Monday, December 23, 2024
Home » Τριπλάσια τα φωτοβολταϊκά, ακριβότερο το ρεύμα

Τριπλάσια τα φωτοβολταϊκά, ακριβότερο το ρεύμα

0 comments

Τριπλάσια τα φωτοβολταϊκά, ακριβότερο το ρεύμα

Του ΜΙΧΑΛΗ ΛΟΥΚΑ – Εφημερίδα «Αλήθεια»

Μέσα σε τέσσερα χρόνια, από το 2020 και εντεύθεν, η εγκατάσταση και λειτουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει διπλασιαστεί. Ιδιαίτερα η αύξηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι καταιγιστική, κρίνοντας από το γεγονός ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα, η εγκατεστημένη τους ισχύ έχει τριπλασιαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΠΡΟΣ / ΒΙΝΤΕΟ: Καταγγελία ότι ζητούσαν 1.800 ευρώ για να…

«Σαθρή εικόνα» και σοβαρές παραβιάσεις στην έκθεση της Ελεγκτικής για…

Αυτά είναι τα μέλη του Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου

Πρόκειται για επίσημα στοιχεία, πηγής προελεύσεως τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, όπως τα παρουσίασε ο πρόεδρός της Ανδρέας Πουλλικκάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης με θέμα «Ευρωπαϊκές στρατηγικές για την ενέργεια και τα καύσιμα 2030-2050».

Το τεράστιο άλμα

Η ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ στον τόπο μας κατά την τελευταία τετραετία έχει σήμερα ανεβάσει συσσωρευτικά την ισχύ τους στο 35% του συνόλου της εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος της χώρας. Ένα άλμα το οποίο ώθησαν, η ιδιωτική πρωτοβουλία μέσω των φωτοβολταϊκών (κυρίως) και αιολικών πάρκων, καθώς και τα σχέδια χορηγιών από το Υπουργείο Ενέργειας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για ιδία κατανάλωση σε οικιακά, εμπορικά και άλλα υποστατικά.

Σταθερό το χαράτσι

Αυτά είναι τα καλά νέα. Η πράσινη μετάβαση σε αυτό το επίπεδο έχει αγκαλιαστεί μαζικά από πολλούς επιχειρηματίες και από οικιακούς καταναλωτές που διαθέτουν την οικονομική ευχέρεια για μια τέτοια επένδυση. Παρόλα αυτά, αντί να μειώνεται, αυξάνεται το χαράτσι που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής κάθε διμηνία επειδή η ΑΗΚ παραμένει δέσμια αγοράς δικαιωμάτων ιδιαίτερα υψηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι πανάκριβοι ρύποι

Η ίδια η Αρχή έχει ενημερώσει πως πρόκειται για ποσό που κυμαίνεται περί του 30% του τιμολογίου των πελατών της. Το 2021 είχε καταβάλει γύρω στα 180 εκατομμύρια ευρώ, το 2023 ξόδεψε 278 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που εκτιμά πως θα φύγει από τα ταμεία της και κατά το τρέχον έτος. Παρότι οι ρύποι που απελευθέρωσαν οι ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί της δεν ξέφυγαν από τα τρία εκατομμύρια τόνους, η τιμή του δικαιώματος πήρε την ανιούσα καθώς το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων λειτουργεί με χρηματιστηριακή μορφή.

Δεν αξιοποιούνται πλήρως

Παρότι το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας στηρίζεται κατά 35% σε ανανεώσιμες πηγές, η ποσοστιαία διείσδυσή πράσινης ενέργειας στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής είναι χαμηλότερο. Το 2022 είχε βρεθεί στο 17%. Επιπλέον, δεν παρατηρείται αισθητή μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής, το οποίο επίσης επωμίζεται ο καταναλωτής, με το πρόβλημα να είναι οξύ για τα πολλά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν φωτοβολταϊκό σύστημα.

Στα εννέα ακριβότερα

Βάσει στατιστικών για τις τιμές της κιλοβατώρας στο πρώτο μισό του 2023, η Κύπρος συγκαταλέγεται στα εννέα κράτη μέλη με το ακριβότερο τιμολόγιο ηλεκτρισμό. Επόμενο, κρίνοντας από τις διεθνείς τιμές των διυλισμένων πετρελαιοειδών που εισάγονται για ηλεκτροπαραγωγή και τα πανάκριβα δικαιώματα ρύπων από την ηλεκτροπαραγωγή συνεχίζουν να μας πνίγουν επειδή δεν υπάρχει φυσικό αέριο.

Η ΑΗΚ και οι ιδιώτες

Η Αρχή Ηλεκτρισμού αποδίδει την ακριβή της κιλοβατώρα σε δύο περιορισμούς που αφορούν, τη μικρή έως τώρα ανάπτυξή της σε φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και στο δικαίωμα ελεύθερης προμήθειας από όλες τις εταιρείες που παράγουν πράσινη ενέργεια. Θέσεις με τις οποίες διαφωνεί ο ιδιωτικός τομέας, που βλέπει την ΑΗΚ σε δεσπόζουσα θέση και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει ώστε να μην υιοθετηθεί το προσχέδιο της ΡΑΕΚ που επιτρέπει στον ημικρατικό οργανισμό τη δεκαετή ανάπτυξη ΑΠΕ στα 600 μεγαβάτ, ούτε ένα κεντρικό σύστημα αποθήκευσης ΑΠΕ, με το επιχείρημα πως δεν συνάδει με το μοντέλο στόχος της ανταγωνιστικής αγοράς.

Η αναγκαία αποθήκευση

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο εμπόδιο, τα υβριδικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η ανάγκη τους έχει επισημανθεί κατά τα τελευταία χρόνια ώστε να αυξηθεί το απόθεμα για τις ώρες χωρίς ηλιοφάνεια, υπάρχουν αποφάσεις ωστόσο ούτε αυτά έχουν κάνει ακόμα την εμφάνισή τους στην Κύπρο, με τις ανάλογες χορηγίες προς το καταναλωτικό κοινό. Ως εκ τούτου, παραμένει αναγκαία η επικουρική στήριξη με συμβατική παραγωγή ώστε να μην απειληθούν η ευστάθεια και η αξιοπιστία του συστήματος.

Χωρίς τη διασύνδεση

Όλες οι υπό αναφορά ελλείψεις κοστίζουν στην οικονομία και σε μεγάλη μερίδα των καταναλωτών καθώς αποτελούν τους τρόπους για να συμβαδίζει η μείωση του ηλεκτρικού κόστους με την πράσινη μετάβαση της χώρας στη βάση του ευρωπαϊκού νομοθετήματος «Fit for 55». Όλα θα ήταν ευκολότερα εάν υπήρχε υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση με άλλες χώρες ωστόσο και αυτή θα καθυστερήσει για άλλα πέντε ή έξι χρόνια.

Μεγιστοποιείστε την ευελιξία στην επικοινωνία της επιχείρησής σας, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της, με προγράμματα κινητής μέσα από το ολοκληρωμένο Σχέδιο Business Start


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00