Friday, November 8, 2024
Home » Υποχωρεί η ανησυχία για εργασία, αγκάθι η ακρίβεια

Υποχωρεί η ανησυχία για εργασία, αγκάθι η ακρίβεια

0 comments

Μπορεί η κατάσταση στην ελληνική οικονομία να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, ωστόσο απαισιόδοξοι για το άμεσο μέλλον δηλώνουν οι έξι στους δέκα πολίτες (επαγγελματίες, επιχειρηματίες και καταναλωτές), οι οποίοι, όπως λένε, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά ζητημάτων, όπως η ακρίβεια σε βασικά είδη, σε στέγη και ενέργεια.

Ωστόσο, παρά τα ζητήματα που υπάρχουν και τους ταλαιπωρούν, δεν φαίνεται να σκοπεύουν να δείξουν την απαισιοδοξία και τον προβληματισμό αυτόν στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Σχεδόν οι μισοί απαντούν πως θα ψηφίσουν το ίδιο με ό,τι είχαν ψηφίσει και στις εθνικές εκλογές. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας στην Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την PULSE RC. Η έρευνα η οποία έγινε το διάστημα 28 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου 2024 στην Περιφέρεια Αττικής και έδειξε ότι αν και σε πολλά σημεία είναι αισθητή η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, παραμένει δύσκολο για πολλούς, κάτι που γεννά προβληματισμό.

Είναι ενδεικτικό ότι η έρευνα σημειώνει μείωση της ανησυχίας (σε σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα τον Σεπτέμβριο του 2023) στον ιδιωτικό τομέα (υπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι) για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της εργασίας τους τους επόμενους έξι μήνες, καθώς 50% ανησυχούν (από 54% τον περασμένο Σεπτέμβριο), με υψηλότερη την ανησυχία μεταξύ των επαγγελματιών και επιχειρηματιών, αφού το 56% εκφράζει φόβους και επιφυλάξεις για την κατάσταση το επόμενο διάστημα. Μάλιστα στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες απαντούν σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα «με αισιοδοξία» και 60% «με απαισιοδοξία».

Την ίδια ώρα, με χαμηλότερο ποσοστό (65% «πολύ σημαντικό», από 69% το προηγούμενο εξάμηνο), οι αυξήσεις των τιμών και η ακρίβεια παραμένουν σημαντικό πρόβλημα σχεδόν για όλους.

Τα βασικά αγαθά (φαγητό, τρόφιμα, ποτά, είδη σουπερμάρκετ) εξακολουθούν να προβληματίζουν περισσότερο, και συγκεκριμένα τα έξι στα δέκα νοικοκυριά. Το κόστος της ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση) βρίσκεται στη δεύτερη θέση, αλλά αρκετά πιο χαμηλά, με ποσοστό 30%.

Στέγαση – Υγεία

Και η στέγαση όμως αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για όσους δεν έχουν δικό τους σπίτι, καθώς από το 62% των συμμετεχόντων που απάντησαν ότι δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία, για το 40% αποτελεί «πολύ σημαντικό» πρόβλημα και για το 11% «αρκετά». Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους επιχειρηματίες – επαγγελματίες, όπου ο ένας στους τρεις απαντά ότι έχει ιδιόκτητη κατοικία. Το κόστος της Υγείας προβληματίζει το 5% των συμμετεχόντων στην έρευνα, το 3% οι τιμές σε καταναλωτικά αγαθά όπως ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικές συσκευές, ενώ το 2% απασχολούν οι τιμές και η ακρίβεια αναφορικά με τις υπηρεσίες ψυχαγωγίας και τα ταξίδια.

Μάλιστα, στο εάν ήταν δύσκολη η επιλογή τιμολογίου ενέργειας μετά τις αλλαγές, «ούτε εύκολη ούτε δύσκολη» ήταν η επικρατούσα απάντηση αναφορικά με την επιλογή χρώματος τιμολογίου.

Ωστόσο ένας στους τρεις (33%) φάνηκε από τις απαντήσεις ότι δυσκολεύτηκε να επιλέξει, ενώ ένας στους πέντε (20%) βρήκε τη διαδικασία (λίγο ή πολύ) εύκολη.

Και ενώ η απαισιοδοξία παραμένει, στην έρευνα τέθηκε και το ερώτημα σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν επαγγελματίες, επιχειρηματίες και καταναλωτές στις επερχόμενες ευρωεκλογές και πώς θα ψηφίσουν σε αυτές. Αν και υπάρχει ένας γενικότερος προβληματισμός για την οικονομία, σχεδόν οι μισοί (47%) συμμετέχοντες απαντούν πως θα ψηφίσουν το ίδιο με ό,τι είχαν ψηφίσει στις εθνικές εκλογές.

Μάλιστα ένας στους τέσσερις απαντά ότι θα ψηφίσει «θετικά», με κριτήριο «τα καλύτερα πρόσωπα και προτάσεις», και μόνο το 15% απαντά ότι θα ψηφίσει «αρνητικά» για να στείλει μήνυμα και να διατυπώσει τη διαμαρτυρία του.

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More