Monday, September 16, 2024
Home » Φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για μια ισχυρή Ελλάδα

Φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για μια ισχυρή Ελλάδα

0 comments

Η Ελλάδα είναι σήμερα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη, με σημαντικές επιδόσεις στην αύξηση της απασχόλησης και του διαθέσιμου εισοδήματος,στη μείωση των ανισοτήτων, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Στην προηγούμενη τετραετία, η κυβέρνηση εφάρμοσε στοχευμένα μέτρα για τη μείωση της ανεργίας, η οποία επανήλθε στα προ κρίσης επίπεδα, και αυτό ασφαλώς αποτελεί μια επιτυχία με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα. Σημαντικά έργα υλοποιήθηκαν για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών μέσω της ψηφιοποίησης, την αλλαγή στη λειτουργία κρίσιμων οργανισμών όπως είναι ο ΕΦΚΑ και την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης. Παράλληλα, η χώρα στράφηκε προς την πράσινη και ψηφιακή οικονομία, στηρίζοντας την πράσινη μετάβαση μεσημαντικές επιδόσεις στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

Η χρονιά που πέρασε έκλεισε με δύο επιπλέον θετικές ειδήσεις: την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την εκταμίευση της τρίτης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) για την Ελλάδα, ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Το ΤΑΑ αποτελεί σχέδιο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων με σαφή και αυστηρά ορόσημα που αν δεν ικανοποιηθούν, δεν εκταμιεύονται οι πόροι. Επομένως, η αξιόπιστη και αποτελεσματική διακυβέρνηση του νέου αυτού χρηματοδοτικού εργαλείου είναι πολύ σημαντικός παράγοντας τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας όσο και για τη μεταρρύθμιση του κράτους. Η χώρα μας εμφανίζει μία από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των 27 της ΕΕ, καθώς κατατάσσεται στην πρώτη τριάδα ως προς την απορρόφηση πόρων και την υλοποίηση μεταρρυθμιστικών και επενδυτικών οροσήμων.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου εγκρίθηκε ο νέος κυβερνητικός προγραμματισμός για το 2024, ο οποίος περιλαμβάνει 221 μεταρρυθμίσεις και 279 επενδύσεις. Ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν: τα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, η ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, η επέκταση του Πιλοτικού Προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία», η χρήση προπληρωμένων καρτών πληρωμής επιδομάτων, ο εκσυγχρονισμός 96 Νοσοκομείων και 58 Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), η ψηφιοποίηση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων, η αναθεώρηση του Δικαστικού Χάρτη της χώρας.

Οι διαδικασίες σχεδιασμού και παρακολούθησης της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου υποστηρίζονται με επιστημονικά και ψηφιακά εργαλεία αξιολόγησης και ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, που παρέχουν τη συστηματική βάση για έγκαιρη προσαρμογή και βελτίωση με κεντρική στόχευση τη δημιουργία μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης και υψηλότερων προσδοκιών από τους πολίτες. Η σχέση αυτή εμπεδώνεται με όρους ειλικρίνειας, διαφάνειας, τεκμηρίωσης των δημόσιων πολιτικών, αναγνώρισης και διόρθωσης όταν γίνονται λάθη.

Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία Συντονισμού, ως Εθνική Συντονιστική Αρχή για την Τεχνική Βοήθεια, συνεργάζεται με τη Γενική Διεύθυνση Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Reform) και τα υπουργεία, αξιοποιώντας το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (TSI), το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που παρέχει τεχνική εμπειρογνωμοσύνη σε στοχευμένα πεδία πολιτικής κατόπιν αιτημάτων των κρατών-μελών και στο οποίο η Ελλάδα έχει πετύχει την υψηλότερη απορρόφηση.

Ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, σύντομα θα είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού δημόσια ψηφιακή πλατφόρμα παρακολούθησης της προόδου των κρίσιμων έργων, προϋπολογισμού άνω του 1.000.000 ευρώ, τα οποία περιλαμβάνονται στα Περιφερειακά Σχέδια Ανάπτυξης και υλοποιούνται σε όλη τη χώρα με εθνική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Η Εύη Δραμαλιώτη είναι γενική γραμματέας Συντονισμού

στην Προεδρία της Κυβέρνησης

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More