογισμούς που αφορούν την παραγωγή από ΑΠΕ ή τις περικοπές από τις ΑΠΕ ενώ προκαλούν υπερτάσεις στο δίκτυο διανομής που επηρεάζουν καταναλωτές. Με άλλα λόγια, την ίδια ώρα που οι παράνομοι σχεδόν μηδενίζουν τον λογαριασμό τους, χάνεται ως περίσσευμα η παραγωγή από άλλα φωτοβολταϊκά που λειτουργούν νόμιμα.

Ο σύνδεσμος ηλεκτρολόγων

Η «Αλήθεια» είχε αναδείξει το θέμα αρχές Ιανουαρίου, όταν ο Σύνδεσμος Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων ζητούσε εγγράφως από όλα τα μέλη του, την πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία, προειδοποιώντας πως η αρμόδια Αρχή έχει ενημερώσει ότι διαθέτει τους τρόπους εντοπισμού των μη αδειοδοτημένων εγκαταστάσεων και πως τους είχε θέσει σε εφαρμογή.

Θα ελέγχουν εγκαταστάσεις

Έκτοτε, δεν έχει ανακοινωθεί ότι εντοπίστηκαν και καταγγέλθηκαν «πειρατές» στο ηλεκτρικό σύστημα. Εξαγγέλθηκε, την περασμένη Παρασκευή, η απόφαση της ΑΗΚ Διανομή για τη «διενέργεια περιοδικών ελέγχων των υφιστάμενων εγκαταστάσεων με σκοπό τον εντοπισμό των παραβάσεων». Ενδεχομένως επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα γρηγορότερου εντοπισμού των παρανόμων, μέσω του λογισμικού των μετρήσεων.

Η παραδοχή από την ΑΗΚ

Οι αρμόδιοι του οργανισμού έχουν όμως βρει τον τρόπο να συλλέξουν στοιχεία που αντανακλούν στην έκταση του προβλήματος, κρίνοντας από την παρακάτω αναφορά τους: «Έχουν παρατηρηθεί πολλάκις, παράνομες εγκαταστάσεις μονάδων παραγωγής από ΑΠΕ, καθώς επίσης και μη εγκεκριμένες αυξήσεις της εγκατεστημένης ισχύος των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, οι οποίες δύναται να επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στο δίκτυο, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και αξιοπιστία του ηλεκτρικού συστήματος».

Ποιοι προειδοποιήθηκαν

Η επιστολή από την ΑΗΚ Διανομή στάλθηκε στον Σύνδεσμο Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων, τον Σύνδεσμο Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων, την Ομοσπονδία Σωματείων Εργολάβων Κύπρου και τον Σύνδεσμο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, με κοινοποίηση στη ΡΑΕΚ, στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και στο ΕΤΕΚ, με τη σήμανση «επείγον».

Δύο μέτρα καταστολής

Σημειώνεται επίσης, ως μέτρο καταστολής των παράνομων ενεργειών, η «αποσύνδεση εγκαταστάσεων στις οποίες εντοπίζονται παραβάσεις, μέχρι τον ενδεδειγμένο επανέλεγχο, εφόσον το πιστοποιητικό καταλληλότητας της ηλεκτρικής εγκατάστασης παύει να ισχύει από τη στιγμή που εντοπίζεται παράβαση». Προστίθεται πως θα επιβάλλεται χρηματική ποινή δυνάμει των άρθρων 64 και 65 του περί ηλεκτρισμού νόμου, ανάλογα με τη σοβαρότητα, τις επιπτώσεις στο δίκτυο ή και σε άλλους καταναλωτές. Θα τιμωρείται επίσης η τυχόν επανάληψη της παράβασης και η συνεχιζόμενη μη συμμόρφωση με τον νόμο.

ΡΑΕΚ και καταναλωτές

Οι προειδοποιήσεις από πλευράς ΑΗΚ Διανομή προς όλους τους εμπλεκόμενους, από τη στιγμή που εγείρουν ζητήματα επιβολής χρηματικών ποινών και τιμωρίας μέσω αποσύνδεσης (και αν θα καταλήξουν στους καταναλωτές), λογικά θα περάσουν προσεχώς και από το μικροσκόπιο της ΡΑΕΚ, βάσει της νομοθεσίας, καθώς αδειοδοτεί τις δραστηριότητες του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής.

Μια τακτική για να μην κινούν υποψίες

Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε η «Αλήθεια», μία από τις τακτικές που χρησιμοποιούν όσοι ενώνουν παράνομα στο ηλεκτρικό δίκτυο, μη αδειοδοτημένα φωτοβολταϊκά συστήματα ώστε να μην κινούν τις υποψίες της ΑΗΚ είναι ο ακόλουθος: Εάν η απαιτούμενη ισχύς ενός υποστατικού αντιστοιχεί για παράδειγμα σε φωτοβολταϊκά που θα παράγουν 100 κιλοβατώρες, εγκαθιστούν χαμηλότερη ισχύ ώστε να μην μηδενιστεί το τιμολόγιο από την Αρχή Ηλεκτρισμού. Πληρώνουν όμως αισθητά πολύ λιγότερα, χάρη στα φωτοβολταϊκά που παρανόμως εγκατέστησαν, χωρίς γραφειοκρατική καθυστέρηση, χωρίς περικοπές και πιθανόν σε βάρος άλλων καταναλωτών που βρίσκονται στην περιοχή τους, καθώς το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας χρήζει ευελιξίας και αναβαθμίσεων. Μεταξύ άλλων, δεν μπορεί να απορροφήσει όλη την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές.

Μεγιστοποιείστε την ευελιξία στην επικοινωνία της επιχείρησής σας, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της, με προγράμματα κινητής μέσα από το ολοκληρωμένο Σχέδιο Business Start


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More