Λίγες εβδομάδες μετά την παραπομπή της Δημοκρατίας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της μη εναρμόνισής της με την ευρωπαϊκή Οδηγία για την επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% επί των λογιστικών κερδών σε πολυεθνικές ή εγχώριους ομίλους μεγάλης κλίμακας, με ετήσιο κύκλο εργασιών πέραν των €750 εκατ., κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για συμμόρφωση της χώρας. Το νομοσχέδιο θα έπρεπε να είχε κατατεθεί στη Βουλή και εγκριθεί μέχρι το τέλος του 2023.
Λόγω της αναδρομικότητας που θα έχει το νομοσχέδιο (θα ισχύσει από 31/12/2023) αλλά και μιας συγκεκριμένης ρύθμισης στο νομοσχέδιο, εκτιμάται αρμοδίως ότι η χώρα ίσως αποφύγει το πρόστιμο από το Δικαστήριο της ΕΕ.
Με το νομοσχέδιο η πλοιοδιαχείριση θα υπόκειται στην επιβολή του πραγματικού ελάχιστου φορολογικού συντελεστή ύψους 15%, παρά τις εξαιρέσεις που προβλέπει άλλη ευρωπαϊκή Οδηγία. Στην Κύπρο υπολογίζεται πως θα επιβληθεί η φορολογία σε 60 εταιρείες.
Στη δήλωση του 2026
Σύμφωνα με την πρόταση της Κυβέρνησης, οι επηρεαζόμενες εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν την πρώτη δήλωση φορολογίας τους τον Ιούνιο του 2026 και θα αφορά το οικονομικό έτος 2024. Παράλληλα, εισάγεται ο υποχρεωτικός κανόνας συμπερίληψης εισοδήματος IIR όσον αφορά τα οικονομικά έτη που αρχίζουν από το τέλος του 2023. Επιπρόσθετα, εισάγεται ο υποχρεωτικός κανόνας UTPR όσον αφορά τα οικονομικά έτη που αρχίζουν από την 31/12/2024.
Με το νομοσχέδιο εισάγεται εθνικός κυπριακός συμπληρωματικός φόρος σε σχέση με τα οικονομικά έτη που αρχίζουν από την 31/12/2024. Πρόκειται για συμπληρωματικό φόρο που θα επιβάλλεται και θα εφαρμόζεται στο εθνικό δίκαιο κατ’ αναλογία των προνοιών της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής οδηγίας.
Στην περίπτωση που εισάγεται ο εγχώριος κυπριακός συμπληρωματικός φόρος, η ιεραρχία των κανόνων αλλάζει και η Κυπριακή Δημοκρατία θα συλλέγει τον συμπληρωματικό φόρο που προκύπτει για όλες τις οντότητες του επηρεαζόμενου ομίλου που είναι εγκατεστημένες στην κυπριακή επικράτεια.
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, η απόφαση για εφαρμογή του εθνικού κυπριακού συμπληρωματικού φόρου από το 2025 και όχι από το 2024, όπως είναι η ευχέρεια που παρέχει η ευρωπαϊκή οδηγία, προτείνεται ώστε να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο στις κυπριακές επηρεαζόμενες εταιρείες να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον και να αποφευχθούν τυχόν επιζήμιες για τη Δημοκρατία κινήσεις μετεγκατάστασης τους από την Κύπρο, σε προορισμούς (ενδεχόμενα σε τρίτες χώρες) οι οποίοι θα τους προσφέρουν περισσότερα φορολογικά οφέλη, κυρίως σε σχέση με τον Πυλώνα 2.
Η πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ θα εφαρμόσει από φέτος τον εθνικό συμπληρωματικό φόρο, ωστόσο για την Κύπρο αξιολογήθηκε ότι αν εφαρμοστεί από το 2024 ενδεχόμενα να δημιουργούσε αλλαγές στη συμπεριφορά των επηρεαζόμενων εταιρειών.
Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί τόσο η ετήσια ροή σημαντικών φορολογικών εσόδων από την επιβολή του θεσμοθετημένου εθνικού εταιρικού φορολογικού συντελεστή, όσο και η ευρύτερη οικονομία μέσω της μετακίνησης αριθμού εταιρειών και των εργαζομένων τους. Κρίθηκε επίσης ότι τα διαφυγόντα έσοδα από την πιο πάνω απόφαση πολιτικής είναι σημαντικά λιγότερα σε σχέση με την ενδεχόμενη μόνιμη επίπτωση απώλειας φορολογικών εσόδων και σμίκρυνση της οικονομίας.
Πηγή: philenews.com