Monday, September 16, 2024
Home » Τρεις διαφορετικούς φόρους θα πληρώνουμε στα καύσιμα – Εφιαλτικές οι προβλέψεις για τις τσέπες των καταναλωτών

Τρεις διαφορετικούς φόρους θα πληρώνουμε στα καύσιμα – Εφιαλτικές οι προβλέψεις για τις τσέπες των καταναλωτών

0 comments

Τρεις διαφορετικούς φόρους θα πληρώνουμε στα καύσιμα – Εφιαλτικές οι προβλέψεις για τις τσέπες των καταναλωτών

Της Ραφαέλλας Σταυρινού

Δυσοίωνο για τις τσέπες των καταναλωτών είναι το μέλλον, καθώς μετά την πράσινη φορολογία, ένας νέος φόρος έρχεται να προστεθεί στα καύσιμα από το 2027, στο πλαίσιο του νέου Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών. Το νέο σύστημα, με το οποίο θα πρέπει να εναρμονιστεί και η Κύπρος, θα εφαρμόζεται στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στα κτίρια, στις οδικές μεταφορές και σε πρόσθετους τομείς, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΙΚΟΝΑ – Έξι βάρκες με εκατοντάδες μετανάστες από τη Συρία…

Κυρώσεις των ΗΠΑ σε οντότητες και πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην…

Δεν αναχωρεί ακόμη το πλοίο για Γάζα, νέα αξιολόγηση της…

«Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι βασίζεται στο σύστημα που εφαρμόζεται και στην ΑΗΚ που ήταν για μεγάλους ιδιώτες, που αναγκάζονται να αγοράζουν δικαιώματα για τους ρύπους τους οποίους εκπέμπουν. Κι επειδή η εφαρμογή αυτού του συστήματος που ξεκίνησε από το 2005 είχε πολλά μεγάλη επιτυχία, θεωρείται ότι η μείωση που πέτυχαν ήταν γύρω στο 40%, θέλουν να προχωρήσουν με ένα νέο σύστημα», λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Με βάση τις τιμές δικαιωμάτων που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και τις προβλέψεις σχετικά με την εξέλιξη των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, με την επιβολή του νέου Συστήματος αναμένεται αύξηση της τάξης του 5-15% στα υγρά καύσιμα πριν από το τέλος της δεκαετίας. Ειδικότερα για το 2027, η τιμή της βενζίνης αναμένεται να αυξηθεί κατά άλλα 6,8 σεντ και του πετρελαίου κίνησης κατά 8. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η πράσινη φορολογία ή αλλιώς φορολογία του άνθρακα, η οποία το 2027 θα φτάσει τα 14 σεντ ανά λίτρο.

Αυξήσεις στα καύσιμα

€/λίτρο

ΣΕΔΕ2 ΣΕΔΕ2 Φόρος Άνθρακα

βενζίνη πετρέλαιο βενζίνη/ πετρέλαιο

2027 0.068 0.08 0.14

«Δεν έχει κλείσει ακόμα, αλλά βλέπουμε τις συμφωνίες που γίνονται οπόταν εν καλά να προγραμματιστούμε από τα τώρα. Για εμένα το νούμερο 1 πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να δούμε σοβαρά τα θέματα των δημόσιων μεταφορών, να βοηθήσουμε τον κόσμο να μετακινείται με τα ποδήλατα μικροκινητικότητα, τα σκούτερ, το περπάτημα κλπ», πρόσθεσε ο κ. Θεοπέμπτου.

Για τη φετινή χρονιά, η επιβολή της πράσινης φορολογίας στα καύσιμα τους επόμενους μήνες αναμένεται να ανεβάσει την τιμή των καυσίμων κατά 5 σεντ ανά λίτρο, ενώ από την Πρωταπριλιά, οι τιμές θα είναι κατά 8 σεντ υψηλότερες δεδομένου ότι δεν θα ανανεωθεί η επιδότηση της κυβέρνησης.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Μεγιστοποιείστε την ευελιξία στην επικοινωνία της επιχείρησής σας, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της, με προγράμματα κινητής μέσα από το ολοκληρωμένο Σχέδιο Business Start


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More