Friday, November 22, 2024
Home » Υπόσχεση Τραμπ για εταιρικό φορολογικό συντελεστή 15% – Ποιος ο ρόλος του Έλον Μασκ

Υπόσχεση Τραμπ για εταιρικό φορολογικό συντελεστή 15% – Ποιος ο ρόλος του Έλον Μασκ

0 comments

Ο τέως (και εκ νέου υποψήφιος) πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε να μειώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή, να χαλαρώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο και να αναδιαρθρώσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ασπαζόμενος μια ιδέα που πρότεινε ο δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του, Έλον Μασκ, καθώς ανέλυσε την ατζέντα του στη Wall Street και σε επιχειρηματικούς ηγέτες στη Νέα Υόρκη.

“Υπόσχομαι χαμηλούς φόρους, χαλαρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο, χαμηλό ενεργειακό κόστος, χαμηλά επιτόκια, ασφαλή σύνορα, χαμηλή, χαμηλή, χαμηλή εγκληματικότητα”, είπε ο Ρεπουμπλικανός Τραμπ την Πέμπτη στο Economic Club της Νέας Υόρκης, επιδιώκοντας να διαχωριστεί ξεκάθαρα από Δημοκρατική αντίπαλό του, αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και υποψήφια για την προεδρία Κάμαλα Χάρις.

Το κεντρικό σημείο της ομιλίας του ήταν η δέσμευση για μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 15% για τις εταιρείες που κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ. Αυτή η κίνηση θα αποτελούσε μεγάλη μείωση από τον τρέχοντα συντελεστή 21% – που είχε επιβληθεί στην έναρξη της προηγούμενης θητείας Τραμπ στην προεδρία, το 2017.

“Θέλουμε να φτιάχνουμε τα προϊόντα μας στην Αμερική και τα περισσότερα από αυτά μπορούμε”, είπε ο Τραμπ. “Εάν αναθέτετε σε εξωτερικούς συνεργάτες, υπεράκτια, ή αντικαταθιστάτε Αμερικανούς εργαζομένους με ξένους, δεν θα δικαιούστε κανένα από αυτά τα οφέλη”.
Play Video

Ως πρόεδρος, ο Τραμπ προσπάθησε να μειώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή από 35% στο 15%, αλλά τελικά κατάφερε μια μείωση στο 21% μετά από πίεση από το ίδιο του το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που ζήτησε μικρότερη περικοπή του φόρου στα εταιρικά κέρδη ώστε να θεσμοθετηθούν περισσότερα φορολογικά οφέλη για τα νοικοκυριά.

Ένας εταιρικός φορολογικός συντελεστής στο 15% θα αντιπροσώπευε μια σημαντική νίκη για τις μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ, αλλά θα συνέβαλε επίσης στην αύξηση των ομοσπονδιακών κρατικών ελλειμμάτων. Αυτό θα σήμαινε ότι οι μεγάλες εταιρείες θα κατέληγαν να πληρώνουν πολύ χαμηλότερο φόρο από τις μικρότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις, που φορολογούνται έως και με συντελεστή 37%.

Η πρόταση του Τραμπ έρχεται επίσης σε ευθεία αντίθεση με το όραμα της Κάμαλα Χάρις για το ίδιο θέμα. Η αντίπαλός του έχει ζητήσει να αυξηθεί ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής στο 28%.

Μια ώθηση για μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή απειλεί επίσης να πυροδοτήσει μια μεγάλη μάχη πολιτικής στην Ουάσιγκτον, καθώς το Κογκρέσο διαπραγματεύεται εάν θα παρατείνει σημαντικά τμήματα του φορολογικού νόμου του Τραμπ του 2017 που λήγουν το 2025.

Κυβερνητική αποτελεσματικότητα

Ο Τραμπ υποσχέθηκε επίσης να δημιουργήσει μια ειδική ομάδα για την αναθεώρηση των ομοσπονδιακών δαπανών, μια ιδέα που προτείνειο Μασκ, ισχυρός άνδρας των Tesla και SpaceX και ιδιοκτήτης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter). Ο Τραμπ είπε ότι η επιτροπή θα “επιφορτιστεί με τη διενέργεια πλήρους δημοσιονομικού ελέγχου και ελέγχου απόδοσης ολόκληρης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τη διατύπωση συστάσεων για δραστικές μεταρρυθμίσεις”.

“Ο Έλον, επειδή δεν είναι ιδίαιτερα απασχολημένος, συμφώνησε να ηγηθεί αυτής της ειδικής ομάδας”, είπε ο Τραμπ σχετικά με τον Μασκ, τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

Ο Μασκ έχει ζητήσει να σχηματιστεί μια ομοσπονδιακή ομάδα εργασίας για να διασφαλίσει ότι τα χρήματα των φορολογουμένων δαπανώνται αποτελεσματικά και πρότεινε να αναλάβει και ο ίδιος ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επαίνεσε τον Μασκ ως “τον μεγαλύτερο κόφτη” δαπανών.

Την Πέμπτη, ο Τραμπ δεσμεύτηκε επίσης να καταργεί 10 ρυθμιστικούς κανονισμούς για κάθε νέο κανονισμό που θα εισάγει εάν εκλεγεί, αυξάνοντας την υπόσχεσή του από την πρώτη του θητεία να καταργεί δύο κανονισμούς για κάθε νέο.

Μηνύματα

Τόσο ο Τραμπ όσο και η Χάρις εντείνουν τα οικονομικά μηνύματά τους, επιδιώκοντας να προσελκύσουν ψηφοφόρους διαφιλονικούμενων πολιτειών και στελέχη επιχειρήσεων σε μια εκλογική μάχη όπου η οικονομία είναι κυρίαρχο ζήτημα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Χάρις βελτιώνεται αλλά εξακολουθεί να κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, αντιλήψεις που τροφοδοτούνται από ανησυχίες για τις υψηλές τιμές καταναλωτή που έχουν επιβαρύνει τα αμερικανικά νοικοκυριά.

Δημοσκόπηση του Bloomberg News/Morning Consult που διεξήχθη στις 23-27 Αυγούστου σε επτά πολιτείες που ενδέχεται να καθορίσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου έδειξε ότι οι ψηφοφόροι εμπιστεύονταν τον Τραμπ στην οικονομία κατά 50% έναντι 44% της Χάρις – και περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν ότι ήταν σε καλύτερη οικονομική θέση επί προεδρίας Τραμπ παρά επί του διδύμου Μπάιντεν-Χάρις.

Ενώ ο Τραμπ δεσμεύτηκε να εισαγάγει χαμηλότερα επιτόκια, ο πρόεδρος δεν έχει κανέναν άμεσο έλεγχο στον καθορισμό των επιτοκίων της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας. Αυτή η θέση ανατίθεται από το Κογκρέσο στην Federal Reserve, η οποία μειώνει ή αυξάνει το επιτόκιο αναφοράς ομοσπονδιακών κεφαλαίων για να επηρεάσει το κόστος δανεισμού σε ολόκληρη την οικονομία.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλό πάνω από δύο δεκαετιών από τον Ιούλιο του 2023, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον υψηλότερο πληθωρισμό από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Οι αξιωματούχοι αναμένεται να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια αργότερα αυτόν τον μήνα, καθώς οι πιέσεις στις τιμές συνεχίζουν να μειώνονται και η αγορά εργασίας ψύχεται.

Απειλή δασμών
Ο Τραμπ υπερασπίστηκε επίσης τις απειλές του ότι θα πλήξει ανταγωνιστές και συμμάχους των ΗΠΑ με δασμούς εάν επιστρέψει στην εξουσία, χαρακτηρίζοντάς το ως μια “φιλοαμερικανική εμπορική πολιτική που χρησιμοποιεί δασμούς για να ενθαρρύνει την παραγωγή εδώ”.

Ο πρώην πρόεδρος έχει διατυπώσει την ιδέα να χρησιμοποιήσει τις αυξήσεις των δασμών για να αναπληρώσει χαμένα έσοδα από ορισμένες περικοπές φόρων. Έχει υποσχεθεί ότι θα επιβάλει γενικούς δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές και δασμούς 60% στα κινεζικά προϊόντα εάν κερδίσει. Πολλοί οικονομολόγοι, ωστόσο, λένε ότι οι προτεινόμενοι δασμοί του Τραμπ θα αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό.

Ο Τραμπ είπε ότι θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο για ζητήματα ενέργειας για να τονώσει την εγχώρια παραγωγή και να εγκρίνει γρήγορα περισσότερη ανάπτυξη της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου – μέτρα που είπε ότι θα βοηθήσουν στη μείωση των υψηλών τιμών. Ο Τραμπ χαρακτήρισε επίσης μια τέτοια πολιτική ως απαραίτητη για τις αναδυόμενες βιομηχανίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και για να διατηρήσει τις ΗΠΑ ανταγωνιστικές έναντι της Κίνας.

“Η ηλεκτρική ενέργεια χρειάζεται απεγνωσμένα για την τεχνητή νοημοσύνη”, είπε ο Τραμπ.

“Πρωτεύουσα των κρυπτονομισμάτων”
Ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας τόνισε τέλος ότι θα μετατρέψει τις ΗΠΑ “στην παγκόσμια πρωτεύουσα του bitcoin και των κρυπτονομισμάτων”, εφόσον κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

“Αντί να εξαπολύουμε επίθεση στις βιομηχανίες του μέλλοντος, εμείς θα τις στηρίξουμε, κάνοντας τις ΗΠΑ την παγκόσμια πρωτεύουσα του bitcoin και των κρυπτονομισμάτων”, είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία του.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More