Friday, September 20, 2024
Home » Υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»

Υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»

0 comments

Ανοιξε χθες το μεσημέρι το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ. Μέσω του προγράμματος αυτού υλοποιείται η δέσμευση της κυβέρνησης και ενισχύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως και 50 kW από επαγγελματίες αγρότες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών για άρδευση στα χωράφια.

Οι αγρότες που θα θελήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν ενεργή αγροτική παροχή και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κατά το 2024, ώστε να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι, παράγοντας τη δική τους ενέργεια και μειώνοντας το ενεργειακό τους κόστος το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό στο σύνολο του παραγωγικού κόστους, όπως έχουν επισημάνει και οι εκπρόσωποι των αγροτών.

Μέσω του προγράμματος οι ωφελούμενοι θα λάβουν ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Προϋπόθεση

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο ωφελούμενος να μην έχει ξεκινήσει καμία εργασία ή παραγγελία για τον φωτοβολταϊκό σταθμό. Οι αιτήσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκό στο χωράφι» θα υποβάλλονται έως και τις 15 Μαΐου 2024, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (https://pvstegi.gov.gr) και όπως δήλωσε χθες η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου δεν τίθεται θέμα με την επάρκεια χώρου στο σύστημα καθώς υπάρχει ήδη «κλειδωμένος χώρος» για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η κατάταξη των αιτήσεων θα γίνει με βάση δύο ομάδες προτεραιότητας και έως την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού. Η πρώτη ομάδα θα αφορά φωτοβολταϊκά έως και 10,8 kW και η δεύτερη φωτοβολταϊκά πάνω από 10,8 kW και έως 50 kW. Θα κατατάσσονται με βάση τη χρονική σειρά υποβολής τους, ενώ θα υπάρχουν και επιλαχόντες.

Μείωση στον λογαριασμό

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σύμφωνα με προβολές που έκανε το υπουργείο Ενέργειας η μείωση στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος για έναν μέσο αγρότη (με ετήσια κατανάλωση 30.000 kWh) θα φτάνει στα 3.600 ευρώ. Να σημειωθεί ότι για αιτήσεις ισχύος έως 30 kW θα εφαρμόζεται ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering), ενώ για αιτήσεις από 31 kW έως 50 kW θα συμψηφίζεται η κατανάλωση, η οποία συμπίπτει την ίδια χρονική στιγμή με την παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού, και εφόσον υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγή αυτή θα αποζημιώνεται με μία σταθερή τιμή από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης.

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More