Monday, September 16, 2024
Home » Τραπεζικά δάνεια έως 4,5 δισ. ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τραπεζικά δάνεια έως 4,5 δισ. ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις

0 comments

Μια σημαντική συμφωνία για το μέλλον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας υπέγραψαν την περασμένη Παρασκευή (26/4) οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική) με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), που αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η συμφωνία αφορά πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων από το ΕΤαΕ για δάνεια συνολικού ύψους έως 4,5 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα αντλήσει χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα InvestEU του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) της ΕΕ για την παροχή δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, αλλά και τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Μεγάλη διάρκεια

Οι εγγυήσεις του ΕΤαΕ δίνουν στις τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα τη δυνατότητα να προσφέρουν στις επιχειρήσεις βελτιωμένους όρους χρηματοδότησης: χαμηλότερα επιτόκια, μειωμένες απαιτήσεις εξασφαλίσεων και μειωμένες υποχρεώσεις προκαταβολής. Παράλληλα, τα δάνεια του προγράμματος θα έχουν μεγάλη διάρκεια που ανά περίπτωση θα ξεπερνά τα 10 έτη, ενώ το ύψος της χρηματοδότησης θα ανέρχεται έως και αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικά, η Εθνική Τράπεζα αναφέρει ότι τα δάνεια του προγράμματος θα φτάνουν έως και 15 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί πρόσβαση στη χρηματοδότηση σε τομείς που παραμένουν, για την ώρα, αποκλεισμένοι από τραπεζικές χρηματοδοτήσεις, όπως είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις (startups). Οι εγγυήσεις θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες και θα αφορούν δάνεια για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στη βιωσιμότητα (δράσεις για το κλίμα, βελτίωση ενεργειακής απόδοσης, παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ), την ανταγωνιστικότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο προσανατολισμός

«Αυτή η χρηματοδοτική στήριξη θα βελτιώσει την πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα και προωθώντας την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, κάτι που συνάδει πλήρως με τον στρατηγικό προσανατολισμό της ελληνικής κυβέρνησης, του Ομίλου ΕΤΕπ και της ΕΕ» είπε στο πλαίσιο της υπογραφής των συμφωνιών η γενική διευθύντρια του ΕΤαΕ Μαριούτ Φάλκστεντ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης σημείωσε από τη μεριά του: «Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ακόμα ένα εργαλείο αλλά και μια επιπλέον απόδειξη του ρόλου που διαδραματίζουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, κυρίως μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με παράλληλη διεύρυνση της περιμέτρου δανεισμού τους από τα τραπεζικά ιδρύματα».

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More