Monday, September 16, 2024
Home » Τροπολογία για χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας

Τροπολογία για χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας

0 comments

Κατατέθηκε στη Βουλή από την υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, η τροπολογία για την ασφαλιστική ικανότητα των οφειλετών του ΕΦΚΑ. Οι οφειλέτες θα πρέπει να σπεύσουν να διευθετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους προς τον ΕΦΚΑ όσον αφορά τις εισφορές για το 2023, είτε αποπληρώνοντας το σύνολό τους είτε ρυθμίζοντας τις οφειλόμενες (προς τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ), καθώς σήμερα 29 Φεβρουαρίου 2024 λήγει η ισχύουσα από το περασμένο καλοκαίρι ασφαλιστική τους ικανότητα και θα μείνουν από την Παρασκευή 1η Μαρτίου χωρίς περίθαλψη και φάρμακα.

Πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (παρόχους υγείας, φαρμακεία, συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ κ.λπ.) θα έχουν μόνο οι μη μισθωτοί με τουλάχιστον 2 μηνών ασφάλιση κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και εφόσον έχουν καταβάλει τις απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Τι προβλέπεται

Οι εξαιρέσεις – σύμφωνα με την τροπολογία – έχουν ως εξής:

Χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα, για το χρονικό διάστημα 1.3.2024 έως 28.2.2025, κατά παρέκκλιση της παρ. 8 του άρθρου 41 του Ν. 4387/2016 (Α’ 85), στα παρακάτω πρόσωπα και στα μέλη των οικογενειών τους:

α) Στους ασφαλισμένους του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες και άλλες φυσικές καταστροφές.

β) Στους εργοδότες και ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική δραστηριότητα σε περιοχές της Περιφέρειας Απικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και της 24ης Ιουλίου 2018, και στους εγγεγραμμένους στα μητρώα του e-ΕΦΚΑ άμεσα ασφαλισμένους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και της 24ης Ιουλίου 2018.

γ) Στους εργαζομένους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

«Ολοι οι Ελληνες θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη στα δημόσια νοσοκομεία και θα μπορεί να γίνεται εκτέλεση των συνταγών στα ιδιωτικά φαρμακεία». Αυτό δήλωσε πρόσφατα στην ΕΡΤ η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, τονίζοντας ότι όλοι οι Ελληνες θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ανεξάρτητα αν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τα χρέη τους. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι για τους ανασφάλιστους πολίτες με αναπηρία και τα παιδιά ανασφάλιστων το κράτος θα καλύπτει τις ιδιωτικές παροχές, για να μπορούν να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς για τη συνταγογράφηση.

ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More