Tuesday, September 17, 2024
Home » Υπερτουρισμός: Μακριά από μας!

Υπερτουρισμός: Μακριά από μας!

0 comments

Υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί πολύ έντονα σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα φέτος πολύ περισσότερο από άλλες χρονιές. Και αυτό δεν είναι άλλο από τονυπερτουρισμό. Μάλιστα όχι απλά απασχολεί τις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά έχει προκαλέσει αντιδράσεις και διαμαρτυρίες μεταξύ του τοπικού πληθυσμού.

Εδώ είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν αφορά την Κύπρο. Ωστόσο, υπάρχουν δυο σημεία σε σχέση με αυτό το ζήτημα που θα πρέπει να δουν οι εδώ αρμόδιοι. Το πρώτο είναι το ενδεχόμενο να μπορούμε να ωφεληθούμε από αυτή την κατάσταση. Ο υπερτουρισμός σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ίσως να μπορούσε να δημιουργήσει τη συγκυρία ώστε να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες. Από την άλλη θα πρέπει να λάβουμε κάποια προληπτικά μέτρα ώστε στο μέλλον να μην αντιμετωπίσουμε παρόμοια προβλήματα. Να προσέξουμε δηλαδή τι είδος τουρισμό προσελκύουμε.

Σύμφωνα λοιπόν με διεθνή δημοσιεύματα, τα οποία είναι σχεδόν καθημερινά το τελευταίο διάστημα, από τη Σαντορίνη μέχρι τη Βαρκελώνη, από τη Βενετία μέχρι το Άμστερνταμ και από τη Μαγιόρκα μέχρι τη Λισσαβόνα, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους τοπικούς πληθυσμούς για το συγκεκριμένο φαινόμενο. Και αυτό γιατί ο υπερτουρισμός μεταξύ άλλων έχει ανεβάσει την αξία των ακινήτων, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να δυσκολεύοντα να ζήσουν στην πόλη που δουλεύουν. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι η στέγαση έχει γίνει απλησίαστη, οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν λειτουργούν, τα μεσαιωνικά κέντρα των πόλεων έχουν γίνει «Ντίσνεϋ», τα αποθέματα νερού εξαντλούνται και η αντικοινωνική συμπεριφορά είναι διάχυτη.

Όλα αυτά ήταν αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή θα προκαλούσαν αντιδράσεις. Έτσι, διαδηλωτές στη Βαρκελώνη περιέλουσαν τους επισκέπτες της πόλης με νερό από νεροπίστολα κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης τον Ιούλιο, αναγκάζοντάς τους σε «φυγή» από τις ταράτσες των εστιατορίων.

Παράλληλα, τους τελευταίους τρεις μήνες οι αντιτουριστικές διαμαρτυρίες συγκέντρωσαν 56.000 άτομα σε όλα τα Κανάρια Νησιά και 10.000 άτομα στο νησί της Μαγιόρκα, όπου οι ντόπιοι σηκώθηκαν νωρίς για να «καταλάβουν» μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της στο Instagram. Στις νότιες ακτές της ηπειρωτικής χώρας, περισσότεροι από 5.000 εμφανίστηκαν στη Μάλαγα μαζί με αρκετές χιλιάδες στο Αλικάντε και το Καντίζ. Όπως γίνεται αντιληπτό, το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στην Ισπανία.

Υπήρξε όμως και ένα περιστατικό πριν από μερικές μέρες, το οποίο έλαβε χώρα στη Σαντορίνη και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Συγκεκριμένα, ο Πάνος Καβαλάρης, πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Θήρας, προχώρησε σε μία πρωτοφανή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την οποία καλούσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, τους ντόπιους να ελαττώσουν τις μετακινήσεις τους. «Άλλη μια δύσκολη ημέρα για την πόλη και το νησί μας με την έλευση 17.000 επισκεπτών από τα κρουαζιερόπλοια!!! Παρακαλούμε την προσοχή σας και όσο μπορούμε ελαττώνουμε τις μετακινήσεις μας !!!», έγραφε η ανακοίνωση η οποία αργότερα «κατέβηκε» από το προφίλ του.

Επομένως, αυτό που προκύπτει είναι πως είναι σημαντικό για τις τοπικές οικονομίες να προσελκύουν τουρίστες, ωστόσο είναι επίσης σημαντικό οι κάτοικοι των πόλεων αυτών να μπορούν να έχουν μια κανονική ζωή. Αυτό, οδήγησε αρκετούς τουριστικούς προορισμούς να ξεκινήσουν να λαμβάνουν μέτρα. Η Βενετία έγινε η πρώτη πόλη στην κόσμο που χρεώνει ένα ποσό στους τουρίστες που την επισκέπτονται, στο πλαίσιο των προσπαθειών να γίνει πιο φιλική και βιώσιμη για τους μόνιμους κατοίκους της. Το πιλοτικό πρόγραμμα προβλέπει τέλος ύψους 5 ευρώ για τους ημερήσιους ταξιδιώτες στην πόλη.

Επίσης, σε όλες τις Βαλεαρίδες Νήσους, ένα διάταγμα που εγκρίθηκε τον Μάιο απαγορεύει στους ανθρώπους να πίνουν εκτός εγκεκριμένων χώρων και διατάσσει τα σκάφη για πάρτι να μείνουν μακριά από τις ακτές.

Το Σαν Σεμπαστιάν έχει περιορίσει τα γκρουπ εκδρομών σε 25 άτομα για να μειώσει τη συμφόρηση των πεζοδρομίων. Η Βαρκελώνη υποσχέθηκε να κλείσει τα 10.000 διαμερίσματα τύπου Airbnb -τα οποία αντιστοιχούν στο 40% των κλινών των επισκεπτών -μέχρι τα τέλη του 2028.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε τέτοια φαινόμενα στο νησί μας και ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να αναπτύσσεται προς όφελος της οικονομίας, αλλά και των κατοίκων της χώρας.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More