Monday, September 16, 2024
Home » Φθηνότερα έως 17% τα τιμολόγια τον Φεβρουάριο

Φθηνότερα έως 17% τα τιμολόγια τον Φεβρουάριο

0 comments

Σε νέα χαμηλότερα επίπεδα κινείται τον Φεβρουάριο το κόστος στα τιμολόγια του ρεύματος, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των διεθνών τιμών ενέργειας και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων, οι οποίοι εφαρμόζουν μεγαλύτερες εκπτώσεις για να προσελκύσουν πελάτες.

Οπως καταγράφει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η πλειονότητα των καταναλωτών και πελατών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται στην κατηγορία των πράσινων τιμολογίων ρεύματος, τα οποία για τον μήνα που διανύουμε σημειώνουν πτώση που φτάνει το 17% σε σχέση με τον Ιανουάριο. Ενδεικτικά, τα πράσινα τιμολόγια του Ιανουαρίου κυμαίνονταν από 13,635 έως 19,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ τον Φεβρουάριο ξεκινούν από 11 και φτάνουν έως 17,82 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Σημαντικός παράγοντας για αυτή την αποκλιμάκωση αποτελεί η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου κάτω από 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τη στιγμή κατά την οποία μόλις πριν από έναν χρόνο η τιμή ήταν υπερδιπλάσια (περίπου 70 ευρώ).

Την ίδια ώρα, οι τιμές για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα έχουν πέσει σε χαμηλό διετίας (από τον Νοέμβριο του 2021) και κινούνται κοντά στα 65 ευρώ ανά τόνο, όταν τον ίδιο μήνα του 2023 βρίσκονταν πάνω από τα 100 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δεκέμβριος του 2023 έκλεισε με μέση τιμή χονδρικής στα 102,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τον Ιανουάριο η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 93,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας μια μείωση της τάξης του 9%.

Τα μεικτά και τα σταθερά

Σε ό,τι αφορά τις λοιπές κατηγορίες τιμολογίων που αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα, το μεγαλύτερο βάρος δίνεται στα λεγόμενα μεικτά τιμολόγια ρεύματος, δηλαδή προϊόντα που συνδυάζουν χαρακτηριστικά κάποιων από τις τέσσερις υπάρχουσες κατηγορίες, αλλά και στα σταθερά συμβόλαια μικρότερης διάρκειας, που ανακοινώθηκαν και επίσημα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα σταθερά μπλε τιμολόγια αναμένεται να επηρεαστούν πτωτικά από την υποχώρηση των διεθνών τιμών. Τον Ιανουάριο κυμαίνονταν από 12,9 έως 36 σεντ ανά κιλοβατώρα αλλά με σημαντικές διαφοροποιήσεις και στο πάγιο, από 0 έως 10 ευρώ. Πλέον, στην αγορά διατίθενται 12 προγράμματα σταθερή χρέωσης για το επόμενο 12μηνο από ισάριθμες εταιρείες με τιμές που ξεκινούν από 0,129 ευρώ/kWh και φτάνουν μέχρι τα 0,36 ευρώ/kWh.

Αναφορικά με τα κυμαινόμενα κίτρινα τιμολόγια, τα οποία ήταν και τα φθηνότερα τον περασμένο μήνα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση των προμηθευτών, καθώς σε αυτά θα εμπίπτουν τα μεικτά προϊόντα.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More