Monday, September 16, 2024
Home » Τραπεζική άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τραπεζική άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

0 comments

Το άλμα στις τραπεζικές μετοχές (+3,18%) αλλά και σε ορισμένες άλλες μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης στήριξε χθες τη νέα ανοδική κίνηση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας (1,17%). Οι ανακοινώσεις μερισμάτων του Μαΐου ή Ιουνίου των ελληνικών τραπεζών θα αποτελέσουν τον επόμενο θετικό καταλύτη, που θα ενισχύσει το ανοδικό re-rating των ελληνικών τραπεζικών μετοχών με τις προσδοκώμενες μερισματικές αποδόσεις να προβλέπονται από 5% έως 11% τα έτη 2024-2026, εκτίμησε η Morgan Stanley σε έκθεσή της για τον κλάδο με τον τίτλο: «Greek banks: What’s on our mind – Due for a catch-up».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με έκπτωση 23% σε όρους πολλαπλασιαστή κερδών (Ρ/Ε) και με έκπτωση 9% σε όρους τιμών μετοχών προς λογιστική αξία (P/BV) για το επόμενο 12μηνο, συστήνοντας «αύξηση θέσεων» για τις μετοχές των συστημικών τραπεζών με τιμές-στόχους τα 5,08 ευρώ για την Πειραιώς, 8,20 ευρώ για την Εθνική, 2,08 ευρώ για την Alpha Bank και τα 2,33 ευρώ για την Eurobank.

Ανάπτυξη

Το βλέμμα της επενδυτών και της αγοράς είναι επίσης στραμμένο στην πορεία της ανάπτυξης, με την Εθνική Τράπεζα να εκτιμά πως η βραχυπρόθεσμη τάση για το α’ τρίμηνο του 2024, στο 1,7% ετησίως (0,5% σε εποχικά προσαρμοσμένη τριμηνιαία βάση), είναι συμβατός με αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% φέτος. Ανάπτυξη 2,5% προβλέπει για φέτος και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, εκτίμηση η οποία είναι συμβατή με άλλες επικαιροποιημένες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΤτΕ (+2,3%), που τοποθετούν τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 2,1% και 2,5%. Το consensus των οικονομολόγων και των αναλυτών προβλέπει μέση αύξηση του ΑΕΠ για την Ελλάδα 1,5% φέτος, έναντι πρόβλεψης 1% από την Allianz, 1,1% από την Bank of America, 2,3% από την Alpha Bank, 1,5% από την Capital Economics, 1,5% από την DZ Bank, 1,9% από την Credit Agricole, 2,8% από την EIU, 2,2% από τη Eurobank, 2% από την Euromonitor, 2,4% από τη Fitch, 1,5% από την HSBC, 1,4% από την ING, 2,4% από τη Moody’s, 1,4% από την Oxford Economics, 2,2% από τη Scope, 2,5% από την UBS και 1,3% από την Unicredit.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης υποχωρούσαν χθες κάτω από το υψηλό τριών εβδομάδων, με την προσοχή της αγοράς να είναι στραμμένη στον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς βρέθηκε στο 2,371% (έναντι 3,705% της ιταλικής 10ετίας και 3,261% της ελληνικής). Η ΕΚΤ την Πέμπτη δεν αναμένεται να μεταβάλει τα επιτόκια με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ. Η τιμολόγηση της αγοράς προεξοφλεί με πιθανότητες άνω του 90% πως η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, ενώ τρεις τέτοιες περικοπές έχουν επί του παρόντος τιμολογηθεί για το σύνολο του 2024. Τα στοιχεία σήμερα για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ θα δώσουν επίσης τον τόνο στις αγορές. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 120,72 εκατ. ευρώ, ανοδικά κινήθηκαν 65 μετοχές, 38 πτωτικά και 22 παρέμειναν σταθερές, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Κέκροψ (+17,22%) και Ακρίτας (+9,19%). Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ξεχώρισαν οι Eurobank (+5,41%), Μυτιληναίος (+4,08%), Πειραιώς (+2,53%), Εθνικής (+2,48%) και Alpha Bank (+2,10%). Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Optima Bank (+4,67%). Τέλος, σημειώνεται ότι την προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας της Capital ΑΕΠΕΥ, για χρονικό διάστημα 45 ημερών, με άμεση εφαρμογή, αποφάσισε χθες η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More