Thursday, September 19, 2024
Home » Υποσχέσεις για γενναία μείωση πληθωρισμού

Υποσχέσεις για γενναία μείωση πληθωρισμού

0 comments

Ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας Φατίχ Καραχάν στις πρώτες του επίσημες δηλώσεις μετά την ανάληψη καθηκόντων υποσχέθηκε χθες ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, με στόχο να μειώσει σημαντικά τον πληθωρισμό ο οποίος σήμερα «τρέχει» με σχεδόν 65%. Η αντιμετώπιση των υψηλών τιμών θα γίνει «με αποφασιστικότητα», επεσήμανε ο ίδιος δίνοντας ουσιαστικά σήμα ότι μπορεί να πραγματοποιηθούν κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού σε λίρες Τουρκίας, εάν η κατάσταση το απαιτήσει. Πλέον η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θέτει ως στόχο να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 36% έως τα τέλη του έτους.

Προβλήματα

Ο Καραχάν ήταν μέχρι τώρα υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας και αποτελεί μέλος της ομάδας που έχει συστήσει ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ με στόχο να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα στην οικονομία της χώρας. Ενα από τα μεγαλύτερα από αυτά είναι και ο υψηλός πληθωρισμός.

Ο Καραχάν αντικατέστησε την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, η οποία τον περασμένο Ιούνιο ήταν η πρώτη γυναίκα η οποία είχε αναλάβει τα ηνία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας (TCMB). Η ίδια παραιτήθηκε απροσδόκητα την Παρασκευή αναφέροντας ότι είναι θύμα «εκστρατείας δολοφονίας χαρακτήρα» λόγω επιθέσεων εγχώριων μέσων σε μέλη της οικογένειάς της. Τέτοια δημοσιεύματα είχαν αναφέρει ότι ο πατέρας της, ο οποίος φερόταν να έχει άτυπο ρόλο στην κεντρική τράπεζα, είχε απομακρύνει άλλο στέλεχος της TCMB για φερόμενους ως προσωπικούς λόγους.

Η Ερκάν είχε προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων κατά τη διάρκεια της –μικρής– θητείας της οδηγώντας το κόστος δανεισμού από το 8,5% στο 45%. Αυτό είχε γίνει με τις ευλογίες του προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος και την είχε επιλέξει για τη θέση αυτή.

Ο Καραχάν έχει γεννηθεί το 1982 και είναι πρώην οικονομολόγος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης. Εχει διδακτορικό στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. Δίδαξε επίσης ως επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Το 2022 είχε αναλάβει καθήκοντα επικεφαλή οικονομολόγου στην Amazon.

Κριτική

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό επίσης, αίσθηση έκανε η τοποθέτηση και ενός εκ των υποδιοικητών της TCMB, του Σεβντέτ Ακτσάι, ο οποίος άσκησε με τον τρόπο του κριτική σε προηγούμενες πολιτικές της Αγκυρας οι οποίες είχαν επηρεάσει σημαντικά τον πληθωρισμό.

Ο Ακτσάι είπε ότι με την πολιτική χαμηλών επιτοκίων εν μέσω υψηλών τιμών που είχε ακολουθήσει η Αγκυρα στο παρελθόν, είχε σπάσει ο δεσμός μεταξύ του βασικού επιτοκίου της λίρας Τουρκίας και του πληθωρισμού. Πλέον, η TCMB λειτουργεί με βάση αυτό το δεδομένο, προσέθεσε, δίνοντας στίγμα για συνέχιση μιας πιο «ορθόδοξης» νομισματικής πολιτικής.

Τα σχόλια του 63χρονου υποδιοικητή τράβηξαν το ενδιαφέρον επειδή έγιναν στην πρώτη επίσημη εμφάνιση του Καραχάν ως διοικητή. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις οι υποδιοικητές δεν παίρνουν τον λόγο.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More