Friday, October 25, 2024
Home » Υπάρχουν κι αλλού τράπεζες που δίνουν καταθετικό – Ραγδαία αύξηση καταθέσεων σε τράπεζες άλλων χωρών

Υπάρχουν κι αλλού τράπεζες που δίνουν καταθετικό – Ραγδαία αύξηση καταθέσεων σε τράπεζες άλλων χωρών

0 comments

Σε ποιο βαθμό τα νοικοκυριά της ζώνης του ευρώ κάνουν χρήση του δικαιώματός τους για διασυνοριακές καταθέσεις;

Μια ανάρτηση – έκθεση στο ιστολόγιο της ΕΚΤ, από τον Ματία Ραμπφ, καταγράφει τις τάσεις στη ζώνη του ευρώ και δείχνει ότι οι διασυνοριακές τραπεζικές καταθέσεις ιδιωτικών νοικοκυριών έχουν αυξηθεί πρόσφατα.

Όπως σημειώνει ο συντάκτης της έκθεσης «ένα από τα πλεονεκτήματα της νομισματικής ένωσης είναι η πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, πέρα από τη δική σας. Αυτό μπορεί να είναι ενδιαφέρον, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων στις καταθέσεις που έχουν ορισμένες χώρες ή των πιο βολικών τραπεζικών προϊόντων που προσφέρουν. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι πολίτες σπάνια έχουν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι ξένες εμπορικές τράπεζες. Το διασυνοριακό μερίδιο των συνολικών καταθέσεων σημείωνε πτωτική τάση μέχρι το 2005 και στη συνέχεια παρέμεινε στάσιμο σε σχετικά χαμηλό επίπεδο έως το 2014.

Πρόσφατα, ωστόσο, τα νοικοκυριά πραγματοποιούν ολοένα και περισσότερες διασυνοριακές καταθέσεις σε τράπεζες άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ. Ενώ ο όγκος εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλός, αυξάνεται με εντυπωσιακό ρυθμό. Η τάση δίνει μια ιδέα για το πώς θα μπορούσε να είναι μια ολοκληρωμένη τραπεζική ένωση στο μέλλον», σημειώνεται στην έκθεση.

Το μερίδιο των καταθέσεων από μη εγχώρια νοικοκυριά στη ζώνη του ευρώ είναι μικρό, εξηγεί η έκθεση «αλλά έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Τα υψηλότερα καταθετικά επιτόκια και οι σημαντικές διαφορές ανά χώρα είναι πιθανό να συνέβαλαν σε αυτήν την εξέλιξη, αλλά δεν μπορούν να εξηγήσουν τη συνολική αυξητική τάση. Άλλοι παράγοντες, όπως η ψηφιοποίηση και οι προσφορές από διαδικτυακές τράπεζες, μπορεί επίσης να συνέβαλαν».

Τον Αύγουστο του 2024 τα νοικοκυριά της ζώνης του ευρώ είχαν συνολικά λογαριασμούς αξίας περίπου 151 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες της Ευρωζώνης εκτός των χωρών τους. Αυτό αντιστοιχεί στο 1,6% περίπου του συνόλου των καταθέσεων των νοικοκυριών στις τράπεζες της ζώνης του ευρώ.

Αν και αυτό το μερίδιο είναι μικρό, αναφέρει η έκθεση, αντιπροσωπεύει σημαντικό άλμα από το ποσό των 95 δισεκατομμυρίων ευρώ στις αρχές του 2020, το οποίο αντιστοιχούσε στο 1,2% του συνόλου των καταθέσεων των νοικοκυριών στη ζώνη του ευρώ.

Η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία και η Ιταλία είναι οι χώρες στις οποίες οι τράπεζες έχουν λάβει τον μεγαλύτερο όγκο διασυνοριακών καταθέσεων από άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Η Ιταλία κατέγραψε την υψηλότερη ανάπτυξη σε απόλυτες τιμές τα τελευταία πέντε χρόνια, με τις καταθέσεις από άλλες χώρες να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2022. Είναι ενδιαφέρον, αναφέρει η έκθεση, ότι το μερίδιο των καταθέσεων από άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ είναι υψηλότερο στο Λουξεμβούργο (37 %), Εσθονία (20%), Λιθουανία (16%), Μάλτα (10 %) και Λετονία (6%).

Εξετάζοντας τα μερίδια των εισερχόμενων και εξερχόμενων καταθέσεων ανά χώρα αποκαλύπτονται περαιτέρω διαφορές, αναφέρει ο συντάκτης της έκθεσης. Για παράδειγμα, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία και η Λιθουανία είδαν σημαντικά περισσότερες καταθέσεις από νοικοκυριά της ζώνης του ευρώ από άλλες χώρες να εισέρχονται στις τράπεζές τους από ό,τι καταθέσεις από νοικοκυριά από τις χώρες τους, που πηγαίνουν στο εξωτερικό!

Στην περίπτωση της Κύπρου, της Ελλάδας και της Σλοβενίας, όμως, η κατάσταση είναι ακριβώς το αντίθετο, σημειώνει ο αναλυτής.

Σύμφωνα με το διάγραμμα που υπάρχει στο άρθρο, στην Κύπρο το μερίδιο των καταθέσεων που βγήκαν εκτός Κύπρου είναι 9,5% και το μερίδιο των καταθέσεων που ήρθαν από το εξωτερικό στις εγχώριες τράπεζες είναι 4,5%. Στην Ελλάδα, οι καταθέσεις εκτός χώρας έχουν μερίδιο 4,7% σε σχέση με 0,6% που ήρθαν προς τα μέσα.

Στο Λουξεμβούργο το μερίδιο των καταθέσεων που κατατάσσονται στην κατηγορία outward είναι 7,5% και στην κατηγορία inward 37,3%, στην Εσθονία 2,1% και 20,2% αντίστοιχα.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More