Thursday, August 1, 2024
Home » Τρύπα μισού δισ. από επιδοτήσεις

Τρύπα μισού δισ. από επιδοτήσεις

0 comment

Αντιμέτωποι με μια «τρύπα» άνω μισού δισ. ευρώ βρίσκονται το τελευταίο διάστημαπρομηθευτές ενέργειας εξαιτίας επιδοτήσεων που δόθηκαν το 2022 χωρίς την έγκριση της Κομισιόν και τώρα διεκδικούν τα χρήματα αυτά από το κράτος. Πρόκειται για επιδοτήσεις που έδωσαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι ίδιοι οι πάροχοι, καθώς δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως η σχετική απόφαση. Τώρα, για να τα διεκδικήσουν θα πρέπει να αποδείξουν το ποσό που έλαβε κάθε πελάτης κι αν οι πελάτες αυτοί είχαν δικαίωμα να λάβουν επιδότηση στο ρεύμα, στην περίπτωση που είχαν δεχθεί κι άλλες μορφές ενίσχυσης.

Αυτά τα χρήματα – στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για ένα ποσό που μπορεί να φτάνει έως και τα 700 εκατ. ευρώ – προήλθαν από τις πρόσθετες επιδοτήσεις για όλες τις επιχειρήσεις με παροχές έως 35 kVA που εφαρμόστηκαν από τον Φεβρουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2022. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 1,25 εκατομμύρια μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων εστιατόρια, κομμωτήρια, περίπτερα και εμπορικά καταστήματα.

Τον Απρίλιο του 2022 ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε για πρώτη φορά πρόσθετες επιδοτήσεις για μικρές επιχειρήσεις που θα ξεκινούσαν αναδρομικά από τον Ιανουάριο και θα διαρκούσαν έως τον Δεκέμβριο του 2022. Οι προμηθευτές κλήθηκαν να εφαρμόσουν το μέτρο και να πιστώνουν τις επιδοτήσεις χωρίς την έκδοση της απαιτούμενης ΚΥΑ, αφού το υπουργείο δεν είχε διασφαλίσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ανταγωνισμού (DG Comp).

Η εγκριτική απόφαση της Κομισιόν ήρθε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ωστόσο ως δικαιούχοι της επιδότησης ορίστηκαν μόνο οι ΜμΕ, οι οποίες δεν είχαν ξεπεράσει συγκεκριμένα όρια στο σύνολο των κρατικών ενισχύσεων που είχαν λάβει, ενώ δόθηκε «πράσινο φως» μόνο για τους 10 μήνες επιδοτήσεων, από τον Φεβρουάριο έως τον Νοέμβριο του 2022, δηλαδή έμειναν εκτός ο Ιανουάριος και ο Δεκέμβριος. Με πιο απλά λόγια, για τους δύο αυτούς μήνες, οι ίδιοι οι πάροχοι πλήρωσαν από την τσέπη τους τις επιδοτήσεις.

Υπεύθυνη δήλωση

Οι πάροχοι ενέργειας έμειναν ακάλυπτοι και ο μόνος τρόπος ώστε να αποζημιωθούν, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), αποδείχθηκε στην πράξη ανεφάρμοστος. Η σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε υποχρέωνε τους προμηθευτές να ζητούν υπεύθυνη δήλωση από τους πελάτες τους για τα ποσά που έχουν πάρει ως επιδότηση και τους καθιστούσε στη συνέχεια υπεύθυνους για τον έλεγχο των στοιχείων προκειμένου να πιστοποιήσουν το τελικό ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί από το ΤΕΜ. Ομως, σύμφωνα με ορισμένους παρόχους, η ανταπόκριση των επιχειρήσεων στην αποστολή των δηλώσεων ήταν πολύ μικρή (περίπου 10%).

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός των σημειωμάτων που αποστέλλουν οι πάροχοι – εν είδει υπεύθυνης δήλωσης –, με τα οποία ερωτάται ο πελάτης αν συμμετείχε σε πρόγραμμα επιδότησης, ορισμένες επιχειρήσεις έχουν λάβει και πιστωτικές επιστολές, με ορισμένους προμηθευτές να ζητούν πίσω τα λεφτά που έδωσαν με τη μορφή των επιδοτήσεων.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More