Monday, September 9, 2024
Home » Τράπεζες: Δεν αφήνουν… με τίποτα να κοκκινίσουν δάνεια

Τράπεζες: Δεν αφήνουν… με τίποτα να κοκκινίσουν δάνεια

0 comments

Παρά τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, που δυσχεραίνει την εξυπηρέτηση των δανείων, αλλά και το κύμα ακρίβειας που διατηρείται στην αγορά για πάνω από δύο χρόνια, φαίνεται να αποδίδει η προσπάθεια των τραπεζών να μην αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια. Η συγκράτηση των ΜΕΔ αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην πληθώρα των αναδιαρθρώσεων και επαναδιαπραγματεύσεων δανείων (για μικρότερες δόσεις) σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Κεντρική Τράπεζαεπαληθεύουν τις εκτιμήσεις τραπεζιτών ότι αποδίδουν οι προσπάθειες να μην αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια. Τέλος Μαίου παρέμεναν καθηλωμένα στα €1,77 δισ., από €1,78 δισ. τέλος Απριλίου και €1,89 δισ. τέλος του 2023.

Όπως είναι γνωστό, μπορεί οι τράπεζες να έδιωξαν από τα χαρτοφυλάκια τους τα κόκκινα δάνεια και να έχουν μειώσει τους σχετικούς δείκτες σε μονοψήφια ποσοστά, ωστόσο το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους της οικονομίας όχι μόνο παραμένει αλλά αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες υπό διαχείριση προκλήσεις. Στο τραπεζικό σύστημα τα κόκκινα δάνεια είναι κάτω από €2 δισ. αλλά εκτός τραπεζικού συστήματος οι προβληματικές χορηγήσεις που έχουν περάσει στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων είναι δεκαπλάσιες και φθάνουν τα €20 δισ. Αν υπολογιστεί και το ύψος των προβληματικών δανείων που βρίσκονται στην ΚΕΔΙΠΕΣ, είναι κοντά στα €25 δισ.

Η συνεχιζόμενη καθοδική πορεία των ΜΕΧ οφείλεται, με σειρά σημαντικότητας, σε αποπληρωμές δανείων, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών ανταλλαγής χρέους με στοιχεία ενεργητικού (ακίνητη περιουσία), σε δάνεια που έχουν επιτυχώς αναδιαρθρωθεί και επανενταχθεί στην κατηγορία των εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μετά το πέρας της περιόδου παρακολούθησης, καθώς και σε διαγραφές χορηγήσεων, που διενεργούνται είτε στα πλαίσια αναδιαρθρώσεων και συνήθως αφορούν ποσά για τα οποία προϋπάρχουν προβλέψεις επισφάλειας στους λογαριασμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων, είτε αφορούν μη συμβατικές ή «λογιστικές» διαγραφές έναντι ποσών που περιλαμβάνονται ήδη στις προβλέψεις, με στόχο την πιο αντιπροσωπευτική απεικόνιση των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής, τέλος Μαΐου 2024 o δείκτης ΜΕΧ προς το σύνολο των χορηγήσεων παρέμεινε στο 7,4% όσο και τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΧ με προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκε στο 54,4% από 54,2% τον Απρίλιο.

Οι συνολικές χορηγήσεις των αδειοδοτημένων πιστωτικών ιδρυμάτων μέχρι το τέλος Μαΐου 2024 που έτυχαν αναδιάρθρωσης ανέρχονταν στα €1,42 δισ., από τις οποίες, χορηγήσεις ύψους €786 εκατ. εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στις ΜΕΧ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των νοικοκυριών τον Μάιο παρέμειναν αμετάβλητα στα €971 εκατ. και αντιστοιχούσαν στο 54% των συνολικών κόκκινων δανείων, ενώ ΜΕΔ των επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν σε €760 εκατ. από €762 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, εκ των οποίων €695 εκατ. προέρχονταν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα δάνεια με καθυστέρηση 90 ημερών των νοικοκυριών αυξήθηκαν οριακά στα €824 εκατ. τον Μάιο, από €822 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων υποχώρησαν οριακά στα €536 εκατ. από €538 εκατ. το Απρίλιο.

Ο δείκτης κάλυψης στα ΜΕΔ των επιχειρήσεων ανήλθε στο 69%, με τον αντίστοιχο δείκτη για τις μικρομεσαίες ΜΕΧ να διαμορφώνεται στο 70%, ενώ ο δείκτης κάλυψης για ΜΕΧ νοικοκυριών βρισκόταν στο 42%.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More