Monday, September 9, 2024
Home » Υποχώρηση του οικονομικού κλίματος n Σε αρνητικό επίπεδο η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Υποχώρηση του οικονομικού κλίματος n Σε αρνητικό επίπεδο η καταναλωτική εμπιστοσύνη

0 comments

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχωρεί εκ νέου, αλλά και πάλι οριακά. Τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, καταγράφεται υποχώρηση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, ενώ στους υπόλοιπους τομείς σημειώνεται μικρή βελτίωση. Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύεται ήπια, μολονότι παραμένει σε αρνητικό επίπεδο. Περισσότερο αισιόδοξες οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες ενισχύθηκαν ήπια τον Δεκέμβριο. Το 53% (από 57%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 6% (από 5%) προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι δείκτες σε ΕΕ και ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -6,2 και -5,2 μονάδες αντίστοιχα. Περισσότερο αισιόδοξες οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

n Μικρή βελτίωση στην πρόθεση για μείζονες αγορές. Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) ενισχύθηκε ήπια με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -41,7 (από -43,8) μονάδες. Το 53% (από 55%) των καταναλωτών προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 6% (από 7%) αναμένει το αντίθετο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -16,6 μονάδες στην ΕΕ και στις -17,9 μονάδες στην ευρωζώνη.

n Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώθηκε αισθητά τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις -61,6 μονάδες (από -67,4). Το 83% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 17% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις +4,6 μονάδες στην ΕΕ και στις +5,0 μονάδες στην ευρωζώνη.

n Σημαντική βελτίωση στις προβλέψεις για την ανεργία, ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες αποκλιμακώθηκε περαιτέρω τον Δεκέμβριο, στις +9,1 μονάδες, από +14,6 τον Νοέμβριο. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προέβλεψε μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας υποχώρησε στο 32% (από 37%), με το 25% των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά μείωσή της. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +20,7 και +17,8 μονάδες.

n Αποκλιμάκωση των προβλέψεων για άνοδο των τιμών. Ο θετικός δείκτης για τις προβλέψεις μεταβολών στις τιμές τους προσεχείς 12 μήνες εξασθένισε έντονα τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις +24,8 μονάδες, έναντι +38,1 μονάδων τον Νοέμβριο. Το 51% (από 64%) των νοικοκυριών προέβλεψε άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 18% (από 10%) αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ και ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +10,9 και +10,5 μονάδες αντίστοιχα.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More