Tuesday, October 22, 2024
Home » Τρύπα 1 δισ. ευρώ στα Ταμεία Συντάξεων ημικρατικών και δήμων – Κορυφή το ΡΙΚ

Τρύπα 1 δισ. ευρώ στα Ταμεία Συντάξεων ημικρατικών και δήμων – Κορυφή το ΡΙΚ

0 comments

Πονοκέφαλο προκαλούν στην Κυβέρνηση τα ελλείματα πέραν του €1 δισ. που υπάρχουν στα ταμεία συντάξεων στους ημικρατικούς οργανισμούς και στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η «τρύπα» του €1 δισ. αποτελεί έναν από τους βασικούς δημοσιονομικούς κινδύνους, έναντι των οποίων είναι εκτεθειμένο το κράτος.

Συγκεκριμένα, 32 ταμεία συντάξεων παρουσιάζουν έλλειμα €500 εκατ., ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση σε πέντε ημικρατικούς οργανισμούς, όπου τα ταμεία συντάξεως καταγράφουν «τρύπα» €275 εκατ.

Ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, κατά την παρουσίαση χθες του κρατικού προϋπολογισμού του 2025 στα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει το ταμείο συντάξεων του ΡΙΚ, το οποίο καταγράφει έλλειμα €123 εκατ. και έχει υποχρεώσεις €122 εκατ., ενώ τα περιουσιακά του στοιχεία ανέρχονται στα €5 εκατ.

Μάλιστα, ο υπουργός, προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω, αναφέροντας πως τα ταμεία στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι και κοινότητες) έχουν ελλείματα ύψους €199 εκατ. Επιπρόσθετα, το έλλειμα που παρουσιάζει φέτος ο ΟΚΥπΥ ανέρχεται στα €95 εκατ., με τον υπουργό να σημειώνει πως η Κυβέρνηση συνεχίζει τη χρηματοδότηση του, ενώ η επιβάρυνση του κράτους σε μισθούς ανέρχεται στα €300 εκατ.

Βραχνάς και οι δικαστικές αγωγές

Στους κινδύνους προστίθενται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία στον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών είναι το 65,7% του συνόλου και στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης είναι αξίας €72 εκατ.
Επιπρόσθετα, βαρίδιο στα δημόσια οικονομικά αποτελεί και η ενεργοποίηση των 2,600 κρατικών εγγυήσεων σε δάνεια ύψους €1,5 δισ.

Άλλος ένας κίνδυνος με τον οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο το κράτος είναι και οι 200 δικαστικές αγωγές, για απαιτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Μεγάλος βραχνάς για τα δημοσιονομικά του κράτους συνιστούν και οι εξελίξεις για το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Υπήρχε αρχικά ο κίνδυνος το κράτος να κληθεί να πληρώσει ποσά περίπου €529 εκατ. Όπως ανέφερε ο υπουργός, μετά από επαφές που έκανε το Υπουργείο Οικονομικών με ευρωπαϊκές τράπεζες (ΕΤΕπ και Τράπεζα Ανασυγκρότησης) και την ΕΕ δεν τίθεται πλέον θέμα να επιστραφούν τα (δανεικά) χρήματα προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, που συμποσούνται σε περίπου €200 εκατ. Ο δανεισμός, είπε ο υπουργός, συνεχίζεται.

Πρόσθεσε ότι οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν προς τις διευθύνσεις των τραπεζών ότι θα προχωρήσει το έργο έτυχαν θετικής αντιμετώπισης. Ερωτηθείς ποιο θα είναι το κόστος για τους πολίτες από το φιάσκο στο τερματικό του Βασιλικού, είπε πως η ζημιά θα διαφανεί στο Διαιτητικό Δικαστήριο, προσθέτοντας πως «η κατάρρευση ενός έργου δημιουργεί κόστος».
Εξέφρασε την αισιοδοξία πως θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για το έργο, καθώς και για τη μεταφορά του πλοίου «Προμηθέας», αξίας €200 εκατ., στην Κύπρο.
Έναν άλλο κίνδυνο για τα δημοσιονομικά της Κύπρου αποτελούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, με την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Η έγνοια του Μάκη για τους Δήμους

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ανησυχία του για τη βιωσιμότητα των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών του ΔΗΚΟ. «Είμαι πολύ ανήσυχος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» σημείωσε. Όπως εξήγησε, ταμεία συντάξεων των Δήμων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με ελλείμματα. Αναφέρθηκε στη συνέχιση της στήριξης στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη χορηγία σε Δήμους με €120 εκατ. το 2025 και την κατ’ εξαίρεση καταβολή ποσού €12 εκατ. στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ). Θα καταβληθούν και €18 εκατ. στα κοινοτικά συμβούλια καθώς ποσό €3 εκατ. στα συμπλέγματα κοινοτήτων.

Εξετάζονται νέα μέτρα

Τέλος, σε σχέση με τα μέτρα κατά της ακρίβειας, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και λαμβάνει μέτρα, επισημαίνοντας πως «αυτό έχουμε κάνει μέχρι σήμερα και αυτό θα κάνουμε κάθε φορά που κρίνουμε ότι χρειάζεται παρέμβαση».
Βουλευτές όλων των κομμάτων κάλεσαν την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα για αντιμετώπιση της ακρίβειας, η οποία πλήττει τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More